Marius Becker/dpa /DPA/Igor Kralj/PIXSELL
Marius Becker/dpa /DPA/Igor Kralj/PIXSELL

Šprem za Germanijak: "Imam svog favorita, ali kada u klubu imate Duvnjaka, nitko vas ne smije otpisati"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 16.06.22. | 14:39

"Ima Kiel Duvnjaka. Vjerujte mi. Ima Kiel Duvnjaka i zbog toga ih ne želim otpisati u polufinalu. Ako imate u svojim redovima Duleta i ako je njemu dobar dan - teško ćete svladati Kiel, ali nešto drugo im može biti problem", govori nam Šprem

"Ovaj Final Four je možda i najbolji do sada, doista, četiri najbolje, najjače momčadi", započeo je naš razgovor proslavljeni hrvatski rukometaš Goran Šprem. Za vikend nas očekuje najveći rukometni klupski spektakl - svečana završnica Lige prvaka. Ove godine se za zlatnu ruku natječu Barca, Kiel, Veszprem i Kielce, a hravtska u svakom klubu ima i po igračkog predstavnika, a u finalu će ga imati i među sucima. Točnije, pravdu će dijeliti sudački par Gubica-Milošević.

"Razgovarao sam nedavno na Festivalu rukometa s njima i baš smo komentirali to. Hrvatski rukomet ima kvalitetu, idemo naprijed, fenomenalno se radi, kada pogledamo i ove predstavnike u klubovima Europe i suce i Debelić koja je osvojila Ligu prvakinja... Doista imamo na što biti ponosni i ja sam jako sretan što je tako. Iz godine u godinu Hrvatska stvara MVP-e i igrače koji nose najveće europske klubove."

Barcelona je aktualni osvajač Lige prvaka. Nakon osvojenih čak pet domaćih trofeja (španjolsko prvenstvo, Kup kralja, ASOBAL kup, Superkup i Kup Katalonije) preostaje im obraniti titulu osvajača Lige prvaka i tako ispisati povijest. Naime, niti jednom se u ovom natjecanju nije ponovio dvije godine za redom isti šampion. Naš Luka Cindrić jedan je od njihovih predvodnika. Zabio je 27 golova u 10 susreta Lige prvaka.

"Nisam mislio govoriti tko je moj favorit, ali evo, kada već razgovaramo, to je Barca. Kako igraju je strašno, strašno stvarno. Oni su favoriti po svemu, pokazali su to na terenu kroz cijelu sezonu, velik su klub, veliki igrači igraju ondje, imaju tradiciju, ime... Po onome što smo mogli vidjeti, a samo smo dio vidjeli, jasno je da žele osvojiti baš ve. Zbog njih sam, uostalom, i ja puno puta gubio živce, nanijeli su mi i poraza, ali apsolutno ih respektiram i mislim da su ipak među ova četiri kluba oni s nekakvim koračićem prednosti u toj priči."


Njima se u polufinalu suprostavlja Duvnjakov Kiel. Ove sezone nisu stigli do krune njemačkog prvaka. Nakon dva desetljeća uzeo ju je Magdeburg, a Zebre su osvojile tamošnji Kup i drugo mjesto u prvenstvu koje ih i iduće sezone vodi u Ligu prvaka. Morile su ih ozljede kroz sezonu. Prvo Hendrika Pekelera pa Sandera Sagosena. Duvnjak je vukao s 45 golova u 15 utakmica, Reinkind je utrpao 59 kroz sezonu, Ekberg ih je predvodio sa 66.

"Ima Kiel Duvnjaka. Vjerujte mi. Ima Kiel Duvnjaka i zbog toga ih ne želim otpisati u polufinalu. Ako imate u svojim redovima Duleta i ako je njemu dobar dan - teško ćete svladati Kiel. Ono što bi im mogao biti veliki problem je što nema Sagosena, uz dužnjo poštovanje svima ostalima, ali on je nevjerojatan. No, kad pogledate, Landin na golu, Niclas Ekberg na desnom krilu, to su osovine Kiela."

U drugom polufinalu susreću se Veszprem i Kielce. Prvi su već četiri puta gubili finale, a sada su u posljednjoj sekundi izgubili i naslov mađarskog prvaka koji im je uzeo Pick Szeged. Osvojili su Kup, kao tek malenu utjehu, a sada će u Kölnu napokon otkriti jesu li spremni uzeti i najveći europski trofej. S druge strane, Kilece ima na klupi legendarnog Dujshebaeva, a u svojim redovima mostarsku haubicu Igora Karačića (44 gola ove sezone u LP). Idu po svoj drugi naslov, nakon što su prvi osvojili 2016., a nosit će ih zasigurno i činjenica da su osvojili domaće prvenstvo ispred Wisle Plocka.

"Veszprem je godinama blizu tog naslova. Napadaju stalno, ali stalno im nešto nedostaje, a oni kao da nikako ne mogu otkriti što je to točno. Nije tu samo sreća u pitanju, pogotovo u ovakvim utakmicama. Mislim da će ovdje biti jako bitno nametnuti svoj ritam. U ovom paru sam ipak više za Kielce. Imaju Talanta, a znamo svi kakvo on iskustvo ima u ovakvim utakmicama, koliko je finala prošao, što je sve postigao. Da ne ispadne da podcijenjujem Ilića. On je sjajan, ozbiljan trenerski potencijal, ima kvalitetu i ne bih volio kada bi ga ljudi sudili prema izgubljenom prvenstvu kada ga izgubiš u posljednjoj sekudni utakmice. To je sport. Ali mislim da je ovdje ipak pobjeda na strani Dujshebajeva i njegovog iskustva."

Dotaknuli smo se kratko i rukometnog svijeta van ovog Final Foura. Prije nekoliko dana se od igračke karijere oprostio slavni Makedonac i rekorder Lige prvaka Kiril Lazarov s 42 godine.

"Haha, da! Godinu dana mlađi od mene i sada se oprostio, a kada sam ja... Haha! Što onda više reći? Drago mi je da sam bio barem dio te velike karijere. U Zagreb je stigao s 18, 19 godina. Skupa smo prošli te prve trenutke, prva neplaćanja, putovanja, ugovore... Kiro je nevjerojatan sportaš, ali više od svega, on je dečko koji je prije svega ljudina, prizemljen. Nemam što reći, nego - Kiro, svaka ti čast!", zaključio je Šprem koji je nakon igračke karijere i dalje ostao uz rukomet, ali i medije pa se isprofilirao u sjajnog komentatora hrvatske igre na terenu 40x20.


Polufinala Lige prvaka, subota, 18. lipnja 2022.

Telekom Veszprém HC - Lomza Vive Kielce, 15.15

Suci: Mads Hansen, Jesper Madsen (DEN)

THW Kiel - Barça, 18.00

Suci: Nenad Nikolić, Dušan Stojković (SRB)

Utakmica za treće i četvrto mjesto, nedjelja, 19. lipnja, 15.15

Poraženi susreta Kiel/Barca - poraženi susreta Veszprem/Kielce

Suci: Karim Gasmi, Raouf Gasmi (FRA)

FINALE, nedjelja,18.00

pobjednik Kiel/Barça - pobjednik Veszprém/Kielce

Suci: Matija Gubica, Boris Milosevic (CRO)

 *Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Goran ŠpremDomagoj DuvnjakLiga prvakarukometLuka CindrićKielceBarcelonaVeszpremKiel

Ostale Vijesti