Obećavajuća igra Hrvatske, ali Island više nije pravo mjerilo

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 12.01.19. | 07:30

Rezultati Islanda u posljednjim godinama i dalje nam ne daju prostora za ocjenu konačnog dosega Kauboja.

Na startu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj, Hrvatska je u teškoj utakmici izvojevala pobjedu protiv Islanda. Konačan rezultat glasi 31:27, ali niti blizu ne može dočarati kakvu smo utakmicu gledali, kao i činjenicu da smo 15 minuta prije kraja bili u nokadunu.

> Hrvatska u sjajnoj utakmici nadigrala Island

Gubili smo 22:24, Lino Červar kao spasitelja ubacuje trećeg pivota Marina Šipića i tim potezom dobiva utakmicu. 22-godišnjak iz Nexea realizirao je jako tešku situaciju i izborio isključenje, kasnije je zabio još jedan gol i pokazao zašto ga se smatra kao legitimnim nasljednikom Renata Sulića. Po stilu igre mu savršeno odgovara, obojicu krasi iznimna realizacija i pravljenje odličnih blokova. Nadamo se kako će mu Červar još više vjerovati u nastavku prvenstva jer od trojice pivota koliko ih imamo na raspolaganju, Šipić je napadački, bez ikakve dileme - najbolji. 

Analizirati pojedinačne učinke igrača zasad još uvijek nema pretjeranog smisla. Svi znamo koliko Hrvatska živi od učinka Luke Cindrića, Domagoja Duvnjaka, krilnih igrača, ali jučer smo saznali da imamo i pouzdanog golmana, što nam je često nedostajalo u zadnjih desetak godina. Bilo je tu, dakako, pojedinih bljeskova, ali činjenica je da nam nedostaje vratar koji će imati konstantu, netko u koga se možemo pouzdati da će skupiti standardnih 10 obrana. Marin Šego godinama brani sjajno u Pick Szegedu, Kielceu i Wisli, te je doista nevjerojatno da ga se toliko godina sasvim nepravedno zapostavljalo.

Mogući problem Hrvatske u nastavku turnira biti će nedostatak vanjskog šuta. Červar je napravio mnogima neshvatljiv potez time što je za grupnu fazu na tribine poslao Ivana Sliškovića i Halila Jaganjca. Oni su, uz Luku Stepančića, jedini klasni šuteri izvana koje imamo na popisu od 18 igrača. Ponekad u toj ulozi može potegnuti i Duvnjak, ali njegovo zdravlje i dalje nam je velika bojazan uoči nastavka turnira. Protiv Islanda, izvan zone od 9 metara zabijala je samo desna strana, dok na sredini i lijevoj strani živimo od solo prodora Duleta, Cindrića i Igora Karačića, što je dugoročno teško održivo i igra je to koju će Christian Prokop, Didier Dinart i Jordi Ribera znati skautirati i kazniti. Nadajmo se da Mago di Umago čuva naše bombardere na tribinama kao svojevrsni tajni adut za drugi krug, gdje nas čeka paklena borba ako želimo konkurirati za polufinale.

> Červar: Glava je ta koja igra

Nastavak turnira popularnim Kaubojima donosi iznimno pogodan raspored. U nedjelju nas očekuje Japan, dan kasnije Makedonija nakon čega slijedi odmor do srijede i Bahreina. Bez imalo želje za podcjenjivanjem nadolazećih rivala, ali nijedan od njih nije iz onog najvišeg ranga i realno je ne samo očekivati pobjede, već maksimalno sačuvati prvenstveno Duvnjaka i Zlatka Horvata. Dan nakon Bahreina, slijedi nam jedan od najvažnijih dvoboja na prvenstvu. Ako išta želimo napraviti, pobjeda protiv Španjolske je imperativ. Određena prednost nam je to što dan ranije izabranici Jordija Ribere imaju osjetno težeg protivnika od Hrvatske – čeka ih sunarodnjak Raul Gonzales i njegova Makedonija.

Zaključak nakon prvog dana je taj da smo vrlo dobro krenuli, pokazali iznimnu mentalnu snagu i promovirali Šipića, Šegu i vratili Stepančića u odličnoj formi. No, to i dalje nije dovoljno da se upustimo u bilo kakve ozbiljnije prognoze. Island je na zadnja dva Europska prvenstva (2016. i 2018. godine) završio na 13. mjestu, dok su na SP-u prije dvije godine ispali u osmini finala. Sasvim dovoljno da ih okarakteriziramo kao nedovoljno dobro ogledalo krajnjeg dometa Hrvatske. Realnost je takva da prije završetka grupne faze ne možemo znati koliki potencijal ima ova reprezentacija, ali početak je obećavajući.

Piše: Ivan Mušlek

(Foto: Reuters)


Tagovi

izdvajamohrvatska rukometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u rukometu

Ostale Vijesti