Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Ivano Balić ima novi posao: "Odluka je sazrijevala, smatram da mogu pomoći. A Hrvatska u Parizu može do medalje"

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 03.04.24. | 16:11

Velikan svjetskog rukometa dao je intervju povodom svojeg najnovijeg angažmana

Najbolji rukometaš u povijesti Hrvatske i jedan od najboljih svih vremena - Ivano Balić - vratio se u svoj matični klub. Kao što je to najavljeno u siječnju ove godine, Balić je pojačao trenerski stožer RK Splita. Nakon što je od 2021. do 2023. bio pomoćnik tadašnjem izborniku Hrvoju Horvatu u hrvatskoj reprezentaciji, sada se vratio na mjesto s kojeg je krenula njegova karijera.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Odluka je sazrijevala, i donio sam je nakon dubokog promišljanja jer smatram da mogu pomoći posebno u stručnom segmentu gdje ima jako puno prostora za napredak. Za RK Split me vežu predivne uspomene, na postignuća i suigrače koji su dali veliki doprinos za ostvarenje klupskih i reprezentativnih uspjeha. U konačnici sam obavio razgovor s predsjednikom Goranom Bučevićem i njegovim suradnikom zaduženim za stručna pitanja Marinom Musulinom i mogu konstatirati da smo pronašli zajednički jezik u interesu kluba", rekao je Balić za službene klupske kanale.

Na pitanje zašto je RK Split već godinama jako nisko u odnosu na potencijale koje posjeduje, legendarni rukometaš smatra:

"Više je razloga, jedan je evidentno financijski problem u kojemu se klub našao prije desetak godina što je stabilizirano angažmanom aktualne Uprave kluba. Najveći problem općenito hrvatskog sporta je način kako je sport financiran. Na žalost nije jasno odvojena rekreacija, amaterski i profesionalni sport unutar kojega je zanemarena izvrsnost. Sve navedeno se odrazilo i na rukomet, time i RK Split koji zbog velike i kvalitetne baze i danas ima potencijal da se podigne što je bio jedan od motiva kada sam se odlučio na povratak", naglasio je Balić.

Otkrio je i što treba napraviti da bi se klub vratio na stare staze, znatno uspješnije, kada je od 1996. do 2002. i sam Ivano bio dio momčadi.

"Grad Split i regija su u tom razdoblju disali za sport, u rukometu smo osjećali podršku od gradske uprave i poslovnih institucija i poduzetnika čime smo dobili na sigurnosti. Postojao je sustav koji je generirao veliki broj mladih igrača koji su uz iskusne i kvalitetne igrače sa strane činili okosnicu sastava koji se ravnopravno borilo sa Zagrebom, Metkovićem, Medvešćakom, Zametom, koji su većinom bili nositelji kvalitete. Vrijeme se promijenilo, djeca više nisu na ulici, otvoreni tereni su prazni, zanemaren je odgoj djece kroz sport što negativno utječe i na njihovo zdravlje. Rukomet treba ući u škole, grad treba uložiti u dvorane, igrališta, uvjete za rad, rukometni savez u stručnu izobrazbu i vrlo brzo će RK Split doći u vrh hrvatskog rukometa'", pojasnio je Balić koji se osvrnuo i na hrvatsku reprezentaciju koja je pod vodstvom novog izbornika Dagura Sigurdssona na vrlo dominantan i suveren način izborila plasman na OI u Parizu:

"Prije svega čestitke stručnom stožeru i igračima na velikom rezultatu. Hrvatski rukomet je i dalje u svjetskom vrhu bez obzira na ishod u Parizu, spadamo u red nacija koje s pravom pucaju na vrh. Bit ću veliki navijač i nadam se da će se momci vratiti s medaljom, želim im da dožive uspjeh iz 1996. i 2004., osjećaj s kojim se u svijetu sporta ništa ne može usporediti", pojasnio je Ivano pa za kraj istaknuo:

"Svi trebamo raditi i ulagati kako bi klupski rukomet u Hrvatskoj značajno napredovao čime će se podići kvaliteta lige i naši klubovi postati konkurentniji u Europi. Ne treba izmišljati 'toplu vodu', osim u klubove u Zagrebu i okolici, potrebna su ulaganja u dokazane rukometne bazene u Istri i Primorju, Slavoniji i Dalmaciji te Hercegovini od kuda dolazi velik broj reprezentativaca. Hrvatskom rukometnom savezu RK Split stoji na dispoziciji u interesu razvoja rukometa, znanje i sposobnost posjedujemo, samo nam treba logistička podrška čime bi napravili presudan iskorak." (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Ivano BalićRK Split

Ostale Vijesti