Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Spektakl u Rotterdamu: Nokautirao suca, ali dalje od toga nije moglo

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.06.23. | 08:53

Reporter Germanijaka svjedočio je neviđenoj atmosferi koju su Hrvati napravili na borbi karijere Antonia Plazibata

Nakon tjedan dana u Rotterdamu, budžet je već poprilično na izdisaju. I nema baš puno stvari koje nismo vidjeli u najvećoj europskoj luci, probali i koje bi nas mogle još razveseliti. Osim pobjede Hrvatske u finalu, dakako.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nervoza je prisutna dok se čeka finale pa se subotnji poziv u Ahoy Arenu gdje se Antonio Plazibat tukao za svjetski naslov u teškoj kategoriji kickboxa - činio kao sasvim legitiman razlog za ubiti vrijeme!

Jer, nismo baš neki fanovi borilačkih sportova. Iako su oni s godinama dosegli finu razinu spektakla a što smo se i sami uvjerili sinoć, još uvijek u ovom sportu ne idemo dalje od nekog viralnog uratka nokauta koji slučajno sleti na mobitel, nekog trash talka prilikom vaganja ili od pogleda na hostese koje nose oznake za runde…

Tako je bilo i sinoć. Nakon dugog razmišljanja, ipak smo otišli u Ahoy Arenu. Da bi to mogla biti velika fešta na HR način - svjedočio je pogled na parkingu gdje je sve vrvjelo od naših registracija. U dvorani zastave iz svih dijelova Hrvatske, navijači u dresovima Hrvatske, atmosfera čudesna.

“Dečki, je l' imate koju kartu”, žicalo je društvo ispred ulaza. Mladi momci nekako su skucali lovu za Rotterdam pa kada su već došli tu - Plazibat je i njima bio primamljiva opcija za subotnje večer.

Nismo ih razveselili jer smo imali akreditacije. Mi i čitav novinarski korpus koji je u Rotterdamu na Ligi nacija. A bilo je više medija nego što ih prati Dinamo na utakmicama Lige prvaka. I manje više svi imuni na ovaj sport osim kolege Galića iz 24 sata koji se fino pripremio pa nam je znalački tumačio sve detalje i legendarnog fotografa Kiselog koji danima nije prestajao pričati o meču…

"Moji dečki iz teretane mi zavide više što sam na Plazibati nego na Ligi nacija", otelo se Kiselom.

Već na ulazu su nas dočekale pomno birane hostese i dale do znanja vam do znanja da ste im - bitni!

“Kada smo vidjeli koliko ima zahtjeva od novinara iz Hrvatske, pomislili smo da je kickbox vaš nacionalni sport. Onda smo shvatili da se u Rotterdamu igra i nogomet. No, u svakom slučaju dobro došli”, dočekala nas je tamnoputa Tatiana, odvela do naših mjesta, ponudila nam piće za dobrodošlicu te gotovo cijelu večer nenametljivo brinula se hrvatsku medijsku koloniju u Ahoy areni.

A večer je krenula odlično. Taman kada smo zakoračili u jedan fino osmišljeni scenski spektakl, vidjeli smo kako Andrej Kedveš fino tambura nekog Engleza. Malo kasnije naš laički dojam dobio je potvrdu kod sudaca. Đakovčanin je pobijedio jednoglasnom odlukom…Nakon njega trebalo je čekati sedam mečeva do Plazibata i Osara. Francuz je “uspavao” Rumunja, Marokanac je dobio Nijemca, tukli su se Marokanci s Marokancima. Momci iz Afrike, domaći borci… A i mi smo tukli ponudu po šankovima gledajući kako Hrvati u dvorani polako stvaraju domaći teren. Bili su povučeni dok na velikom ekranu nije prikazana delegacija HNS-a u kojoj se isticao Mario Mandžukić.

“Mandžo, Mandžo”, krenulo je s tribina i postalo je sasvim jasno kako će Plazibat imati podršku kao da se tuče u svojem Solinu.

Dojmila je borba Donovana Wissea koji je obranio naslov prvaka svijeta u srednjoj kategoriji a uoči Plazibatove borbe Tarik Khbabez postao je najbolji poluteškaš svijeta.

I onda je krenuo spektakl koji nije završio sukladno očekivanjima većine u dvorani. Antonio Plazibat nokautirao je suca Edwarda Strijkerta, no na tome je i ostalo.

Jedna blokada udarca nogom Nigerijca Osara imao je za posljedicu lom ruke. Muški je odradio borbu do kraja, ali dalje od časnog poraza nije moglo.

Neko pravilo u borilačkim sportovima jest da nakon borbi pred medije idu samo pobjednici. Međutim, zamolili smo organizatore da prenesu Plazibatu poruku da ga čekaju novinari iz Hrvatske. I tu nas je ovaj momak iz Solina sve skupa dojmio. Unatoč porazu koji mu je teško pao jer bio je velik favorit uoči borbe, unatoč lomu ruku i emotivnom pražnjenju zbog cijele te atmosfere u dvorani - stoički je došao i sjeo pred kamere. Moramo priznati da ne znamo puno sportaša koji bi to napravili…

“Ozljeda? Ma to bi sada bio samo izgovor. Dečko me pošteno dobio i to je to. Takav je sport. Nekada dijeliš batine, nekada ih dobiješ. Nekada si ti taj koji će nokautirati nekog, drugi puta će tebe. Nadam se da ste se zabavili”, redao je rečenice Plazibat koji je zahvalan sugovornik. Ne bira riječi i pogađa u metu.

“Ne pada mi napamet da sada budem dio klišeja pa kažem da ću se vratiti i razbiti ga u revanšu. Idem u hotel gledati Netflix, sutra ću na tekmu pa malo partijati da izbacim sve iz sebe. Možda me nađete kako bauljam po ulicama Rotterdama, povraćam na nekom uglu. Pokazat ću Nizozemcima što je rakija i način kako se ubiti od alkohola u pet minuta”, smijao se Plazibat iako mu nije bilo do smijeha. No, samo je bio iskren. I s jednom molbom:

“Ne želim da me itko žali i da bude tužan zbog mene. Imao sam cijelu Hrvatsku iza sebe, priliku da dokažem da sam najbolji, a ja kao p*kica ne mogu dobiti sa slomljenom rukom. Molim vas, nemojte me žaliti”, apelirao je Plazibat koji se zahvalio trenerima i ljudima oko sebe. Naravno i navijačima u dvorani. Sada slijedi prisilan odmor pa novi početak. Koncem godine u Zagrebu se planira spektakl s osam najboljih borca ovog sporta. Dakako, s Antoniom Plazibatom na toj listi… Ako nije moglo u Rotterdamu, evo prilike za revanš u Hrvatskoj.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Antonio Plazibat

Ostale Vijesti