Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na listi prijava za WRC Croatia Rally je 68 posada iz 35 zemalja

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 25.03.24. | 14:16

Evans će braniti naslov, a u Hrvatsku stižu i osmerostruki svjetski prvak Ogier i trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu Neuville

Za WRC Croatia Rally 2024 prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja, a osam će se vozača natjecati u najjačoj, Rally1 klasi, istaknuto je na najavnoj konferenciji za novinare uoči relija koji će se održati od 18. do 21. travnja ove godine.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja, WRC reli održat će se i četvrti put u Hrvatskoj, a ove sezone to će biti četvrta utrka. Sezona je počela u Monte Carlu pobjedom Belgijca Thierryja Neuvillea, a nastavila se u Švedskoj, gdje je slavio Finac Esapekka Lappi. Prije Hrvatske relijaška elita vozit će u Keniji na Safari Rallyju od 28. do 31. ožujka.

Nakon Francuza Sebastiena Ogiera i Finca Kalle Rovanpere, prošle smo godine dobili i trećeg pobjednika Croatia Rallyja, a to je bio 34-godišnji Velšanin Elfyn Evans, vozač Toyote GR.

Evans će braniti naslov, a u Hrvatsku stižu i osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.

"Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja kako vozačima i posadama tako i gledateljima. Uvjeren sam kako imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakularno. Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam kako neće nedostajati uzbuđenja. Neuville trenutačno vodi u poretku prvenstva i nada se da je baš ovo sezona u kojoj će skinuti sa sebe epitet vječitog drugoplasiranog. Evans će braniti pobjedu u Hrvatskoj, a i danas se prepričava završnica iz 2021. godine kad mu je Ogier preoteo pobjedu na posljednjem brzincu u Kumrovcu za samo 6 desetinki sekunde. Ne treba zaboraviti ni Tanaka, Katsutu, Fourmauxa... Sve su to sjajni vozači koji će brojnu publiku držati napetom od prvog do posljednjeg zavoja“, istaknuo je u svojoj najavi ovogodišnjeg WRC Croatia Rallyja predsjednik organizacijskog odbora Daniel Šaškin

Čak 22 posade stižu u Rally2 konkurenciji, koju će predvoditi Francuz Yohan Rossel, Finac Sami Pajari i Španjolac Pepe Lopez. Croatia Rally druga je postaja Junior WRC-a, gdje će se za bodove boriti 18 vozača, među kojima je trenutačno najbolje plasirani u poretku prvenstva Estonac Romet Jürgenson koji trenutačno drži drugu poziciju. I ove godine prijavio se značajan broj hrvatskih vozača. Njih sedam okušat će se sa snažnom konkurencijom. Viliam Prodan, Jan Pokos i Slaven Šekuljica u klasi Rally3, Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić u klasi Rally4 te Igor Tomljanović u klasi Rally5.

"Croatia Rally najveća je sportska manifestacija u Hrvatskoj s iznimno velikim i važnim učincima za sve regije u kojima se održava kao i za cjelokupno domaće gospodarstvo i turizam. Uz to, ovaj događaj ima iznimno važan značaj i za automobilistički sport u Hrvatskoj budući da približava auto-moto sport građanima u strogo kontroliranim uvjetima uživanja u ovom adrenalinskom sportu. S posebnom pažnjom iščekujemo vožnje naših domaćih vozača koji su svojim nastupima na ovako velikim i važnim natjecanjima inspiracija budućim generacijama mladih vozača u Hrvatskoj čime direktno oblikuju identitet motosporta u našoj zemlji", izjavio je novoizabrani predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) Robert Markt.

Jedna od značajnijih novosti ovogodišnjeg natjecanja je i nova lokacija servisnog parka koji je zbog tehničkih zahtjevnosti izmješten iz Novog Zagreba u Westgate Shopping City.

Već tradicionalno Croatia Rally počinje Ceremonijalnim startom na kojem će biti predstavljane sve posade ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 18. travnja 2024. u večernjim satima, a završava u nedjelju 21. travnja dodjelom trofeja ispred INA Poslovne zgrade u Novom Zagrebu.

Ukupno dvadeset brzinskih ispita bit će raspoređeno od petka do nedjelje, dok su u četvrtak, 18. travnja na rasporedu tzv. Shakedown i Ceremonijalni start. U petak, 19. travnja vozit će se osam brzinskih ispita na području Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske županije, a subota, 20. travnja donosi još osam brzinaca u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)



Tagovi

WRC Croatia RallyWRC Croatia Rally 2025Daniel ŠaškinRobert Markt

Ostale Vijesti