Dubrovački judaš o Europskom kupu: jedva čekam nastupiti pred domaćom publikom!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 31.03.17. | 14:11

Judo spektakl u Dubrovniku.

Ovog vikenda (1. i 2. travnja), u dubrovačkoj dvorani Gospino polje, održat će se treći Europski seniorski judo kup, koji organizira Judo Klub Dubrovnik 1966. Na turniru će sudjelovati 310 judoka, iz 26 država i s tri kontinenta, što je nevjerojatan skok broja natjecatelja s obzirom na to da je inicijalni turnir imao 130 judoka, a drugi 209!

Najveće hrvatske zvijezde su Splićanka Barbara Matić, olimpijka koja je prošle godine osvojila turnir u kategoriji do 70 kilograma, domaća judašica i sportašica godine Grada Dubrovnika, Ivana Šutalo te mladi Stjepo Roko, još jedna domaća uzdanica koji se natječe u kategoriji do 73 kilograma.

„Na turniru ću dati maksimum od sebe. Obožavam se boriti u domaćinskoj atmosferi, dvorani u kojoj sam odrastao. No, lagano je reći da želim ostvariti što bolji plasman. To treba pokazati na borilištu! Idem borbu po borbu i dat ću sve od sebe. Sigurno se i ždrijeb treba malo poklopiti kako bih ostvario dobar rezultat“.

U Dubrovniku je vaterpolo apsolutni sport broj jedan, Dubrovčani u velikom broju posjećuju i futsal utakmice svojeg lokalnog kluba te se na amaterskoj razini bave nogometom na „male barice“. Koliko su Gospari upoznati s judom i njegovim pravilima? Kakva je uopće popularnost juda u Gradu?

„Judo u Dubrovniku ima veliku tradiciju i rekao bih da je uz vaterpolo najpopularniji sport u gradu. Većina Dubrovčana se bavila vaterpolom ili judom. Ljudi ovdje jako cijene i vole ovaj sport, u velikom broju dolaze na naše turnire te su prepoznali trud kluba i Saveza koji su omogućili da se ovakvo veliko međunarodno natjecanje održi u našoj dvorani. Već danima mi stižu upiti s raznih strana, kada kreće turnir, kada se borim i siguran sam da će Gospino polje i ove godine biti odlično popunjeno. Ljude zanima kako se njihovi sugrađani nose s Europljanima i ponosni su na sve nas jer predstavljamo Grad, državu i našu reprezentaciju“.

Dubrovnik judo kup nije klasična sportska manifestacija u kojoj gledatelji sjednu na tribine, pogledaju mečeve i odu doma. I ove godine u sklopu cijelog događaja bit će organiziran i bogati popratni sadržaj. Trud i rad domaćina prepoznala je i Europska judo unija koja razmišlja o organizaciji Europskog prvenstva za mlađe seniore sljedeće godine u Dubrovniku. Kako kolege borci iz ostalih dijelova svijeta reagiraju na organizaciju turnira i ljepotu Dubrovnika?

„Sa svima s kojima sam do sada pričao bili su prezadovoljni organizacijom i sadržajem cijelog turnira, atmosferi koja vlada u gradu i ljepoti samoga Dubrovnika. Za sada nisam čuo niti jednu ozbiljnu kritiku, vidimo da iz godine u godinu turnir raste, imamo sve više natjecatelja, a oni koji jednom dođu jedva se čekaju vratiti. Iz godine u godinu rastemo, učimo, tako da smo i mi već dosta iskusni, a vjerujem kako će u budućnosti biti još bolje!“

Roko je, treba reći, jedan prilično nekonvencionalan sportaš. Uz aktivno bavljenje zahtjevnim sportom, završava studij Medija na Sveučilištu u Dubrovniku, a u slobodno vrijeme se bavi puštanjem glazbe. Kako uspijevaš uskladiti sportske, fakultetske, ali i privatne obveze?

„Dosta je teško, međutim, imam ljude koji stoje iza mene u svim segmentima mojeg života, koji shvaćaju da sam cijelo vrijeme na tri fronta. Pokušavam maksimalno gurati poslovnu, fakultetsku i sportsku karijeru. Nije baš lagano, nekada ostaneš dužan na obje strane, ali to je život. Prijatelji, djevojka i obitelj su mi stvarno velika podrška i motiv da nastavim raditi dalje. Volim se ujutro probuditi i da mi je cijeli dan zauzet, „letjeti“ na sto strana, a dok god imaš ljude koji te podržavaju u svemu i ne ljute se na tebe zbog toga, sve je moguće. Puno mi znači njihova podrška“, rekao je Roko te nastavio o svojim planovima nakon što „objesi kimono o klin“:

„S obzirom na to da studiram medije i bavim se sportom, želio bih se jednog dana baviti sportskim odnosnima s javnošću. Sva moja sportska iskustva i poznanstva, sudjelovanje u organizaciji ovog turnira, sve je to jedna velika škola koja će mi kasnije pomoći da se bavim onim čime sam se uvijek htio baviti. Sve je to na kraju povezano tako da uživam u svemu ovome“.

Otvorenje turnira održat će se u subotu u 16 sati u dvorani Gospino polje, nakon čega slijedi finalni blok, a u nedjelju je u dvorani organiziran Kids Day.

Piše: Niko Rukavina

(Foto: Cro Judo)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

judo

Ostale Vijesti