Beat the Cheat

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 08.05.19. | 08:12

Završen je World Championship u snookeru.

Godina je 2011.

Politički, prividno, vrlo turbulentno razdoblje u svijetu. Četiri godine prošle su od starta velike ekonomske recesije, započeo je pokret Occupy Wall Street, a nešto ranije i Arapsko proljeće. Paralelno s kulminacijom političkih potresa u državama Magreba, oni geografski u Japanu su pokrenuli lavinu tsunamija koji su prouzrokovali nuklearnu katastrofu u Fukushimi.

Te godine, čovječanstvo je ostalo bez Stevea Jobsa i Kim Jong-Ila, a taman u vrijeme kada je egzekutiran Osama bin Laden, na drugom kraju svijeta, u engleskom Sheffieldu, sportski je uskrsnuo jedan ‘hodajući mrtvac’.  Snooker legenda, tada naveliko okaljanog imena, John Higgins, u finalu World Championshipa pobijedila je mladog, perspektivnog i bombastičnog igrača Judda Trumpa. Bio je svibanj, točno šest mjeseci nakon što se Škot slavodobitno vratio sa prisilne pauze od snookera, osvojivši i naslov prvog Triple Crown turnira u sezoni, UK Championship.

Higgins je, naime, dobio polugodišnju kaznu zabrane nastupa i novčanu kaznu od 85 tisuća funti – zbog namještanja. Da budemo egzaktni, kažnjen je samo jer nije prijavio činjenicu da su mu prišli ljudi koji su tražili od njega da namijesti četiri framea, na četiri različita turnira. Optužbe za namještanje su odbačene.

Cijela afera ‘pukla’ je u otočkoj javnosti točno godinu dana ranije, 2010. godine. Bez potrebe da se prisjećamo što smo sve tada morali gutati na dnevno-političkoj razini, idemo in medias res.

Jedan od, uistinu, velikana ovog sporta iz škotskog Wishawa, uhvaćen je od strane engleskog tabloida News of the World, u pokušaju da namijesti spomenuta četiri framea. Spomenuti tabloid, u vlasništvu kontroverznog  medijskog magnata Ruperta Murdocha, inscenirao je situaciju u kojoj njihovi novinari glume ruske mafijaše, a u zamjenu za vreću novca – 261 tisuća funti – na sastanku u Ukrajini, traže od trenutno 43-godišnjeg snookeraša da namjesti samo četiri framea, na četiri različita turnira. Sve je uhvaćeno na kamerama, a javnost se potpuno razjarila na, do tada, relativno popularnog igrača.

U skraćenoj verziji snimke duljine od tri i pol minute, prilagođenoj za TV prikazivanje, veliki Higgins priča o načinima kako se može namijestiti frame, koje su potencijalne opasnosti i rizici tijekom samog meča te naposljetku na koji način može primiti potencijalno mito preko nekretnine koju posjeduje u Španjolskoj. Sve to začinjeno je završnom zdravicom na ruskom, pošto su, ako ste slučajno zaboravili, novinari tabloida bili ‘Rusi’.

Priča izgleda poprilično uvjerljivo. Kasnije su se javljali brojni fanovi s potencijalno namještenim Higginsovim mečevima, ali sve je to bilo daleko od dokazanog namještanja. U konačnici, čelnik snooker organizacije, Barry Hearn, oformio je posebno tijelo da istraži ovaj slučaj, a ono je presudilo da ‘Wizard of Wishaw’ nije namijestio mečeve.

Mečeve kojih zapravo nikada nije ni bilo jer je cijela situacija bila inscenirana. Nakon dvodnevnog ‘suđenja’, sva krivnja pala je na leđa njegovog agenta Pata Mooneya, koji je dobio doživotni izgon iz sporta.

Međutim, postoje i razlozi koji idu u prilog nevinosti četverostrukog svjetskog prvaka.

Prvi se tiče činjenice da je on doveden u Kijev na sporni sastanak na direktan poziv svog agenta, ne znajući o čemu je riječ. Higgins se pravdao da je ispao vrlo naivan, ali da nikada nije namještao niti planirao namijestiti meč. Rekao je da je u tom trenutku bio uplašen, i da je došao na sastanak jer se osjećao ugroženo. S obzirom da je riječ o ‘ruskoj mafiji’ usred Ukrajine, moramo mu dati benefit of the doubt.

Drugi objektivan razlog koji potencijalno ide u korist Škota jest činjenica da javnost nije vidjela cijelu snimku od 11 minuta, dok navedena komisija koja je odlučivala o njegovoj sudbini jest. A s obzirom da je News of the World (bio) kontroverzan tabloid, sklon pretjerivanju, seks skandalima – zbog kojih je dobio nadimak News of the Screws – i lažiranju određenih vijesti, imamo dodatan razlog zašto sumnjati u njihov kredibilitet.

Navedeni tabloid postao je poznat, između ostalog, i zbog objavljivanja neprovjerenih i netočnih informacija, pa su svojedobno izašli s viješću o planiranju otmice Victorije Beckham, supruge bivšeg nogometaša Davida (da budemo specifični za one koji žive u drugom univerzumu i ne znaju tko je bivša pjevačica benda Spice Girls). Uostalom, zbog toga se News of the World - posredno - i ugasio naredne godine.

Ipak, brojni fanovi snookera i dalje su - da se poslužimo eufemizmom - skeptični, kada je nevinost Johna Higginsa u pitanju. Nedugo po isplivavanju tog skandala, Telegraph je izašao s informacijom kako se kladio protiv sebe tijekom jednog susreta sa Shaunom Murphyem. Nazvao je bookieja i rekao da “samo želi pokriti svoje troškove u slučaju da izgubi meč”. Zagovornici njegove krivnje, činjenicu u tome što je dobio ‘oslobađajuću presudu’, vide u njegovom velikom značaju za sport. Sa četiri titule prvaka svijeta, i 30 ranking naslova (treći u povijesti, iza Stephena Hendrya i Ronnieja O’Sullivana) velika je uzdanica promotora Barrya Hearna koji nikada nije krio svoju usredotočenost na profit.

Upravo zato, brojni zaljubljenici u snooker bili su u podijeljenim taborima osam godina nakon ovog skandala.

 

 

Minule nedjelje, ponovno su se u finalu World Championshipa sastali Judd Trump i John Higgins. Društvene mreže vrvjele su uoči starta finalnog ogleda pokličima “Beat the Cheat”, odnosno “pobijedi varalicu”, što je bilo direktno usmjereno protiv... skužili ste protiv koga.

Škot je na putu do trećeg uzastopnog finala, a osmog ukupno, pobijedio sjajnog Neila Robertsona. U polufinalu je odigrao dramatičan odlučujući frame protiv bivšeg farmera, Davida Gilberta, ali u finalu nije mogao ništa protiv Juddernauta. Trump je dizao razinu svoje igre iz meča u meč, pružao je vjerojatno najbolje poteze na cijelom turniru, bio je uvjerljiv protiv Stephena Maguirea i Garya Wilsona, da bi u konačnici pregazio Higginsa, nakon što je u drugom sessionu uzeo osam frameova zaredom.

Gledali smo jedan od najkvalitetnijih finala u Sheffieldu u povijesti sa rekordnih 11 centurya u jednom meču u povijesti Prvenstva i dva pokušaja za maximum break. A ovi potezi Mr. Haircuta iz Bristola i manipulacija cue ballom govore sami za sebe.

 

 

 

 

Nakon prvog Mastersa osvojenog prije nepuna četiri mjeseca, The Ace, je potpuno zasluženo došao do toliko čekanog naslova u Crucibleu, čime je izliječio rane od poraza otprije osam godina. E da, postao je prvi snooker igrač koji je u jednoj sezoni stigao do turnirske zarade u visini od milijun funti... Sitnica.

S druge strane, unatoč silnom negativnom publicitetu kojega je Higgins ostvario zbog skandala s namještanjem, i dalje ostaje vjerojatno najkonzistentniji igrač u povijesti snookera. Od 1994. godine, kada je ušao među profesionalce, nije pao ispod 16. mjesta, odnosno pozicije nositelja na World Championshipu. Međutim, on stoji i kao eklatantan primjer kako se percepcija cijele jedne karijere može okrenuti naglavačke jednim (nepromišljenim) potezom.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Judd TrumpSnookerOstali sportoviizdvajamoJohn Higgins

Ostale Vijesti