REUTERS/Satish Kumar
REUTERS/Satish Kumar

Zvonimir Boban: „U nogometnim školama griješe kad vjeruju iPadu, a jedini gori prijedlog od Xavijevog 10 na 10 je izbacivanje zaleđa“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 24.08.22. | 16:50

Nekadašnji kapetan Vatrenih dao je veliki intervju za talijansku Gazzettu dello Sport.

Nešto više od godinu dana Zvonimir Boban obnaša ulogu direktora profesionalnog nogometa u Uefi. Prije toga bio je u 'njegovom' Milanu, ali odlazak iz kluba, koji mu je uz Dinamo, jedini istinski pri srcu, nije bio lijep. Boban u Italiji uživa sjajan status. Njegova riječ ima težinu, a sad se u razgovoru za Gazzettu osvrnuo na nekoliko aktualnih tema.

„Uefa i naš Roberto Rosetti (šef suđenja) su na liniji da nogomet bude više fizički, u engleskom stilu. I ja kažem: „Hvala Bogu!“ Nekad bi ti, ako bi napravio scenu poslije prekršaja, suigrač podviknuo: „Diži se!“. Danas se mnogi bacaju čim osjete da ih je neko dotaknuo. Rade dramu. To je nepošteno i dosta mi je toga. Moramo više poštovati suce, protivnika i nogomet kao igru”, rekao je Boban.

No, kad su mu iz Gazzette skrenuli pažnju da je trener Barcelone Xavi dao prijedlog da se mjeri efektivno vrijeme utakmice, nije bio oduševljen te je samo odmahnuo rukom.

„Cijenim ga, ali griješi. Kad pričamo o pravilima igre moramo misliti i o posljedicama. Koliko bi onda bili gledatelji na stadionu, četiri sata? Na 40 stupnjeva ili kad je vani minus pet. I što ćemo s TV pravima? U košarci zaustavljaju vrijeme pa utakmica od 40 minuta nekad traje tri sata. Ali, to je u dvorani, na zatvorenom. Za nogomet bi to bila katastrofa. Možemo neke stvari popraviti, ali nemojmo amerikanizirati nogomet. Lijepo se igra, imamo više golova no ikad prije, čemu promjena pravila. Koliko se sjećam, Xavi je predlagao da se igra 10 na 10. Jedini gori prijedlog od tog je da se izbaci zaleđe“, dodao je Boban, nakon čega se dotaknuo Guardiole i Kloppa koji često krive Uefu zbog velikog broja utakmica.

„Onda bi trebali u svojim klubovima gurati ideju da igraju sve više europskih utakmica jer tu ostvaruju najveći profit za ogromne plaće igrača i trenera. Uostalom, igrao sam i ja nogomet, kod Arriga Sachija je bilo 300 na sat. I nisam čuo Baresija ili Gullita da se žale, a i oni su igrali 60 utakmica godišnje. Nisam čuo da se žale ni Fabio Capello ni Marcelo Lippi, a oni su sve osvojili. Ne razumijem zašto se žale Klopp i Guardiola kada imaju po 25 šampiona na raspolaganju. Njima nisu potrebni izgovori. Neka onda kritiziraju svoje prvenstvo. Čeferin je u pravu, ako izbrišemo populizam, netko možda pati, ali to sigurno nisu igrači i treneri: mi smo svi privilegirani.“

Potom se dotaknuo i 'laptop trenera'.

„U nogometnim školama griješe kada vjeruju u nogomet sa iPada. Trenerima savjet: talent se mora osloboditi, ne zatvoriti”.

Pričao je Zvone Boban i o Gallianiju i propaloj ideji Superlige.

„To je bio apsurdan plan koji je umro poslije dva dana. Nije se ni rodio. I tako će proći svaki nogometni projekt kome zdrava konkurencija i sportske vrijednosti nisu na prvom mjestu. Nogomet pripada svima. Onima koji ga vole i prate. A Superliga je bio nespretan pokušaj da se nogomet ukrade od svih nas. Sramno je propao, a to je i zaslužio. Previše i pričamo o tome, jer Superliga nikada neće postojati”.

Zatim se nadodao na Gallianija.

„Volim ga, ali me razočarao. Kao da je izdao vlastitu nogometnu povijest Milana čiji je i sam bio veoma važan član. Kada je Serija A dominirala ne sjećam se da su brinuli za druge. Čak ni kada je postalo očigledno da i drugi rastu. Da su u Italiji izgrađeni novi stadion siguran sam da bi se Serie A mogla boriti s Premier ligom, bila bi to istinska renesansa. Ali o tome se trebalo razmišljati prije 30 godina. Englezi jesu i ovo je sada njihov ciklus”.

Milan je lani u zadnjem kolu osigurao naslov prvaka…

“Otac i sin su mi bili na tribinama kada je osvojena titula, oni su ludi Rossoneri. Ja sam u mraku svoje sobe gledao šah na youtubeu. Nisam imao hrabrosti da gledam utakmicu”.

U novoj sezoni očekuje eksploziju jednog igrača.

„Kad igraš za Milan svaka je utakmica novo dokazivanje… Očekujem da će ovo biti sezona Ismaela Bennacera, izvanredan je i kao čovjek i kao igrač, nepravedno je podcijenjen. De Ketelaere? “Klasa je, ima karakter, vidi sve. Imam neke sumnje kada je njegova brzina u pitanju, a ona je neophodna da biste postali šampion”.

Rivalstvo Cristiana i Messija je bila glavna tema nogometa zadnjih 15-ak godina, je li sad vrijeme za Haalanda i Mbappea?

“Apsurdno dobri igrači, nevjerojatno konkretni s obzirom na godine. Mbappe je čudo, ima sve: klasu, šut, pregled igre, sjajnu tehniku i nekad se čini da više leti nego trči. Ove sezone i PSG i on će biti jači nego ikada. Haaland je Viking, nema toliku kvalitetu, a ima skoro iste rezultate. Sila prirode, rođeni golgeter. Uživat ćemo u njihovim potezima još mnogo godina. Rafael Leao, ako bude radio dobro i poštovao svoj talenat, može im se približiti. Strašno je napredovao, ali njegov cilj moraju biti golovi.“


Tagovi

Zvonimir BobanGazzetta dello Sportintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti