Znate li gdje su sad nekadašnji prvoligaši?

Vrijeme Čitanja: 12min | ned. 23.04.17. | 10:18

U prvoj HNL natjecalo se ukupno 36 klubova. Igrali su u Europi, odgajali slavne hrvatske nogometaše i izbornike, a danas su na marginama hrvatskog nogometa ili su prestali postojati. Sjećate li se Orijenta, Pazinke, Primorca, Pomorca, Međimurja, TŠK Topolovca...

U 25 godina Prve HNL kroz elitni rang hrvatskog nogometa prodefiliralo je ukupno 36 klubova, neki su bili u prvoj ligi nekoliko godina pa ispali i nikad više se nisu pojavili, neki su skakali iz ranga u rang svake godine, a neki su prvu ligu igrali jedino zahvaljujući proširenju prvenstva i izmjenama sustava.

Kako su došli tako i otišli, a neki se više nikad nisu ni vratili. Neke istaknute prvoligaše poput Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka, jasno, svi pratite, ali znate li gdje su danas Dubrave, Dubrovnici, Primorci, Pomorci, TŠK Topolovci, Orijenti, Međimurja…

Varteks: Zadnji je hrvatski klub koji je prezimio u Europi, a sad njegovo ime nosi navijački klub

Nekoć slavni prvoligaš triput je bio treći u prvenstvu i čak šest puta igrao u finalu kupa, ali nije osvojio ni jedan trofej. Ipak, može se pohvaliti plasmanom u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova u sezoni 1998./99. Od 2010. godine klub je preimenovan u Varaždin, a s tim potezom započeli su praktično svi problemi. Sezonu kasnije ispao je iz prve lige i više se nije vratio. Klub je privremeno prestao postojati zbog problema s dugovima, a danas se zove NK Varaždin škola nogometa. U međuvremenu su navijačka skupina White Stones i ostali građani Varaždina organizirali niz prosvjeda kako bi vratili ime, ali na koncu su odustali i osnovali vlastiti klub, koji se danas natječe u Međužupanijskoj ligi Varaždin – Čakovec i nosi ime slavnog prethodnika, ali nije njegov legitiman nasljednik.

Zadar: Čačić im je omogućio nastup u prvom izdanju HNL-a

Aktualni izbornik Ante Čačić osvojio je treću jugoslavensku ligu u njezinom zadnjem izdanju i posljedično omogućio Zadru nastup u premijernom izdanju Prve HNL. U prvoj ligi zadržao se tri sezone, ali 1995. godine nije mu bilo spasa i prvi put morao je u niži rang. No već 1997. godine vratio se u prvu ligu pod imenom Zadarkomerc. Idućih desetak godina ispadao je i vraćao se u 1. HNL, a posljednji put među elitom bio je 2015. godine. Prošle sezone bio je zadnji u drugoj ligi, a danas se natječe u 3. HNL jug. Najveći klupski uspjeh je plasman u polufinale kupa 1996. godine.

Dubrovnik: HNL-ove „izbjeglice“ tri su godine bili prvoligaš

Dubrovčani su se natjecali u premijernoj sezoni HNL-a, ali zbog Domovinskog rata domaće utakmice igrali su u Metkoviću, Korčuli, Zagrebu i Istri. Prvu utakmicu na Lapadu odigrali su tek 1. studenog 1992. godine. Proveli su tri sezone u prvoj ligi, ali nakon ispadanja 1994. godine više se nisu vraćali u Prvu HNL, sve dublje su tonuli u krizu i došli do 2. ŽNL Dubrovačko – neretvanske. 2004. otišli su u stečaj i promijenili ime u Dubrovnik 1919, a 2015. fuzijom s GOŠK-om nastao je Gošk – Dubrovnik 1919 koji se trenutačno natječe u 3. HNL jug.

Šibenik: Igrali finale kupa i bili u Europi pa propali do treće lige

Klub iz Krešimirovog grada dugo je bio stabilan prvoligaš, ali problemi su počeli 2012. godine kad je zbog financijskih teškoća ekspresno propao iz prve do treće lige. Ipak, 2015. se vratio u Drugu HNL u kojoj je i sad. Najveći klupski uspjeh dogodio se 2010. godine, kad su Šibenčani igrali u finalu kupa protiv Hajduka, te osvojili četvrto mjesto u Prvoj HNL i izborili plasman u kvalifikacije Europa lige. U prvom pretkolu izbacili su Silemu pa ispali od Anorthosisa u drugom. Dvije sezone kasnije ispali su iz prve lige i više se nikad nisu vratili.

Segesta: Staroj dami na 110. rođendan došla je reprezentacija

Dres slavnog sisačkog kluba nosili su Štef Lamza, Marko Mlinarić, Zlatko Kranjčar, Silvio Marić, Alen Peternac, a danas životari u 3. HNL zapad. Stara dama, odnosno najstariji klub u Hrvatskoj, imao je rijetku privilegiju da se na proslavi njegovog 110. rođendana prije desetak mjeseci pojavila hrvatska reprezentacija. Čačić i društvo pokvarili su zabavu razbivši Segestu 8:1 u Sisku.

Radnik VG: Nasljednik je najambiciozniji hrvatski drugoligaš

Službeno je taj klub prestao postojati, ali njegov nasljednik, HNK Gorica, stvoren fuzijom s Poletom iz Buševca danas je jedan od najambicioznijih hrvatskih drugoligaša. U borbi je za ulazak u Prvu HNL i nedavno su pokrenuli postupak rješavanja zadnjeg pravnog problema za igranje među hrvatskom nogometnom elitom – naime u procesu su nabavke semafora. Imaju odličnu omladinsku školu, sređene papire i financije te bi iduće sezone lako mogli biti jedan od prvoligaša.

Belišće: Borili su se za ostanak i imali trećeg strijelca lige

Bio je član Prve HNL od 1992. do 95., ali nikad nije uspio biti bolji od 12. mjesta, nakon tog razdoblja uglavnom se natjecao u drugoj i trećoj ligi, a trenutačno je u 3. HNL istok. Najpoznatiji igrač svakako je Rudika Vida, otac sadašnjeg reprezentativca Domagoja Vide koji se, usprkos činjenici da igra za jednu od najlošijih momčadi lige, borio za naslov najboljeg strijelca HNL-a. Na koncu je bio treći u sezoni 93/94. s 26 golova, odmah iza dinamovaca Vlaovića i Cvitanovića. „Uzeo sam neplaćeno u Naftaplinu, kako bi zabijao za Belišće,“ priznao je prije nekoliko godina Vida stariji.

Zagreb: Bivši prvak na rubu je ispadanja u treću ligu

Vlasnik jedinog naslova u HNL-u, a da nije Dinamo ni Hajduk, proteklih godina teško zadržava prvoligaški status, a gomilajući problemi konačno su se odbili u lice gazdi Damiru Mediću, koji je klub odveo na rub propasti. Prošle sezone ispao je u Drugu ligu, a po svemu sudeći, ove godine kliznut će još niže. Dijeli zadnje mjesto u ligi s još dvama klubovima, ali nedavno je Medić dao slobodne papire sedmorici igrača i čini se kako je pad u treću ligu neminovan.

Dubrava: Bili su pred gašenjem, a sad su hrvatski Athletic Bilbaoo

Klub iz zagrebačke četvrti Dubrava 1993. godine igrao je prvu ligu i potom tonuo i tonuo, bio je pred gašenjem, sve do nedavno kad ga je preuzela nova uprava i odlučila pretvoriti u hrvatsku inačicu „Athletic Bilbaa“, danas u NK Dubrava Tim Kabelu igraju jedino domaći dečki, kojima na osobnoj piše – prebivališno mjesto Dubrava. Danas je stabilan trećeligaš s željom za povratkom u elitni rang hrvatskog nogometa.

Pazinka: Dado Pršo u Pazinu je odigrao prvu prvoligašku utakmicu

vije sezone natjecali su se u prvoj ligi od 1992. do 1994., a najveći uspjeh im je 11. mjesto. Po ispadanju u drugu ligu zadržali su se u tom rangu do 1998. i potom ispali u treću ligu, a kasnije i u niže rangove. Klub za koji su igrali Tonči Gabrić, Igor Pamić i Dado Pršo, koji je u tom klubu upisao premijerni prvoligaški nastup, nedavno je proslavio 80. rođendan, a danas se natječe u četvrtoj ligi.

Primorac: U Kostreni su započeli Bilić i Erceg, ali zbog dugova su izbačeni iz HNL-a

U Primorcu su se nekoć kalili nadareni Hajdukovi nogometaši, Slaven Bilić i Tomislav Erceg svoje su karijere započeli upravo u Stobreču, a najveći uspjeh bio im je natjecanje u prvoj ligi od 1993. do 1995. Zbog financijskih teškoća nad klubom je pokrenut stečajni postupak nakon kojeg je preimenovan u Primorac 1929 Stobreč i izbačen u drugu ligu, a danas je u 3. HNL jug i trenira ga bivši hajdukovac Mate Baturina.

Marsonia: Bili su peti u HNL-u, a sad su trećeligaš

Klub iz Slavonskog Broda dao je vjerojatno najbolju dvojicu napadača u modernoj povijesti hrvatske reperezentacije, Ivicu Olića koji je reprezentativnu karijeru završio s više od 100 nastupa, te Marija Mandžukića koji je trenutačno najbolji hrvatski špic. Svakako najistaknutija imena su braća Mujčin, Vlado Petrović i Veldin Karić koji su igrali za Marsu u zlatnim danima. U HNL-u je ostavio značajniji trag osvojivši peto mjesto u sezone 1994/95., ali u narednih pet nastupa nije bio bolji od 12. Zadnji veliki uspjeh mu je naslov prvaka druge lige sjever 2003. godine, ali nakon te promocije više se nije vratio u Prvu HNL. Svoj 100. rođendan proslavili su u 1. županijskoj ligi, a sad su 3. HNL istok.

Neretva: Metkovci su odgojili dva kapetana reprezentacije, a danas u trećeligaš

Započela je HNL u drugoj ligil a 1994. plasirala se u Prvu ligu gdje se zadržala samo jednu godinu. Ispala je u novonastalu jedinstvenu drugu ligu, a 1999. godine ispala je u treću ligu u kojoj se i danas nalazi. U Metkoviću je karijeru započeo Darijo Srna, donedavni reprezentativni kapetan, a njezin dres nosili su bivši reprezentativci Nikola Jelavić i Igor Štimac. Manje je poznato da je dres metkovskog kluba nosio i bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić.

Hrvatski Dragovoljac: Tri godine zaredom igrali su u Europi, a sad su drugoligaš

Ikonski hrvatski drugoligaš i danas je u svom prirodnom okruženju, u druogj ligi. No najslavnije dane pamti početkom devedesetih pod okriljem legendarnog predsjednika Stjepana Spajića. U eri pokojnog Rođe crni su osvojili treće mjesto 1997. godine i izborili nastup u Intertoto kupu. U četriri utakmice dvaput su pobijedili, protiv Gaka i velškog Ebbwa, ali nisu prošli u polufinale. Igrali su u istom natjecanju i iduće dvije sezone, ali nisu prošli prvi krug.

Orijent: Nakon 15 sustavnog mučenja, likvidiran je 2014. godine

Nekadašnji veliki rival trenutačnom lideru Prve HNL svoj najveći uspjeh ostvario je 1997. godine plasiravši se u prvu ligu u kojoj je završio 14.,ali zbog reorganizacije sustava natjecanja ispao je u drugu ligu u kojoj se uglavnom natjecao. Nakon 95 godina postojanja 2014. godine konačno je ugašen nakon stečajnog postupka zbog duga od 50-ak tisuća kuna. NK Orijent je nakon 15 godina sustavnog mučenja, vanzakonskih radnji i financijskih malverzacija u konačnici je likvidiran, a HNK Orijent 1919 nastavio je tradiciju i povijest starog kluba te se danas natječe u četvrtoj ligi.

Mladost 127: Ottekov ukleti klub više ne postoji

 Još jedan bivši prvoligaš koji je zbog bankrota službeno prestao postojati. Četiri godine bio je u prvoj HNL- a i bio je poznat kao Dinamov „ukleti klub“, u sezoni 1996/97. kad je Otto Barić s plavima izgubio samo devet bodova, čak pet odnijela mu je Mladost 127. Svakako najpoznatiji igrač im je Alen Mrzlečki zbog kojeg su svojedobno zakrvili s Hrvatskim Dragovoljcem, pa su majstoricu za plasman u prvu ligu morali igrati u Varaždinu. Na zgarištu ugašenog kluba danas je NK Suhopolje koje se uglavnom natječe u nižim županijskim ligama.

Samobor: Butina i Šokota odveli ga u prvu ligu, a Biščan ga nije mogao spasiti

Samoborski klub 1996. godine osvojio je drugu ligu, ali je naknadnom odlukom morao u doigravanje. Prvu ligu osigurali su pobijedivši Marsoniju u Kranjčevićevoj, trener im je bio Stjepan Čordaš, a u momčadi dvojica Dinamovih Toma, Butina i Šokota. Njih dvojica otišli su nakon povijesne utakmice, a u suprotnom smjeru došao je Igor Biščan, no nije mogao spasiti Samobor od ispadanja natrag u drugu ligu. U prvoj HNL više nikad nisu bili, a danas su u 3. HNL središte.

Vukovar '91: Klub osnovan u prognanstvu kao spomen na sve vukovarske žrtve i heroje

Još jedan u društvu ugašenih bivših prvoligaša. Početkom Domovinskog rata svi vukovarski klubovi prestali su s radom, a 1991. godine u izgnanstvu je osnovan Vukovar '91. u spomen na sve vukovarske žrtve i heroje. U srpnju 1992. godine spojio se s RNK Slogom Vukovar i preuzeo njezinu licencu i preskočio nekoliko rangova. Od 1995. do 1998. godine zamrznuo je rad i potom se u stilu vratio te probio sve do prve lige. Natjecao se u prvoj HNL u sezoni 1999/00. i završio 12., a 12. godina kasnije ugašen je zbog dugova te je osnovan klub HNK Vukovar 1991. koji je danas u 3. HNL istok.

Čakovec: Nakon dva kola u sezoni 2001./02. bio je vodeći u HNL-u i potom propao

Klub je 1998. godine u sjeni najvećeg hrvatskog nogometnog uspjeha, bronce u Francuskoj, ušao u Prvu HNL. Svoju premijernu prvoligašku pobjedu ostvario je 2000. godine protiv kasnijeg prvaka Hajduka 2:0, a u Međimurju je te godine bodove prosuo i Dinamo odigravši 0:0. Čakovec se uspio spasiti i ostati te sezone u prvoj ligi, a iduće je krenuo s dvije pobjede i nakratko zasjeo na prvo mjesto u HNL-u, no potom je krenulo propadanje. Ispao je iz prve lige 2002. godine i nastavio propadati sve do četvrte lige, od koje je odustao zbog nedostatka igrača. U veljači prošle godine izbrisan je iz registra udruga.

Pomorac: Jedan od najstarijih hrvatskih klubova ugašen je zbog dugova

Jedan od najstarijih nogometnih klubova u prvoj ligi igrao je od 2001. do 2003., po ispadanju bio je jedan od najstabilnijih hrvatskih drugoligaša. Do gašenja 2014. godine bio je filijala NK Rijeke, ali 2014. godine nakon 95 godina postojanja je ugašen, a na njegovom mjestu osnovan je Pomorac 1921.

Kamen Ingrad: Kriminalac Vlado Zec ostavio mu je lijepu povijest i dugove

Također više ne postoji, a od dna do vrha odveo ga je kontroverzni lokalni moćnik Vlado Zec, koji je izgradio prekrasan stadion u Velikoj i u samo dvije godine na golovima Zorana Zekića odveo je klub od treće u prvu ligu. Debitirao je u sezoni 2001./02. u kojoj se spasio od ispadanja u dodatnim kvalifikacijama. Sezonu kasnije došao je do četvrtog mjesta i nastupa u Kupu Uefa. U Velikoj je zaustavljen još veći Schalke, a u Gelsenkirchenu izgubili su samo 1:0 i ispisali jednu od najljepših stranica z hrvatskom nogometu. No potom i neke od najružnijih. Tvrtka Kamen Ingrad otišla je u stečaj 2006. godine, a gazda Vlado Zec u pritvor zbog gospodarskog kriminala. Dinastija Zec istjerana je 2007. ostavivši iza sebe lijepu povijest i šest milijuna eura duga, a Kamen je ispao u drugu ligu te nastavio propadati. Konačan raspad dogodio se odustajanjem od natjecanja u trećoj ligi, nakon čega je klub preimenovan u Papuk 2009. godine.

TŠK Topolovac: Jednu sezonu bili su među velikim dečkima i ušli među osam u kupu

Bili su u prvoj ligi 2002. godine, ali završili su posljednji te su ispali i nikad se nisu vratili. Najveći uspjeh je plasman u četvrtfinale kupa iste sezone, u kojem su poraženi od Osijeka ukupnim rezultatom 5:0. Trenutačno se natječu u  1. ŽNL Sisačko-moslavačkoj.

Međimurje: Već u prvoj godini postojanja izborili su Prvu HNL

Drugi međimurski klub koji je izborio elitni rang hrvatskog nogometa jest Međimurje, koje je osnovano 2003. godine te je započelo natjecanje u drugoj ligi kupivši licenciju od Omladinca iz Novog Sela Rok. Već nakon premijerne sezone 2004. Međimurje se plasiralo u Prvu HNL gdje se zadržalo do 2008. godine. Na godinu dana su ispali u drugu ligu, ali vratili su se već u sezoni 2009/10. zbog proširenja Prve HNL na šesnaest klubova. No završili su pretposljednji te sezone i više se nisu vratili u Prvu HNL. Trenutačno igraju u trećoj ligi.

Croatia Sesvete: Proslavili se namještanjem utakmica

Klub iz Sesveta dvije godine igrao je u prvoj ligi te iako nije imao značajnijih rezultatskih uspjeha, obilježio je hrvatski nogomet umiješanošću u aferu „Offside“. Policija je 2010. godine privela 20 nogometaša zbog upletenosti u namještanje utakmica u Prvoj HNL, a čak devetorica bili su igrači sesvetskog prvoligaša. Čak sedam od posljednjih osam utakmica Croatije u sezoni 2009./10. bilo je namješteno, a pojedini igrači dobivali su svote od 40.000 tisuća eura za puštanje utakmica. Klub je službeno prestao postojati 2012. godine zbog dugovanja.

Karlovac: Pamić ih stvorio, kriminalci iz uprave uništili

Igor Pamić odveo je Karlovac u prvu ligu i odmah u premijernom nastupu, u sezoni 2009./10. napravio značajan uspjeh osvojivši peto mjesto. Iduće sezone bili su šesti i potom 2012. završili na 15. mjestu te ispali iz lige. Te godine započela je propast kluba koji je na koncu promijenio ime u Karlovac 1919 i sad se natječe u međužupanijskoj ligi. Presudili su mu članovi bivše uprave koji su nizom financijskih malverzacija preko klupskog računa izvukli stotine tisuća kuna zbog čega su završili u pritvoru.

Lučko: Vječni drugoligaš iskoristio neprilike Gorice i ušao u prvu ligu

U sezoni 2010./11. iskoristili su probleme Gorice sa Savezom, odnosno njezino ne dobivanje licencije, te ušli u Prvu HNL, ali nisu se dugo zadržali, iste sezone završili su ponovno u drugoj ligi u kojoj su i sad. Ali možda neće biti zadugo, trenutačno su posljednji u drugoligaškoj karavani i smiješi im se trećeligaški nogomet iduće sezone.

Napisao: Andrija Vuković

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

LučkoKarlovacCroatia SesveteMeđimurjeTŠK TopolovacKamen IngradPomoracČakovecVukovar '91SamoborMladost 127OrijentHrvatski dragovoljacNeretvaMarsoniaPrimoracPazinkaNK DubravaBelišćeRadnik VGSegestaNK ŠibenikNK DubrovnikVarteksizdvajamo

Ostale Vijesti