Pool via REUTERS/Andreas Gebert
Pool via REUTERS/Andreas Gebert

'Zlatna lopta' željna novog dokazivanja ulazi u Der Klassiker, a tamo čeka norveški stroj budućnosti

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 04.12.21. | 08:07

Bod razlike uoči derbija Borussije Dortmund i Bayerna, rivalstvo Lewandowskog i Haalanda na ljestvici strijelaca te nešto tiši huk s tribina Signal Iduna Parka

Već više od dobra dva desetljeća nogometni svijet uživa u iznimnom sportskom rivalstvu između Borussije Dortmund i Bayern Münchena, a tako će biti i danas od 18:30 na Signal Iduna Parku u 14. kolu Bundeslige. Naravno da su se ranije susretali, ali pravu ekspanziju ovaj derbi počeo je doživljavati 90-ih, a potpunu eksploziju u dortmundskoj eri Jurgena Kloppa. Der Klassiker je možda derbi umjetnog imena koji vuče korijene na španjolski El Clasico, može se reći da nema društvenu i političku pozadinu kao neki drugi veliki debiji, ali u tom sportskom rivalstvu ništa nije umjetno već ima centralno mjesto njemačkog nogometa u novijoj eri.

(4.50) Dortmund (3.90) Bayern (1.75)


Današnji Der Klassiker startat će sa samo bodom razlike između najboljih momčadi Sjeverne Rajne-Vestfalije i Bavarske u atmosferi na koju nismo navikli kada. Uzrok je naravno, pogađate – koronavirus. Njemački stožer odredio je da na utakmicama zbog pandemije može biti tek 15 tisuća gledatelja, dok u nekim pokrajinama i neće biti gledatelja. Teško je to palo i treneru domaćih Marcu Roseu koji je očekivao zasigurno snažan huk Žutog zida, što je i izjavio uoči utakmice.


Možda će izostati atmosfera na kakvu smo navikli, ali vjerujemo da neće izostati atrakcija zbog koje Der Klassiker privlači ljubitelje nogometa diljem svijeta. Sudar najboljeg napadača današnjice i vjerojatno najboljeg napadača budućnosti ono je što svima prvo upada u oči pred ovaj susret. Robert Lewandowski ponovno predvodi Bayern prema trofejima i ove sezone, a u Dortmund stiže 'nabrijan' nakon što mu je izmaknula Zlatna lopta. Puno se polemika vodilo posljednjih dana kako je moguće da nakon dvije sjajne godine i obaranja svih rekorda, pa i onog najsvetijeg Gerda Mullera, poljska gol-mašina ostane bez najprestižnije individualne nagrade za nogometaše. I dok se vode polemike on je spreman i podmazan za nastaviti tamo gdje je stao dokazati ponovno da zaslužuje to priznanje. Trenutno je u Bundesligi najbolji strijelac s 14 golova u 13 utakmica (prošle sezone 41 u 29 nastupa) dok je u Ligi prvaka s devet pogodaka na diobi prvog mjesta sa Sebastianom Hallerom. Nije Lewandowski sjajan samo posljednje dvije godine, one su tek raskošan plod onoga što prikazuje od svog dolaska u Bayern, a to je da se unazad pet-šest godina radi o vjerojatno najboljem napadaču na svijetu.

(4.50) Dortmund (3.90) Bayern (1.75)


S druge strane danas će se naći njegov vjerojatni nasljednik, ako nastavi ovim tempom, Erling Haaland. Norvežanin još od svoje pojave u mlađim kategorijama oduševljava lakoćom zabijanja. Norveško čudo od djeteta izrasta u ozbiljnog muškarca i najpoželjniju špicu budućnosti svih europskih velikana. Teško da će proći dan da neki svjetski medij ne objavi novi moment oko možebitnog novog kluba, ali on bez velikog opterećenja i bez osvrtanja na ono van terena trpa gdje god stigne. Trenutno je drugi strijelac Bundeslige, odmah iza Lewandowskog, s deset golova u sedam nastupa. Može se reći da je brojka vrlo lako mogla biti i veća da nije zbog ozljede izbivao skoro cijeli studeni i dio listopada. Vratio se u prošlom kolu u utakmici s Wolfsburgom. Dao mu je Rose tad 18. minuta, a hladnokrvnom 'killeru' je to bilo dovoljno da pojača statistiku na ljestvici strijelaca.

(4.50) Dortmund (3.90) Bayern (1.75)


Dortmund se nije iskazao ove sezone na dva fronta kao prijašnjih godina. Izostala je nokaut faza Lige prvaka, ali zato su se prometnuli u jednog od favorita za osvajanje Europske lige. U Bundesligi imaju deset pobjeda i tri poraza, a Marco Rose još uvijek od preuzimanja klupe uštimava igru kakvu je imao s Gladbachom. U sličnoj situaciji je i Bayern od dolaska Juliana Nagelsmanna na čije se ideje bavarski stroj još uvijek navikava pa ostaje dojam da ne dominiraju kao što je bio primjer pod Hansijem Flickom. Obojica su se ranije dokazali u Bundesligi, a bili su dio i najpoznatije svjetske franšize Red Bulla, Nagelsmann u Leipzigu s kojim je puhao za vratom Bayernu pa da se ne ponovi više dobio i posao u bavarskom velikanu, i Rose u Salzburgu gdje je kao trener juniora s pomoćnikom Reneom Marićem osvojio Ligu prvaka mladih. Više puta istaknuti kao perspektivni i na korak da postanu dio trenerske elite. Nagelsmann na tom putu ima nešto lakši zadatak s obzirom na stroj koji je dobio pod upravljanje, a već ove sezone mogao bi postati najmlađi trener osvajač Lige prvaka s 34 godine.

Današnji derbi sigurno neće odrediti prvaka, ali je dvoboj za prestiž i možebitna odrednica u nastavku prvenstva, a sve navedeno mamac za one koji nisu među onih 15 tisuća sretnika da od 18:30 sjednu uz male ekrane.

ŠTO KAŽE GERMANIA?

Unatoč razlici od tek jednog boda na tablici činjenica je da Dortmund za pobjedu protiv Bayerna ne zna od kolovoza 2019. godine. Tu su i izostanci, a za Rosea je najveća dilema upitni Jude Bellingham zbog ozljede koljena, kao i hoće li Erling Haaland moći krenuti od prve minute. Ozljede i izostanci nisu poštedjele ni Bayern pa neće u kadru biti Kimmicha, Sabitzera, Stanišića, a upitan je i Goretzka. Htio je u današnjoj utakmici Nagelsmann u kadar uvrstiti i mladog hrvatskog napadača Gabriela Vidovića čijem se debiju isto ispriječila ozljeda.

Germania zato danas na pobjedu Dortmunda daje tečaj od 4.50, a slavlje Bayerna se plaća s 1.75. Ako netko misli da bi Der Klassiker mogao završiti neriješenim rezultatom Germania daje tečaj od 3.90 na remi.

(4.50) Dortmund (3.90) Bayern (1.75)


S obzirom na efikasnost ovih momčadi ne bi bilo loše osvrnuti se na tečaj za igru oba gol i 3+ (gg i 3+) koji u Germaniji iznosi 1.50. Oni hrabriji mogli bi razmotriti točan rezultat 2:3 na koji dolazi tečaj 17.


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+




Tagovi

Robert LewandowskiErling HaalandDer Klassiker

Ostale Vijesti