Igor Kralj / Pixsell
Igor Kralj / Pixsell

Zlatko Dalić: "Veseli me odluka Torcide, ovo je sad stvaranje nove generacije reprezentacije. Oršić? Žao mi ga je..."

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 20.03.23. | 11:28

Izbornik je najavio iz Splita subotnji kvalifikacijski ogled za Euro s Walesom na Poljudu (20.45 sati)

Hrvatska započinje ciklus kvalifikacija za Euro 2024. godine utakmicom protiv Walesa u Splitu. Na Poljudu će Vatreni igrati u subotu 25. ožujka od 20.45 sati, a hrvatskim reprezentativcima je ovo prvo okupljanje nakon osvajanja bronce na Svjetskom prenstvu u Kataru. Izbornik Zlatko Dalić se na početku osvrnuo na sve ostvarene rezultate dosad i na potpis novog ugovora s HNS-om koji traje do 2026. godine.

„Lijepo je se opet okupiti i biti zajedno. Napravili smo veličanstvene rezultate u pet i pol godina mog mandata. To je više nego što smo postavili, još nismo svjesni što smo napravili, a i pored toga osjećam da imam energije i motiva za nastavak dalje i pokušati napraviti dobre rezultate ponovno. Naš cilj je plasman na veliko natjecanje, a sve ostalo je uspjeh. Moramo zadržati zajedništvo koje vlada“, rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić, a zatim je dodao:

„Mi krećemo po Euro, a prvo moramo ostvariti plasman. Hrvatska mora napraviti taj prvi korak, favoriti smo u skupini, ali moramo biti oprezni da se ne dogodi neki kiks. To bi bilo jedno veliko natjecanje za nas, sigurno će biti po 20-30 tisuća navijača. Bio sam kao navijač 2006., ono što je bilo u Berlinu više se nije ponovilo što se tiče broja Hrvata na stadionu. Hrvatska nije bila nikad jača nego u Rusiji, to je malo sada drugačije, nisu više svi igrači iz pet najjačih klubova Europe, ali imamo kvalitetu, mladost i iskustvo. Ovo je sad stvaranje nove generacije, odmah smo napravili rezultat.“

Kakva je situacija u momčadi?

„Brozović dugo nije igrao, Kovačić je imao problema. Situacija nije najsjajnija, ali uvijek smo to znali rješavati u kvalifikacijama. Danas ćemo znati cijelu situaciju, svi bi trebali doći, imamo problema s dolaskom igrača, neki neće stići zbog više sile. Petković je bio na magnetskoj, ima ozljedu, doći će, pa ćemo vidjeti. Ivušić se razbolio, neće stići na treing. Danas ćemo imati dosta brige, razgovora, ali sutra ćemo moći sve konkretnije reći.“

Kakve su šanse da Luka Modrić bude s Hrvatskom na Euru?

„Odluka je na njemu.“

Torcida je najavila povratak na tribine. Kako to komentirate?

„Stalno ističem da je hrvatska nogometna reprezentacija mjesto okupljanja hrvatskog naroda i tako se ponašamo. Veseli me odluka Torcide. Ako ima nekih drugih stvari i problema neka to rješavaju na drugim instancama. Htjeli bismo da dođu Boysi, Kohorta i Armada. Svi su dobrodošli. Ovo je Hrvatska. Ovo je naša država i za nju moramo navijati. Dok sam ja tu, težit ćemo da okupljamo sve Hrvate i hrvatske navijače.“

Hoćete li taktički nešto mijenjati u odnosu na Katar?

“Mi možemo neke nijanse mijenjati, ali ono što nam je dobro donijelo nećemo mijenjati. Nećemo ništa puno mijenjati. Igramo 4-2-3-1 ili 4-3-3, imamo takav vezni red koji moramo sačuvati. Imamo mlađe igrače u fazi obrane s kojima možemo složiti kompaktnu reprezentaciju. Wales ima dva-tri brzanca, centarfora s visinom koji čuva loptu, moramo se paziti kontre i polukontre”.

Kada stiže Modrić?

“Do treninga bi svi trebali stići, i Luku očekujemo na treningu. Stanišić neće stići, Vida ima jedan privatni problem koji rješava, ali sutra su svi s nama”.

Livaja od prve minute na Poljudu?

“Ne igra ni Zlatko ni Marko sam. Leži Livaji Poljud, osjeća se dobro. Zabio je već golova za reprezentaciju, od njega očekujem veliki doprinos”.

Je li otvoreno pitanje desnog krila i napadača?

“Pitanje napadača i desnog krila se provlačilo u Kataru. Imamo kvalitetu, miksali smo kroz SP, igralisu Kramarić, Petković, Livaja na centarforu. Na krilu su se također mijenjali igrači, ali nemamo klasična rješenja i pokušavamo ih naći. Očekivao sam da će Brekalo proigrati u Fiorentini, ali ne igra. Svi koje imamo vole igrati na lijevom krilu, a desno nema izrazitog igrača. Špikića smo stavili na pretpoziv. Za napadača gledamo Musu, Ljubičića, Belju, nisam otpisao Budimira, ali gledam nekog mlađeg za dvije godine. Trebat će nam u Splitu ofenzivni igrač koji će stvoriti višak. Pašaliću to nije pozicija, Nikola ulazi unutra, Majer ulazi u unutra. Tražit ćemo, vidjet ćemo, imamo potencijala.”

Oršić?

“Žao mi ga je. Otišao je u klub s najboljim namjerama, ali ne želim ga izgubiti. Dao je puno za reprezentaciju. Nije sada u formi, ali želim mu dati šansu, vratiti ga. Međutim, ne bude li igrao u klubu, neće ni u reprezentaciji participirati. Želim Oršića kroz reprezentaciju vratiti u bilje raspoloženje. Stanišić? Koju god igra za reprezentaciju, bio je sjajan. Na visokom nivou je odigrao. Imamo Juranovića koji je ofenzivniji i Stanišića koji je defanzivniji. Stanišić svaki dan u Bayernu ima trening kao da igra jaku utakmicu. S njim i Juranovićem nemamo problem na desnoj strani”.

Nakon završnog turnira Lige nacija u lipnju, Hrvatska će kvalifikacije nastaviti dvostrukim programima u rujnu (Latvija, Armenija), listopadu (Turska, Wales) i studenom (Latvija, Armenija).

“Mi smo favoriti, ali moramo se plasirati na Europsko prvenstvo, biti ozbiljni. Može biti nezgodno, na početku imamo dva naša konkurenta. Turska se vraća, igra na svojem stadiona i ima motiva. Hrvatska je svima motiv jer smo treći na svijetu. Ako ćemo biti neozbiljni, imat ćemo problema”.

Kakav vam se čini Wales?

„Moramo se čuvati kontri i polukontri jer imaju nekoliko brzih igrača. Bale je nosio tu reprezentaciju, ali sad su ostali bez njega i moraju se prilagoditi. Imaju dva brza krilna igrača, kompaktni su u bloku i čekat će našu grešku. Zato moramo biti koncentrirani. Nisu u rangu nas po kvaliteti, ali ne smijemo ih podcijeniti. Važno je ne izgubiti u Turskoj i pobijediti Wales. Cilj nam je biti prvi u skupini. Nisam još izračunao koliko nam bodova treba točno za biti na prva dva mjesta u skupini“, zaključio je Dalić.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićHNSWalesnogometna reprezentacija WalesaEuro 2024europsko prvenstvo u nogometuKvalifikacije za EuroTorcida

Ostale Vijesti