Život nakon Inieste & Xavija: Koje su dvije ključne pozicije za rekonstrukciju Barcelone?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 24.02.17. | 11:07

Barcelonu očekuje velika rekonstrukcija na ljeto, a ovo su ključne pozicije.

Barceloni gotovo sigurno predstoji velika rekonstrukcija na ljeto. U njoj vrlo vjerojatno više neće biti trenera Luisa Enriquea, ali dok je to još uvijek u domeni špekulacija, Barcelona mora definitivno osvježiti nekoliko ključnih pozicija.

Najviše se to odnosi na pozicije koje su ostale osiromašene odlascima iskusnih igrača koji su ujedno bili dio poznatog „Barcinog DNA“ i koji su u klubu ili od samih početaka, ili dovoljno dugo da su prihvatili identitet koji je klub u posljednjih godinu i pol donekle počeo gubiti. Barcelonu se optužuje da igraju „plastično“ i previše zavisno o izvanrednoj napadačkoj trojci naprijed, a taj crni period kao da je započeo pad forme i konačni odlazak klupske ikone Xavija. S njim je otišao i Dani Alves, koji za razliku od Xavija nije dijete kluba, ali je igrač koji je u klubu proveo gotovo puno desetljeće, došavši iz Seville davne 2008. godine. Upravo na njihovim pozicijama, uz one stoperske, Barcelona ima najviše poteškoća danas.

Desni bek postao je „rak-rana“ Barcine ekipe, jer je jako teško pronaći adekvatnu zamjenu za igrača poput Alvesa. Nije tu u pitanju samo njegova igra u oba smjera, već i kontribucija igri u posjedu kao i povremena uloga dodatnog osigurača u vezi. Ta poveznica uvelike nedostaje i našem Ivanu Rakitiću, kojem je forma osjetno okopnila promjenom stila igre Barcelone, ali i odlaskom iskusnog Brazilca s kojim se sjajno nadopunjavao.

Alvesa je prinudno zamijenio Sergi Roberto, dijete kluba koji je nominalno veznjak naglo priučen na poziciju desnog beka. Tu se snašao solidno, ali s druge strane prezentira previše oscilacija u igri, što je i očekivano s obzirom na okolnosti. Najveći problem Roberto ima u defanzivnim zadacima, pogotovo kada se nađe oči u oči s protivničkim krilnim igračem, kao i u procesu overlappinga, gdje mora pokazati dominaciju i komplementarnost u igri s Messijem nakon što Argentinac uđe u prostor iz širokih položaja.

Kao dobre potencijalne zamjene nameću se Arsenalov Hector Bellerin, inače također produkt La Masije, te Napolijev Elseid Hysaj. Koliko god to bizarno zvučalo, ali 23-godišnji Hysaj bi u ovom trenutku čak bio kompletniji igrač u oba smjera za potrebe Barcelone, bez obzira što bi mu se definitivno trebalo dati vremena prilagodbe na tu najvišu razinu nogometa. S druge strane Bellerin je dijete Barcelone za koje su inicijalno tvrdili kako im nije potreban, da bi se vrlo brzo pokajali. Pod Wengerom je prerastao u sjajnog modernog beka izrazitih napadačkih sklonosti i velike brzine, ali pomalo kaska u obrambenim zadaćama.

Druga ključna pozicija je ona u dubini veznog reda. Barcelona je izgubila svoju prepoznatljivu igru na posjed kada su odlaskom Xavija, padom forme Busquetsa i ozljedama Inieste počeli previše preskakati igru, a odsjecavši tako vezni red ostavili su se bez tradicionalnog kanala postepenog građenja igre, što se itekako osjeti u negativnom smislu. To se najviše zapravo primjeti upravo kod Busquetsa, koji je ključan igrač za strukturu veznog reda, a i naš Ivan Rakitić vidio je kudikamo bolje dane, o čemu smo već i pisali.

>>ANALIZA: Je li Rakitić uistinu žrtvovan da bi se zamaskirala Barcina kriza igre?

Barceloni nedostaje figura dominatnog igrača u vezi, čovjeka koji kreacijom, ali i uspostavljanjem tempa može povezati linije, kao i vizijom pravilno razvući protivničke obrane jednim pravovremenim potezom. Takvu osobu Barcelona ima u Marcu Verrattiju, ekstra talentiranom talijanskom „tempomatu“, koji je već sad jedan od najboljih distributera lopte u Europi. Navodno je nakon demoliranja Barcelone u Parizu (4:0) Blaise Matuidi popričao s Iniestom upravo oko Verrattija, gdje je Španjolac potvrdio Matuidijeve riječi kako je mladi Talijan njegov prirodni nasljednik. Drugo ime koje se nudi je Borussijin Julian Weigl, čovjek koji je sa 21-godinom ključni čovjek dinamičnog veznog reda Borussije. Ove sezone tek Bayern ima u prosjeku veći posjed lopte od Borussije, a on je u slučaju Tuchelove ekipe uvelike ovisan o mladom veznjaku. Weigl u prosjeku odradi više od 72 dodavanja po utakmici, i to sa uspješnošću od vrlo visokih 90.6%, što ga stavlja na 4. mjesto Bundeslige u tom segmentu. Međutim, ono gdje je njegova magija vidljivija je u njegovim dijagonalama kao i u sposobnosti čitanja igre. Sve to uspijeva bez fizički dominantnog pivota da mu čuva leđa, što je veliki plus. Pogledajte samo ovaj pogodak Sportingu u Ligi prvaka kao krunski dokaz njegovih kvaliteta:

Bilo kako bilo, Barceloni su to ključne dvije pozicije koje treba suvislo popuniti ukoliko žele povratiti svoju koherentnu, prepoznatljivu igru. To naravno iziskuje mnogo cjenkanja i odbijenih ponuda, a ponajprije sređivanje kadrovske križaljke po pitanju (vrlo neizvjesnog) ostanka Luisa Enriquea za kormilom kluba i dogodine. Ipak, ove stvari ne mogu biti ovisne o čovjeku na klupi, već se sistem mora podrediti filozofiji igre Barcelone koja je već desetljećima definirana.

No, prije rekonstrukcije, Barcelonu ovog vikenda očekuje teško gostovanje na Calderonu kod Atletica. Obje momčadi su vidjele itekako bolje dane, a u ovom trenutku očekujemo jedan od tvrđih dvoboja ova dva protivnika u posljednje vrijeme. Pogledajte tečajeve na utakmicu OVDJE.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

Hector BellerinElseid HysajJulian WeiglMarco VerrattiDani AlvesAndres IniestaXavi Hernandez

Ostale Vijesti