Josip Regović/PIxsell
Josip Regović/PIxsell

Živkovićevih 495 minuta!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 20.04.24. | 08:00

Jakirović ga je vratio da bi igrao, međutim, mladi stoper nije dosad imao veliku minutažu. Niti će je imati do kraja sezone. Je li povratak bio pogreška?

"Nama treba stoper, a boljega od Živkovića ne možemo u ovom trenutku pronaći na tržištu. Ne vraćamo ga s posudbe da bi grijao klupu, nego da bi igrao", objasnio je Sergej Jakirović zimus, kad je odlučio mladog (19) stopera vratiti s posudbe u Lokomotivi. Bilo je puno protivnika te ideje, od samih ljudi u Lokomotivi, do nekih i u Dinamu, različito se ta odluka interperetirala i u širim nogometnim krugovima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Da, ako će igrati, onda u redu. No, hoće li igrati u situaciji kad Dinamo lovi veliki bodovni zaostatak i u borbi za naslov prvaka osjeća veliki pritisak? Bilo bi pogubno da ne igra, da izgubi polusezonu baš sad kad je uhvatio kontinuitet, kad bi na proljeće trebao dodatno napredovati u svim nogometnim segmentima", bili su česti komentari iz raznih nogometnih kuteva, stručnjaka, menadžera, navijača...Činjenica jest, Dinamu je grčevito trebao stoper, Boško Šutalo bio je ozlijeđen, s Bernauerom se nije preozbiljno računalo, Theophile je u godinama kad ne može odigrati baš svaku utakmicu, a i Perić je često ozlijeđen, načet. Jakirovićeva je logika "nemam boljeg od njega" imala podlogu, međutim, velika je i doza rizika. Što ako Živković ne bude igrao, što ako 'pukne' pod pritiskom, baš sad, kad mu utakmice na HNL razini trebaju više nego ikad? Ok, možda Dinamo nema boljeg, ali možda je za njega i za Dinamo bolje da ostane do ljeta u Lokomotivi i tamo se razvija pa dođe na pripreme kao pojačanje za novu sezonu?

Nažalost, kako se sad čini, tri mjeseca kasnije, Živkovićev povratak nije bio najsretnija opcija. Opet, lako je biti general poslije bitke, situacija je u siječnju bila takva da je Dinamu stoper bio neophodan, a Živković nadohvat ruke, no, sad, pred kraj travnja, izgleda da bi bilo bolje da je Moreno ostao u Lokomotivi. I u nedjelju prijetio Dinamovim igračima u još jednom velikom izazovu. Živković je doista na samom početku proljeća bio starter, baš protiv Lokomotive. No, ušao je u utakmicu loše, redao pogrešku za pogreškom, a Lokomotiva je na odmoru imala 0-2 u Maksimiru. Živkovića je Jakirović odmah zamijenio i to mu je, sigurno, bio prvi težak udarac.

"Živković će i dalje igrati, bez obzira na ovu utakmicu. Pa nije on jedini i glavni krivac za poraz", objasnio je poslije Jakirović i, doista, Živković je odigrao svih 90 minuta u pobjedi protiv Istre (1-0) u Puli. Preskočio je Goricu, a onda zaigrao opet protiv Lokomotive. I, opet je obrana radila gluposti, ne samo on, završilo je 2-2, a Jakirović je shvatio da ne može u borbi za naslov, koja je neizvjesnija nego ikad, s dvojicom mladih i za tu razinu neiskusnih stopera - Perkovićem i Živkovićem. I, otad oni više nisu zaigrali skupa u HNL-u, Dinamov se trener okrenuo drugačijim ješenjima. Sila ne pita, rekli bismo, iskusni su dečki dobili prednost, a Perković mnogo više minuta od Živkovića.

Odigrao je Moreno u idućih mjesec dana tek jednu utakmicu, 90 minuta protiv Gorice u Kupu, potom dvije u HNL-u, protiv Slaven Belupa (5-2) i Rudeša 3-0, u tom je susretu bio i strijelac. I, bila je to njegova zadnja utakmica za Modre dosad, 17.ožujka. Prije više od mjesec dana. Jer, u međuvremenu se i ozlijedio, odužila se malo ta ozljeda, ispao je i iz ritma, ali i Jakirovićevih užih planova. Trener je promijenio formaciju, u međuvremenu 'otkrio' Bernauera, nametnuo se Pierre-Gabriel, KTC je, unatoč nekim greškama, vođa te obrane.. I, iz utakmice u utakmicu, što zbog ozljede, što zbog važnosti dvoboja, derbija, da mladić ne bi izgorio pod pritiskom, Jakirović je Živkovića sve manje koristio. I, dosad je odigrao 500 minuta, točnije, po službenoj statistici, njih 495. Pet i pol utakmica! Jesenas ih je u Lokomotivi odigrao 11, u HNL-u 10 i jednu u Kupu.

Je li, znači, vraćanje Živkovića s Kazerice u Maksimir bila pogreška, je li Jakirović 'fulao' što je inzistirao na tom potezu? Živkoviću je 19 godina, tek je zakoračio u seniorski, prvoligaški nogomet i sigurno mu treba više utakmica da uhvati priključak. Premda, vani su igrači s 19 godina već u mnogim klubovima standardni prvotimci, odškolovani za seniorski nogomet. No, to je druga, šira priča, ali, kao takav ne bi trebao imati problem igrati u Dinamu, ako je pravi. Međutim, kod nas ti procesi, očito, idu sporije, iako smo nekad u njima prednjačili. Kako god, Živković je ovog proljeća izgubio kontinuitet, odigrao je samo pet i pol, umjesto 12 do 15 utakmica, koliko bi odigrao za Lokomotivu, pod uvjetom da je zdrav. Ali, opet, dobio je u Dinamu jedno veliko iskustvo, naučio je kako to izgleda kad pogriješiš u važnoj utakmici, koliko su greške u Dinamu skupe i kako se s njima treba znati nositi. Neki će reći, pa i u samom klubu, da mu to iskustvo nadoknađuje minute, kojih bi u Lokomotivi bilo sigurno više od 500. I trenirati svaki dan 'protiv' Petkovića, Baturine, Kulenovića, Brodića, može biti velika škola, premda nema bolje škole od prave, natjecateljske, prvoligaške utakmice.

Kakav je Živković igrač nakon polusezone, ili dijela polusezone u Dinamu, teško je reći. Ozljeda ga je na nekoliko tjedana maknula iz kadra, sad se vratio ali nije trenutno u prvom planu i pitanje je kad će opet dobiti minute. Protiv Lokomotive u nedjelju vjerojatno neće, možda 'uzme' tek mrvice s klupe. Koliko je njegov povratak bio dobar ili loš, vidjet ćemo tek iduće sezone. Tada bi, bez sumnje, morao biti standardan, alibija nikakvog više neće biti. Ako vrijedi! Hoće li mu nedostajati tih pola godine kontinuiteta, ili će ovu nes(p)retnu epizodu u Dinamu ipak iskoristiti za jačanje karaktera, psihe, skupljanje drugačije vrste iskustva? Možda ipak nije 'svako zlo za zlo'.



Tagovi

GNK DinamoNK LokomotivaMoreno ŽivkovićHNLSergej JakirovićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti