Reuters
Reuters

Želje i pozdravi Mikela Artete: Topnici na ljeto 'pickirali' šest igrača!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 04.05.23. | 10:21

Iako najveći problem predstavlja posljednja linija, samo jedan obrambeni igrač je među odabranima.

Iako su većinu sezone bili lider prvenstva, Topnici su odnedavno vrh Premier lige prepustili Manchester Cityju. Građani imaju bod više, ali i utakmicu manje, od Topnika, u posljednjih 10-ak kola su nadoknadili sve svoje propuste iz prvog dijela sezone te su naplatili sve posrtaje londonske momčadi koja je posljednji naslov prvaka Engleske osvojila prije 19 godina. Dobar dio sezone djelovalo je kako će se agonija navijača prekinuti, kako će Arsenal ponovno do titule, ali nakon što su u posljednjih pet utakmica upisali očajnu jednu pobjedu, tri remija i jedan poraz (i to baš od Manchester Cityja), sve je izglednije kako će se na slavljeničku paradu u sjevernom dijelu Londona morati još malo pričekati.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Arteta je na klupu Arsenala stigao prije tri i pol godine. U početku ga nije išlo najbolje, ali Uprava je vjerovala u njegove ideje te su ga podržali čak i onda kada rezultati nisu bili najbolji. Arteta je vjerovao mladim igračima, pod njegovim su vodstvom ogroman napredak u igri ostvarili Saka, Martinelli, Saliba i kapetan Odegaard, ali ispostavilo se kako je tim 'klincima' ipak potreban još pokoji iskusan igrač.

Uprava kluba u potpunosti stoji iza Artete. Vjerovali su mu kada situacija nije bila najbolja, baš kao što mu vjeruju i sada kada je sve u i oko kluba iznimno dobro. Možda će se na naslov prvaka još malo pričekati (iako, ne treba odustati od njega ni ove sezone dok se sve ne riješi matematički), ali sljedeće sezone Topnici planiraju pohod na nekoliko trofeja. Kako bi ostvarili sve svoje ciljeve, Arteti će, očekivano, biti potrebna pojačanja, a on je već sada zaokružio šestoricu igrača te je papirić s njihovim imenima predao onima koji rade na ulaznim transferima.

Iako se posljednja linija navodi kao najslabiji dio momčadi, Arteta zasad inzistira tek na jednom stoperu. Riječ je o novopečenom članu Tri lava i dokapetanu Crystal Palacea, Marcu Guéhiju. Izdanak Chelseajeve škole nogometa igra svoju treću sezonu u londonskom klubu, ali osim Arsenala za njegovim su uslugama interes pokazali i Pijetlovi.

Osim Guehija, iz Palacea bi Topnici doveli i njihovu prvu violinu, Wilfrieda Zahu. U svakom prijelaznom roku Zaha se spominje uz Chelsea, Tottenham, Manchester United i Arsenal, ali reprezentativac Obale Bjelokosti u klubu je već osam godina. Kad je u veljači 2015. stigao na Selhurst Park, Manchester United je ugradio opciju kako zadržavaju pravo na 25 posto od sljedeće prodaje. Budući da sve manje od 50 milijuna eura ne bi zadovoljilo čelnike kluba, jasno je zašto se Palace ne želi riješiti Zahe. Unitedu bi u tom konkretnom slučaju pripalo 12.5 milijuna eura, a kad se odbiju osmogodišnja primanja Zahe, ispostavilo bi se da Palace, kad bi ga prodao za 50 milijuna eura, na njemu praktički ne bi ništa zaradio.

Osim dvojca iz Crystal Palacea, Arteta bi rado doveo trojicu defenzivnih veznjaka: Romea Laviju (Southampton), Moisesa Caiceda (Brighton) te Declana Ricea (West Ham). Jasno, dovesti svu trojicu bez da se prethodno ne riješe nekoga koga trenutno imaju (Xhaka, Elneny, Jorginho) ne bi imalo nikakvog smisla, ali Artetin favorit je svakako kapetan West Hama koji je prošlog ljeta umalo završio u Chelseaju.

Posljednji, ali ne i najmanje važan, igrač na listi želja Mikela Artete je krilni napadač Leverkusena Moussa Diaby. Uzmu li se u obzir sva klupska natjecanja, ove je ove sezone upisao double-double učinak (14 pogodaka, 10 asistencija) u 42 nastupa, ali dovođenje povremenog reprezentativca Francuske u ovom se trenutku čini teško ostvarivo budući da Apotekari za njega traže 100 milijuna eura.

U svakom slučaju, Arsenal je ove sezone pokazao kako je spreman na velike stvari, Arteta je došao trčati maraton, a ne sprint te je njegov primarni cilj, osim osvajanja trofeja, stvaranje momčadi koja će godinama biti dominantna na Otoku i konkurentna u borbi za sve trofeje.

Ove sezone je klub na odštete za pojačanja potrošio 192 milijuna eura (najviše na Jesusa koji ih je koštao 52 milijuna eura), a iznimno je realno da se ovog ljeta ta brojka prebaci. Svih šest igrača vjerojatno neće doći, ali kad bi se Basku ispunila barem polovica njegovih želja, posrtaji poput ovosezonskog u završnici sezone se sigurno ne bi događali… (I.A.S.)



Tagovi

Mikel ArtetaArsenalWilfried ZahaCrystal PalaceMoussa DiabyDeclan Rice

Ostale Vijesti