REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

VIDEO Talijani u sjajnoj utakmici izdržali pritisak Nizozemaca i ovjerili pobjedu

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.06.23. | 16:46

Nizozemci su kotirali kao ozbiljni favoriti u okršaju poraženih, no lukavi Talijani su imali malo drugačiju ideju...

Nakon odgledanih prvih polufinalnih utakmica Lige nacija, dojam je bio kako su intenzitet i voljni moment bili puno izraženiji u utakmici Nizozemske i Hrvatske. Od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka, onog u 120. minuti, Nizozemci i Hrvati su izgarali za svaku loptu, svaki posjed se igrao kao da o tome ovise životi i na koncu smo dobili briljantnu utakmicu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S druge strane, ogled Talijana i Španjolaca bio je poput kakve revijalne utakmice, bez previše žustrine, u kojem su na koncu u finišu pobjedu izborili „manje neozbiljni“ Španjolci. I zato su, uz činjenicu da igraju pred domaćim navijačima, Nizozemci kotirali kao ozbiljni favoriti u okršaju poraženih. No, lukavi Talijani su imali malo drugačiju ideju, pa su u Enschedeu izašli kao da su pušteni s lanca i s 3-1 ovjerili treće mjesto.

Roberto Mancini sasvim je izmiješao sastav, promijenivši gotovo cijelu postavu u odnosu na Španjolsku, a očito je svoje friške prvotimce motivirao s par „toplih“ riječi prije okršaja s Nizozemskom. A takav stav donio je furiozan početak Talijana koji su stisnuli šokirane Nizozemce na njihovu polovicu i u uvodnih pola sata im nisu dali disati. Nevjerojatan preokret u gardu talijanskog sastava sasvim je uhvatio Nizozemce na krivoj nozi koji su već u 20. minuti mogli čuti glasne zvižduke s tribina stadiona Twente.

Račun je već u šestoj minuti otvorio Dimarco, nakon fine akcije. Ubačaj je stigao s desne strane, a lopta je stigla do Raspadorija koji je rolicom iza sebe podvalio loptu natrčalom Dimarcu koji je loptu pustio preko vanjskog dijela kopačke i pogodio suprotne rašlje s desetak metara.

Pogodak pogledajte OVDJE

Talijani nisu stali nakon zabijenog pogotka, nastavili su s bjesomučnim pritiskom pa je drugi pogodak već u 20. minuti odsjeo u mreži Nizozemaca. Frattesi se sjajno snašao nakon jednog udarca iz daljine sprovevši loptu u mrežu.

Pogodak pogledajte OVDJE

Imali su Talijani do kraja poluvremena još nekoliko prilika, a Nizozemci su jedva dočekali da sudac Nyberg označi kraj poluvremena.


A onda je Ronald Koeman valjda toliko galamio na poluvremenu da je žbuka otpadala sa zidova svlačionice, što se jasno ocrtalo na igri njegovih izabranika. Nizozemska je izašla hrabrija i odlučnija u drugi dio, a možda je i to bio dio Mancinijevog plana, da dozvoli protivniku da se ispuše u uvodnih 20-ak minuta pa da ga onda dokrajči iz kontranapada.

I tako nekako se i odvilo drugih 45 minuta. Nizozemci su sada luđački pritiskali Talijane pa na račun toga stigli do smanjenja vodstva u 68. minuti preko Berwgijna. Pogodak pogledajte OVDJE

Problem za Nizozemce je bio taj što su se ipak prelagano zaletavali na suparničku polovicu, s ogromnim brisanim prostorom iza sebe, a koji su, posljedično, Talijani i iskoristili za konačno rješenje utakmice u 73. minuti. Chiesa je povukao sprint po lijevoj strani, dobio je pravovremenu loptu od Frattesija, a onda je utrčao u kazneni prostor, biciklom slomio neprepoznatljiovg Van Dijka i onda mirno pogodio suprotni kut za 3-1 Talijana.

Pogodak pogledajte OVDJE

Odmah nakon toga je kamera švenkala Nizozemce koji su dosta brzo iz euforije pali u tešku depresiju i do kraja utakmice više nisu pokazali jednaki žar za kakvim preokretom. Doduše, uspjeli su zabiti u 89. minuti preko Wijnalduma pa smo zbog toga imali zanimljivu završnicu, ali rezultat se više nije mijenjao.

Pogodak pogledajte OVDJE

Talijani su pobjedom malo zavidali rane nakon neuspješnih kvalifikacija na katarski Mundijal, dok su u Nizozemskom nogometnom savezu moraju zapitati jesu li dobro odlučili kada su Koemanu dali izborničku fotelju…

Nizozemska – Italija 2-3

Enschede. Stadion: Twente.

Sudac: Glenn Nyberg; pomoćnici: Mahbod Beigi i Andreas Söderqvist (svi švedska). VAR: Bartosz Frankowski (Poljska).

Strijelci: 0-1 Dimarco (6., Raspadori), 0-2 Frattesi (20.), 1-2 Bergwijn (68.), 1-3 Chiesa (73., Frattesi), 2-3 Wijnladum (90., Veerman).

Žuti kartoni: Dimarco, Acerbi (Italija), Weghorst (Nizozemska).

Nizozemska (4-3-3): Bijlow - Dumfries, Geertruida (od 46. Wijnaldum), Van Dijk, Ake - Wieffer (76. Veerman), De Jong, Simons (63. Koopmeiners) - Malen (46. Bergwijn), Gakpo, Lang (46. Weghorst).

Italija (4-3-3): Donnarumma - Toloi, Acerbi, Buongiomo, Dimarcio (74., Spinazzola) - Frattesi, Cristante, Verratti (85., Barella) - Gnonto (63. Zaniolo), Retegui (85., Pellegrini), Raspadori (63., Chiesa).



Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaLiga nacijaFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti