Reuters/Lee Smith
Reuters/Lee Smith

VIDEO Svrake iskopale oči Crvenim vragovima i došle do trećeg mjesta, Howe nadmudio Ten Haga, Liga prvaka je tu!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 02.04.23. | 19:30

Potpuno zaslužena pobjeda Newcastlea (2:0), od prve do posljednje minute su bili puno bolja momčad te su sada bodovno izjednačeni s Manchester Unitedom koji nastavlja igrati po principu toplo-hladno.

“Game won by coaching” fraza je koja se često koristi u SAD-u kad se priča o utakmicama američkog nogometa. Tamošnji mediji nakad znaju naglasiti kako je za slavlje u određenim utakmicama dovoljno imati samo dobrog trenera, a nešto slično se danas dogodilo i na St.James’ Parku. Iako je kvaliteta kadra na strani Manchester Uniteda, Newcastle je danas, ponajviše zbog izvrsnog Eddieja Howa, svladao Crvene vragove rezultatom 2:0 te su se sada s njima bodovo izjednačili na trećem mjestu Premier lige. Golove za domaću momčad zabili su Willock (65.) i Wilson (88.), a Newastle je došao do svoje prve pobjede protiv Crvenih vragova nakon četiri godina čekanja.

Prvih 45 minuta prošlo je u potpunoj dominaciji Svraka. U 16. minuti De Gea je sjajno reagirao na pokušaje Isaka i Willocka, nekoliko minuta kasnije je udarac Longstaffa prohujao pored španjolčevog gola, da bi onda u 41.minuti najbolju priliku u prvih 45 minuta propustio Willocka s tim da posebno treba pohvaliti Isaka i Saint-Maximina koji su sjajno kombinirali prije te prilike. Willock je sa sedam, osam metara iskosa tukao silovito, ali ne i precizno pa je tako njegov udarac otišao koji centimetar iznad gola Manchester Uniteda.

Howe je pročitao sve ideje i zamisli koje je imao Ten Hag uoči utakmice, Crveni vragovi praktički nisu stvorili nijednu (polu)priliku te su mogli biti zadovoljni da je prvih 45 minuta završilo početnim rezultatom. Osim De Gee, u redovima gostujuće momčadi je dobar bio i Lisandro Martinez koji je rijetko griješio u dodavanju, imao je dvije točne duge lopte, tri osvojena duela na tlu i tri čišćenja lopta u opasnim situacijama.

Kod domaćina je jako motivirano djelovao Saint-Maximin. Stvorio je čak pet prilika za svoje suigrače, okomitom kretnjom je konstantno stavljao obranu gostiju na kušnju, a može se pohvaliti i sa stopostotnim uspjehom u situacijama jedan na jedan, duelima na tlu te sa samo jednim krivim dodavanjem u 45 minuta.

Zanimljivo, prvi put ove sezone Manchester United u prvom poluvremenu nije uspio uputiti udarac u okvir gola. Njihov xG je nakon odigranog prvog dijela bio mizernih 0.14, Newcastleaov sjajnih 1.86, ali sve to pada u vodu kad znamo da se nakon prvih 45 minuta rezultat bio 0:0.

U nastavku je prvi ozbiljnije zaprijetio Fabian Schär. Stoper Svraka primio je loptu praktički na centru, dugo je vukao pa onda odapeo s nešto više od 25 metara, ali je njegov pokušaj otišao metar pored gola gostiju.

Pogodak je ‘visio u zraku’ cijelu utakmicu, a Svrake su napokon do istog došle u 65.minuti. I to apsolutno zasluženo! Bruno je s desne strane uputio jedan ubačaj na drugu vratnicu, Saint-Maximin vraća loptu u peterac gdje je sretan i spretan Joe Willock za kojeg je ova prilika bila ‘treća sreća’. Kultni St. James’ Park je eruptirao, Newcastle je tim pogotkom preskočio svojeg današnjeg protivnika na prvenstvenoj tablici te su stigli do trećeg mjesta koje bi ih, kad bi prvenstvo sutra završilo, odvelo u grupnu fazu Lige prvaka.

Pogodak Willocka pogledajte OVDJE

Newcastle igra izvrsno, momčad je dobro posložena, igrači djeluju kao da znaju što se od njih očekuje u svakom trenutku te ovosezonski rezultati zapravo nisu nikakvo iznenađenje. U dvoboju dva Uniteda, Newcastle je danas bio puno bolji.

U 76.minuti je Joelinton pogodio gredu nakon jednog kornera, u nastavku akcije je Schär pokušao odbijanac pospremiti u mrežu, ali je umjesto lopte glavom naletio na kopačku Brune Fernandesa zbog čega je uslijedio višeminutni prekid. No, Švicarac je čvrst kao stijena pa se tako ipak vratio na teren i završio utakmicu.

Igrala se 79.minuta kad je Willock mogao staviti točku na i. Sjevnula je kontra domaće momčadi, s lijeve strane se sjurio veznjak Newcastlea prema 16-ercu Manchester Uniteda, ali je njegov udarac s vrha istog otiša koji metar od gola. Mogao je možda i dodati, imao je dvojicu suigrača kao opcije, ali Willock je naprosto u toj situaciji morao okušati svoju sreću.

Nepisano nogometno pravilo ne zabiješ-dobiješ umalo su osjetili igrači Newcastlea na svojoj koži. Tri minute nakon pokušaja Willocka, u sjajnoj se prilici na suprotnoj strani našao Martial, ali je njegov udarac ipak uspjela blokirati domaća obrana.

Gosti su u zavšnici bacilli sve karte u napad, a Newcastle je to kaznio još jednim pogotkom. Skraćeni korner je fenomenalno s desne strane izveo Trippier, Callum Wilson je na pravom mjestu u pravo vrijeme te s pet metara zabija za 2:0.

Pogodak napadača Svraka za potvrdu trećeg mjesta Newcatlea pogledajte OVDJE

Do kraja utakmice su i jedni i drugi imali po jednu priliku, ali pogodaka više nije bilo. Newcastle je minimalno slavio, s tim da kad bi se ocjenjivao dojam, razlika u korist crno-bijelih bi bila sve samo ne minimalna.

Do kraja sezone ostalo je 11 kola, Newcastle je sada bodovno izjednačen s Manchester Unitedom, ali su zbog bolje gol razlike Svrake na trećem mjestu, a Crveni vragovi na četvrtom.

Newcastle United – Manchester United 2:0

Strijelci: 1:0 Willcock (65., Saint-Maximin), Wilson (88., Trippier)

Stadion: St James’ Park, gledatelja: 52268

Glavni sudac: Simon Attwell

Žuti kartoni: /

Crveni kartoni: /





Tagovi

NewcastleNewcastle UnitedManchester UnitedErik ten HagEddie Howe

Ostale Vijesti