REUTERS/Johanna Geron
REUTERS/Johanna Geron

VIDEO Belgijci vodili 2-0 na poluvremenu pa na kraju poklonili pobjedu Šahtaru, Alderweireld u 90+7. propustio realizirati jedanaesterac za 3-3!

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 04.10.23. | 20:34

Najluđa utakmica koju smo ove sezone mogli pogledati u Ligi prvaka... I to bez ikakve konkurencije!

Utakmicu Antwerpa i Šahtara, u kojoj je ukrajinska momčad slavila rezultatom 3-2, teško je prepričati u par rečenica. Dakle, domaćin je vodio rezultatom 2-0 nakon prvih 45 minuta te su u svim segmentima igre bili miljama ispred svojeg protivnika, gosti su potom u nastavku okrenuli rezultat na nevjerojatan način i došli do vodstva, da bi onda, baš kako priliči ovoj senzacionalnoj utakmici, u 90+7. minuti kapetan belgijske momčadi, legendarni Toby Alderweireld, promašio kazneni udarac s kojim je propustio svojoj momčadi osigurati prvi bod u povijesti u Ligi pravaka. Ne zvuči loše ovako u rečenicu - dvije, zar ne?

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Domaćin je već u trećoj minuti stigao do prednosti. Iskusni Rakitski, koji izgleda kao da ima 10 kola viška, izgubio je loptu na 18 metara od svojeg gola, Vermeeren ga je 'orobio' pa kratko dodao za Muju koji prvo driblingom šalje bivšeg beka Crvene zvezde Azarovija u prazno, a onda i rutinski s 10-ak metara iskosa zabija za vodstvo nizozemske momčadi – 1-0

Četiri minute kasnije su centimetri dijelili albanskog reprezentativca da dođe do svojeg drugog pogotka na utakmici, ali je njegov sjajan udarac s vrha 16-erca otišao malo preko gola.

Šahtar je izgledao prilično loše u prvih 10 minuta, na prste jedne ruke se moglo nabrojati kad bi uspjeli povezati više od tri precizna dodavanja te su mogli biti zadovoljni da je rezultat u tim trenucima bio sam 1-0 za momčad koju godinu i pol dana jako dobro vodi Mark van Bommel.

Nekadašnji napadač Feyenoorda, Tottenhama i meksičkog Monterreya, Nizozemac Vincent Jensen, koji je ove sezone zabio pet pogodaka za Antwerp, umalo je povećao vodstvo svoje momčadi u 15. minuti. Potegao je 29-godišnjak s kojih 25 metara, bio je to odmjeren udarac, ali tek za koji centimetar neprecizan.

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (Arenasport)

Šahtar je prvi put ozbiljnije prešao centar u 23. minuti, a onda su u razmaku od 60 sekundi imali dvije ogromne prilike da poravnaju rezultata. Prvo je s vrha 16-erca tukao Stepanenko, ali je obrana domaćina dobro reagirala i zaustavila njegov pokušaj. Iz udarca iz kuta koji je uslijedio je Matvijenko ostao praktički sam na drugoj vratnici, ali nije uspio najbolje zahvatiti loptu pa je tako na semaforu polupraznog Bosuilstadiona ostalo 1-0 za domaćina.

A kad već Rudari nisu uspjeli zabiti za izjednačenje, onda je domaći sastav zabio za povećanje prednosti. Bio je to mat u dva poteza, sjajnu dubinsku loptu između desnog stopera i desnog beka poslao je Vermeeren, Balikwisha je bio brži od svojeg čuvara, a nakon što je vratar Šahtara Riznik izletio u nepoznato, krilni napadač Antwerpa je bez većih problema s 18 metara iskosa kaznio 'blackout' Ukrajinaca – 2-0

Rudari su u prvih 45 minuta izgledali zaista loše. Prema naprijed su bili inferiorni, u obrani nesigurni, dok je vezna linija Antwerpa nadtrčala onu Šahtara. No, u poluvremenu je očito Patrick van Leeuwen svojim igračima bukvicu jer su gosti već nakon tri minute smanjili zaostatak.

Prvo je Sudakov s 25 metara uzdrmao vratnicu, da bi onda u nastavku akcije lopta došla do Azarovija koji sjajno podvaljuje loptu za Nazarjna, ali on s osam metara iskosa nije uspio savladati domaćeg čuvara mreže. Butez je, dakle, obranio prvi pokušaj Rudara, ali se lopta potom u visokom luku odbila u smjeru gola. Belgijski vratar ju je uspio sustići, ali on ju 'boksa' prema krivoj strani te ju vraća na vrh svojeg peterca, a tamo je bio sjajno pozicioniran mladi napadač Sikan koji je zadržao smirenost u ovom 'ludom' napadu Šahtara nakon čega je pogodio za 2-1.

Gostima je taj pogodak raširio krila, dok se Antwerp povukao na svoju polovicu te su svoje prilike tražili preko kontranapada. Je li to bilo planski od domaćina, ne znamo, ali izgledalo je prilično nevjerojatno. Jer, u prvom poluvremenu je Antwerp djelovao sjajno, dok je onda u nastavku izgledalo kao da im je Van Bommel rekao – sve što ste radili dosad, odsad radite suprotno! A nekako sumnjamo da su to bile upute nekoć sjajnog nizozemskog veznjaka...

Rakitski je bio direktni krivac za prvi pogodak, ali se onda u 70. minuti iskupio za svoju lošu intervenciju s početka utakmice. Izveo je iskusni stoper slobodni udarac s oko 23 metra iskosa, gađao je prizemno, u golmanov kut, ali je lopta pogodila Balikwishu i promijenila smjer. Butez je ostao ukopan, nije mogao ništa u ovoj situaciji, a 34-godišnjak je u svojem 346. nastupu za Šahtar došao do svojeg 17. pogotka za matični klub - 2-2

Promjenu u igri Antwerpa u prvom i drugom poluvremenu teško je objasniti. I razumjeti. Belgijska momčad je u prvih 45 minuta djelovala kao da su za dva koplja iznad Šahtara, dok su onda u nastavku izgledali kao da su tri koplja slabiji od njih. Vlasnici kluba će sigurno htjeti popričati nakon ovog poraza s trenerom Van Bommelom, ali teško da će im on uspjeti ponuditi neki logičan odgovor zašto se njegova momčad ovako raspala...

Treći pogodak gostiju je visio u zraku. Nogometaši Šahtara su bili rastrčani, agresivni, dinamičniji... Antwerp? Gotovo da ih nismo ni vidjeli na terenu. Djelovalo je kao da igraju poluaktivno, kao da odbijaju slaviti u ovom ogledu. Nudili su se gostima, a oni su to onda i prihvatili.

A o tom trećem pogotku gostiju pričat će se još neko vrijeme. Kako o katastrofalnoj odluci Buteza, tako i o propustima glavnog suca Obrenovića, inače debitanta u Ligi prvaka, te VAR suca Ivana Bebeka. Slovensko-hrvatska kombinacija nije sankcionirala čisti prekršaj nad Wijndalom, da bi onda u nastavku akcije Butez išao spašavati jednu loptu da ode preko linije, pritom ju je samo spustio za Nazarjnu koji je potom lagano ubacio loptu na vrh peteraca gdje je Sikan bio sam te je mirno poslao loptu u mrežu za 2-3. Potpuni šok u Antwerpu!

No, šokovima tu nije bio kraj!

Pred sam kraj utakmice, u 90+5. minuti, domaćin, koji je izgledao kao grogirani boksač, je usprkos svim očekivanjima ipak uspio uputiti 'lucky punch' koji ih je, barem nakratko, vratio u život. Stepanenko je u svojem 16-ercu igrao rukom, loptu je na bijelu točku namjestio kapetan Alderweireld, ali on nije uspio zadržati smirenost i Antwerpu osigurati prvi bod u Ligi prvaka budući da je promašio okvir gola nakon čega slovenskom arbitru nije preostalo ništa drugo nego dati znak da je ova 'luda' utakmica došla do svojeg kraja.




Tagovi

Royal AntwerpŠahtarLiga prvaka

Ostale Vijesti