REUTERS/Dado Ruvić
REUTERS/Dado Ruvić

Veliki Žuti: Ako će se Dinamo samo braniti, neće biti dobro, Sevilla će ti uvijek zabiti gol

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 04.02.22. | 08:30

Bivši nogometaš Plavih i kluba s kojim se hrvatski prvak uskoro susreće u Europskoj ligi realno prognozira što čeka momčad Željka Kopića

Robert Prosinečki (53) trenutno je dvostruko zanimljiv Dinamovim navijačima. Ljubitelj je španjolskog nogometa i bivši igrač Real Madrida, Barcelone, Ovieda i – Seville, skorašnjeg suparnika Plavih u razigravanju za osminu finala Europske lige (17. veljače na Sanchez Pizjuanu, 24. veljače u Maksimiru). Prosinečki je kao trener bio i izbornik Azerbajdžana, 2017. godine kad je za Azere debitirao tada 19-godišnji Mahir Emreli, od ovog tjedna novak u plavoj svlačionici. Krenimo, dakle, od kraja…

“Znam ga kao mladog igrača, pozvao sam ga u reprezentaciju jer je bio talentiran, baš mladi, nadareni nogometaš. Zato je i debitirao u mome mandate. Međutim, otkako sam napustio klupu Azerbajdžana nisam ga više pratio, tako da vam ne mogu reći više o njemu”, pošteno je priznao Prosinečki u intervjuu tiskanom izdanju Sportskih novosti.

Inače, Velikog Žutog se može svakodnevno sresti u centru Zageba gdje živi, pije kavu, šeta psa i gleda utakmice. O Sevilli, iz koje se 1997. godine vratio u svoj Dinamo, Robi ima puno za reći.

“Sevilla je jako, jako moćna. Zaista igraju dobro, drugi su u Primeri, već samo taj položaj na ljestvici pokazuje o kakvoj se momčadi radi. Kad netko nakon 22 kola prvenstva zaostaje za Real Madridom samo četiri boda i u utrci je za naslovom, onda se ne treba previse raspitivati o snazi te momčadi”, naglašava Prosinečki.

“Nadalje, Europska liga je natjecanje kao stvoreno za Sevillu. Osvajala ga je četiri puta u zadnjih deset godina, triput zaredom. Sevilla se baš uvijek posveti tom natjecanju i uvijek ga žarko želi osvojiti. Čak bih ustvrdio da sve daju za to da osvoje Europsku ligu. Ove sezone, kad se finale igra na njihovu stadionu, logično je da im je to glavni cilj. Ali i kad su bili peti, šesti ili na sredini ljestvice, stalno su ciljali Europsku ligu”.

Kako se suprotstaviti momčadi za koju igra bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić drugo je pitanje. Popularno je u zadnje vrijeme čuti ono “dečki, samo izađite na teren i uživajte”, no mora postojati neki taktički plan. Dakle, kako se postaviti protiv takve momčadi koja dobro drži loptu, ali ima i adute za prekide i kontranapade?

“Ako će se Dinamo samo braniti, neće biti dobro. Modri će morati doći do lopte, do nekog posjeda. I naravno, probati napraviti neke akcije u polukontrama I kontrama. Jasno, lako je to reći, no treba to demonstrirati na terenu. Sasvim je jasno logično da će se Dinamo morati braniti na Sanchez Pizjuanu. Ali ne radi se tu samo o Dinamu… Vjerujte, 90 posto momčadi koje stižu na Sevillin stadion jako se brane. Bez obzira o kome se radi, mogu biti I iz europse elite. Sevilla uvijek ima veliki posjed lopte, to je neizbježno. No, ponavljam, Dinamo će morati pokušati nešto napraviti prema naprijed, bez toga neće ići. Jer ako se samo braniš, na kraju uvijek protiv takvih momčadi odlaziš s terena poražen. Oni će zabiti… Samo slučajno obrambenom taktikom možeš izvući nekakav pozitivan rezultat.

Prosinečki se slaže da su Plavi već plasmanom u europsko proljeće, koje im je desetljećima bilo daleko kao Zemlji planet Mars, napravili sjajan rezultat.

“Plasman u proljeće Europske lige je veliki rezultat. Za svaku pohvalu. Sada, pak, igraju protiv jedne od najboljih europskih momčadi, ne samo kad se radi o ovom natjecanju, nego općenito. Dinamo je definitivno dobio najjačeg suparnika u ždrijebu. Ipak, iako je Sevilla veliki favorit, u Maksimiru moraju vjerovati da je mogu pobijediti. Samo s ogromnom vjerom i samopouzdanjem može se napraviti neko čudo. Međutim, kažem, to će biti jako teško. Moramo biti realni. Neće biti smak svijeta ako Modri ispadnu iz Europske lige od Seville, ali dogodi li se suprotno, o tome bi se pričalo dugi niz godina. Bio bi to jedan od najvećih Dinamovih pothvata u Europi”, poručio je uvijek iskreni Prosinečki za SN.


Tagovi

Robert ProsinečkiGNK DinamoSevillaLa LigaPrimeraEuropska ligaMahir EmreliDinamo Zagreb

Ostale Vijesti