REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

Valencia poništio Gakpa, remijem zadovoljniji Nizozemci, opet se ozlijedio najbolji strijelac Ekvadoraca

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 25.11.22. | 18:56

Oranje u posljednjem kolu igra s Katarom, koji je ovim remijem i službeno ostao bez izgleda za prolaz skupine, dok Ekvador čeka boj sa Senegalom

Remizirali su Nizozemska i Ekvador 1:1 u drugom kolu skupine A čime su zasigurno zadovoljniji Europljani, s obzirom na to da ih u trećem kolu čeka domaćin Svjetskog prvenstva Katar, koji je današnjim ishodima utakmicsa ostao bez teorije za drugi krug, dok Južnoamerikanci imaju ogled s Afrikancima, Senegalom, koji se ranijom današnjom pobjedom nad katarskim nogometašima 3:1 vratio u igru za prolaz u nokaut-fazu.

Trojicu novih ljudi uveo je Louis van Gaal u odnosu na 1. kolo, po jednog u svaku liniju pa je tako desni stoper bio Timber umjesto De Ligta, u veznom redu Koopmeiners umjesto Berghuisa, a Klaassen u napadu umjesto Janssena, s time da je ovaj put Cody Gakpo bio drugi napadač, a spomenuti Klaassen polušpica. Memphisa Depaya je izbornik Oranja čuvao na klupi...

Gustavo Alfaro je promijenio formaciju u odnosu na Katar na startu, prilagodio se Nizozemcima, pokušao im parirati takozvanom formacijom ogledala, 3-4-2-1, Porozo je ušao kao treći na desnog stopera, Preciado i Estupiñán se pomaknuli na bočne položaje, a Plata i Valencia bili polušpice iza isturenog Estrade.

Po svemu sudeći su Ekvadorci računali da bi im i bod bio jako dobar, željeli su držati 'nulu' što duže, vrebati eventualne pukotine u otvaranju Nizozemaca, ali taj im se plan pokvario već u 6. minuti. Moises Caicedo je čišćeći jednu loptu uposlio Klaassena, ovaj lijevo izbacio u trku Gakpa, koji je kao dešnjak opalio ljevicom s ruba 16-erca neobranjivo u bliži kut za 1:0. Tako s obje noge puca i naš Perišić!

Potom se Oranje odlučilo na čekanje u takozvanom srednjem bloku, uglavnom su dobro kontrolirali ekvadorske pokušaje, tek nakon pola sata uspjeli su Ekvadorci prići vratima, no Noppert je obranio snažan Valencijin udarac desnicom s ruba 16-erca.

I onda, u sudačkoj nadoknadi, nakon kornera te odbijene lopte Nizozemaca zabio je Ekvador, Estupiñán je pogodio prizemnim udarcem izvana, ali dosuđeno je zaleđe Jacksona Poroza jer je premda pasivno stajao u vidnom polju suparničkog vratara. Ne bi čak bilo nezasluženo da se na odmor otišlo sa 1:1, ali eto, VAR je potvrdio odluku pomoćnog alžirskog suca.

Na poluvremenu je iskusni Van Gaal uvidio da nema smisla čuvati 1:0, uveo je Memphisa Depaya umjesto nekorisnog Stevena Bergwijna. No, nisu ga njegovi igrali baš shvatili ozbiljno, u 48. minuti poigravao se vratar Andries Noppert jednom vraćenom loptom, zadnji čas je ispucao, napucao Blinda, potom je loptu loše kontrolirao Timber i eto prilike za Ekvadorce, Estupiñán je opalio ljevicom, a na Noppertovu odbijenu loptu natrčao Valencia i mirno je smjestio u mrežu, nije bilo zaleđa ovaj put I eto zasluženih 1:1. Nema opuštanja na ovom SP-u, sve se kažnjava…

Osokolili su se sad Ekvadorci, namirisali krv ako se tako smije reći! U 59. minuti Preciado je nakon minijature pronašao Valenciju, čiji je udarac blokiran, a u nastavku akcije bombu Gonzala Plate zaustavila je – greda! Preživjeli su Nizozemci taj udar…

U 69. minuti Van Gaal je uveo Berghuisa, pravu 'desetku' umjesto Klaassena, sad je na terenu bio najjači nizozemski napadački trojac, Alfaro je odgovorio Sarmientom umjesto Estrade, 'desetkom' umjesto 'devetke', Valencia se preselio u vrh napada. I dalje su Ekvadorci bili čvršći u obrani i lepršaviji u napadu, pa je nizozemski izbornik u 80. minuti napravio dvostruku izmjenu, uveo klasičnu 'devetku' Weghorsta umjesto Gakpa te svježeg umjesto umornog veznog. Sad se već činilo da su zadovoljniji Nizozemci bodom nego Ekvadorci, koji su bili opasniji...

Međutim, u 88. minuti na travnjak je legao Enner Valencia, primio se za potkoljenicu, ono koljeno ozlijeđeno protiv Katara, odmah je Alfaro iskoristio priliku za dvostruku zamjenu, dakako, izašao je najbolji strijelac Ekvadoraca, točnije, iznijet je na nosilima, vjerojatno će se oporavljati do odlučujućeg sraza sa Senegalom.


Šest minuta nadoknade pokazao je četvrti sudac i točno toliko je trajala, nitko više nije riskirao, sad su doista oba trenera bila zadovoljna remijem.

Pogotke možete pronaći OVDJE.

Nizozemska – Ekvador 1:1

Poluvrijeme: 1:0

Stadion: Khalifa International. Gledatelja: 44.803.

Sudac: Mustapha Ghorbal (Alžir)

Strijelci: 1:0 Gakpo (6.), 1:1 Valencia (49.)

Žuti kartoni: Mendez (Ekvador)

Crveni kartoni: -

Nizozemska (3-4-1-2): Noppert - Timber, Van Dijk, Ake - Dumfries, Koopmeiners (od 80. De Roon), De Jong, Blind – Klaassen (od 69. Berghuis) – Gakpo (od 80. Weghorst), Bergwijn (od 46. Depay). Izbornik: Louis van Gaal.

Ekvador (3-4-2-1): Galindez – Porozo, Torres, Hincapie - An. Preciado, Mendez, Caicedo, Estupiñán – Plata (od 90. Ibarra), Valencia (od 90. Rodriguez) - Estrada. Izbornik: Gustavo Alfaro.



Tagovi

ekvadorska nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti