Reuters
Reuters

Valencia pokazao Katarcima gdje im je mjesto (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 20.11.22. | 18:50

Reprezentacija Ekvadora s 2:0 svladala je domaćina na otvaranju 22. izdanja Svjetskog prvenstva u nogometu i potvrdila da Katar može igrati na Mundialu jedino ako je domaćin. Junak dvoboja bio je Enner Valencia koji je zabio oba gola za Ekvador, a jedan mu još nije bio priznat. Ovo je prvi put u povijesti da je domaćin izgubio utakmicu otvaranja Svjetskog prvenstva.

Prije početka natjecanja govorilo se i pisalo kako je Katar individualno najslabija reprezentacija na turniru, ali kako bi zbog domaćinskog statusa, dobrih rezultata na kontinentalnim natjecanjima, kao i činjenice da četiri godine treniraju zajedno, organizator mogao biti neugodan suparnik svim reprezentacijama u skupini, čak i da bi mogao, ako pobijedi prvu utakmicu, i konkurirati za prolaz u drugi krug.

No Katar je svoju debitansku utakmicu otvorio toliko loše da je prilično nejasno kako su Katarci osvojili Azijsko prvenstvo 2019. i što su radili posljednje četiri godine. Naime, u uvodnih pola sata djelovali su kao da su se sinoć prvi put okupili i na otvaranje stigli bez i jednog treninga.

Ekvador je zabio već u trećoj minuti, vratar domaćina Saad Al Sheeb je očajno reagirao na jedan centaršut Estupiana, obrana Katara nije shvaćala što se oko njih događa, da bi Enner Valencia zabio glavom iz blizine na dodavanje Felixa Torresa iz voleja. Međutim, odmah se oglasio VAR, ispostavilo se da je kopačka igrača Ekvadora bila 'preko crte' te je prvi pogodak Valencije poništen.

Ta sreća nije pomogla Katarcima da se konsolidiraju. I dalje su djelovali kao nekakva amaterska reprezentacija, na terenu je postojala samo jedna momčad, a u 15. minuti Ekvador je stigao do zasluženog gola. Enner Valencia izbio je sam na nesretnog Al Sheeba, zaobišao ga, a katarski golman ga ruši za kazneni udarac i svoj žuti karton. Valencia je sam odlučio izvesti jedanaesterac, mirno je poslao Al Sheeba u jednu, a loptu za drugu stranu za svoj četvrti pogodak na Svjetskim prvenstvima.

Niti primljeni pogodak nije probudio domaćine, Ekvador je bez problema kontrolirao utakmicu, nije dozvoljavao domaćinima prelazak centra, a onda je Valencia poentirao treći put, drugi službeno, kada je glavom pogodio kut domaćeg gola na ubačaj Angela Preciada.

Svi segmenti prvog dijela utakmice pripali su Ekvadoru, a jedinu polupriliku za domaćine propustio je Ali u petoj minuti sudačke nadoknade.

Nastavak je odigran u nižem tempu, Ekvadoru je bilo jasno da je utakmica riješena, a Katar jednostavno nije imao snage vratiti se u dvoboj. Ekvador je dominirao terenom, a Katarci su djelovali kao drugorazredna momčad. Šansa nije bilo puno, Ekvador je najbolju imao u 55. minuti kada je Ibarra lijepo pucao s ruba kaznenog prostora, ali je tragičar Al Sheeb ovaj put bio siguran. Katar je gol mogao zabiti samo slučajno, a jedan takav pokušaj imao je u 86. minuti nakon što je Muntari pucao iz voleja s 30 metara, ali je lopta otišla preko ekvadorskog gola.

Golove možete pogledati OVDJE.

Na kraju je dvoboj završio sa sigurnom pobjedom Ekvadora koji će u drugom kolu igrati protiv Nizozemske, a Katar će pokušati popraviti dojam idući petak protiv Senegala.

Katar – Ekvador 0:2

Stadion: Al Bayt Stadion, Al Khor, Doha, Katar

Gledatelja: 60.000

Strijelci: 0:1 Valencia-11m (15., Valencia), 0:2 Valencia (31., Precida)

Suci: Daniele Orsato (Italija), pomoćnici: Ciro Carbone, Alessandro Giallatini (Italija)

Žuti kartoni: Al Sheeb 15., Ali 22., Boudaif 36., Afif 78. (Katar) / Caicedo 29., Mendez 56. (Ekvador)

Crveni kartoni: -

Katar: Alsheeb – Miguel, Al Rawi, Khoukhi,, Hassan, Ahmed – Al Haidos (od 72. Waad), Boudaif, Hatem – Ali (od 72. Muntari), Afif

Ekvador: Galindez – Preciado, Torres, Hincapie, Estupian - Plata, Mendez, Caicedo (od 90. Franco), Ibarra (od 68. Sarmiento) – Valencia (od 77. Cifuente), Estrada (od 90. Estrada)


Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.ekvadorska nogometna reprezentacijaKatarska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti