Reuters, IPA/Pixsell
Reuters, IPA/Pixsell

Uzvrati u KL: Samo se Brekalu i Miliću smiješi četvrtfinale, Jakoliš i Miličević traže čudo u Londonu

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 16.03.23. | 08:05

Lazio našeg Tome Bašića se nalazi u teškoj poziciji, igraju bez Immobilea, a u gostima kod AZ-a moraju okrenuti 1:2 iz prve utakmice.

Liga prvaka je za nama, saznali smo sve putnika u četvrtfinale, ali srijeda je ponudila odgovor i na pitanje tko će biti prvi putnik u četvrtfinale Konferencijske lige nakon što su svoju utakmicu odigrali Basaksehir i Gent. Prva utakmica završila je rezultatom 1:1, da bi onda na Stadionu Fatih Terim u Istanbulu Belgijci na krilima fenomenalnog Nigerijca Orbana upisali veliku pobjedu 4:1. Gift Emanuel je darovao svoje navijače, a utakmicu je obilježio i njegov hattrick za kojeg su mu bile potrebne 204 sekunde. Da, dobro ste pročitali...

Ovog četvrtka je tako pred nama ukupno sedam utakmica Konferencijske lige, s tim da se tri igraju u ranijem terminu (18.45), a četiri u onom kasnijem (21.00).

Što se tiče hrvatskih nogometaša, uoči uzvrata se u najboljim situacijama nalaze Antonio Milić (Lech Poznan) te Josip Brekalo (Fiorentina), dok su Toma Bašić (Lazio) te Marin Jakoliš i Hrvoje Miličević (AEK Larnaca) u iznimno nezavidnim pozicijama. No, krenimo redom…

Švedski Djurgardens, koji je na početku sezone bio kamen spoticanja za tada iznimno slabašne Riječane (s ovom današnjom momčadi bi se, vjerujemo, prilično namučili), na svojem terenu dočekuje Lech koji u švedsku metropolu stiže s 2:0 prednošću iz prve utakmice. Jedan od pogodaka na tom ogledu postigao je Antonio Milić, nekadašnji igrač Hajduka koji je u Poljsku stigao prije nešto više od dvije godine iz Anderlechta za 500 tisuća eura. Milić ove sezone igra sjajno, standardan je prvotimac te trener John van den Brom u njega ima veliko povjerenje. Tome, uostalom, svjedoče i brojke, jer Milić je dosad ove sezone za Lech skupio 30 nastupa (dva gola, jedna asistencija) u svim natjecanjima.

Nova sezona u Švedskoj još nije počela, a to je prilično veliki problem za njih. Lech je u natjecateljskom ritmu, dok Djurgårdens prvu utakmicu nove sezone igra tek 1. travnja. Dok se ostatak klubova iz Švedske polako sprema za prvenstvo, oni moraju biti na '110 posto' ne bi li izborili plasman u daljnju fazi natjecanja. Doduše, trenutno se u Švedskoj igra Svenska Cupen, svojevrsna uvertira za prvenstvo, ali većina klubova na to natjecanje na obraća preveliku pažnju.

Ovog siječnja je klub napustio povremeni švedski reprezentativac i stup obrane, Hjalmar Ekdal, koji je za 2.8 milijuna eura preselio u Burnley. Nadalje, prekaljeni napadač Kalle Holmberg otišao je kao slobodan igrač u malteški Hamrun, dok je pouzdani veznjak Emmanuel Banda preselio na Rujevicu gdje se snašao veoma dobro. Što se tiče ulaznih transfera, u klub su stigli Lucas Bergvall, Oliver Berg, Wilmer Odefalk te Oskar Fallenius, ali sada će biti potrebno neko vrijeme ne bi li se 'uklopili' u novu momčad.

U prvoj utakmici Djurgårdensa i Lecha je poljska momčad prilično lagano došla do pobjede te Šveđani mogu biti zadovoljni da konačan rezultat nije bio još uvjerljiviji. Pred Djurgårdensom je težak posao, ali u nokaut fazi KL su se dosad viđali i veći preokreti.

Valja istaknuti i kako će glavni sudac utakmice biti Duje Strukan, pomoćni suci su Alen Jakšić i Bojan Zobenica, dok je četvrti sudac Igor Pajač. U VAR sobi će glavnu riječ imati Ivan Bebek, a njemu će asistirati Fran Jović.

Iako u Turskoj nogomet još neko vrijeme neće biti u fokusu javnosti, nogometaši Fiorentine nipošto ne smiju podcijeniti svojeg protivnika. Sivasspor ne igra najbolje, u posljednje tri utakmice su upisali jednako toliko poraza, dok su Viole u posljednjih pet utakmica isto toliko puta slavili. U posljednjem prvenstvenom ogledu protiv Cremonesea (2:0) je Josip Brekalo odigrao drugo poluvrijeme, što sugerira da se polako uklapa u novu momčad. Njegov prvijenac u dresu novog kluba se još uvijek čeka, a možda bi istog mogao doći baš danas. Za sastav konkurira, a hoće li dobiti priliku pokazati sve svoje kvalitete, zna samo Vincenzo Italiano.

Najzvučnija imena u redovima Sivassporea su Ahmed Musa te Dimitrios Goutas, s tim da je Nigerijac daleko od one forme koja mu je svojevremeno (ljeto 2016.) osigurala transfer iz CSKA Moskve u Leicester vrijedan 16.5 milijuna eura…

U ranijem terminu se igra još utakmica Slovan Bratislave i Basela. U prvom ogledu uzbuđenja nije nedostajalo, Švicarci su dva put vodili, Slovaci se dvaput vraćali, a u 91. minuti je Baselov Zeki Amdouni propustio sjajnu priliku te iz blizine umjesto u gol, loptu poslao u vratnicu. Da je to zabio, Švicarci bi bili u blagoj prednosti, dok je ovako sve otvoreno…

Utakmica Villarreala i Anderlechta ima ulogu kraljice večer' u Konferencijskoj ligi. O Žutoj podmornici je bespotrebno trošiti riječi, riječ je o klubu koji nešto manje od dva desetljeća konstantno ostvaruje dobre rezultate u Europi, a sve to su okrunili u sezoni 20./21. kad su osvojili Europsku ligu što je ujedno bio i njihov prvi trofej u klupskoj povijesti!

Zimus su ostali bez dva važna igrača, Danjuma je preselio u Tottenham, Rulli u Ajax, dok se po pitanju ulaznih transfera nije ništa radilo. Pričalo se jedno vrijeme o mogućem transferu Dominika Livakovića, ali su u klubu procijenili da 40-godišnji Pepe Reina nije 'za staro željezo' te će do kraja sezone on biti 'jedinica'.

Prva utakmica ove dvije momčadi završila je bez pobjednika (1:1), što je na neki način i najpravednije kad se uzme u obzir kakvu smo utakmicu gledali. U uzvratu Villarreal ima status favorita, ali iako Anderlecht ove sezone igra očajno u domaćem prvenstvu (trenutno su 10. momčad Jupiler Pro lige), u ovom je ogledu sve moguće.

Brojna uzbuđenja će sigurno ponuditi ogled AZ Alkmaara i Lazija. Domaći sastav se muči s brojim ozljedama, mnoštvo je igrača 'načeto', dok je kod Sarrija, više-manje, sve u redu, osim što mu fali njegov najbolji igrač i jedna od istinskih legendi kluba – Ciro Immobile!

AZ igra dobro zadnje vrijeme, u posljednje četiri utakmice su upisali četiri pobjede, dok je Lazio nedavno svladao Napoli u gostima što je samo po sebi dokaz da svakome mogu 'zapapriti'. Pascal Jansen sigurno nije zadovoljan što su upitni nastupi De Wita, kapetana Indija i talentiranog Belgijca Vanheusdena, ali ako je AZ bez njih mogao slaviti u prvom ogledu, onda, vjerojatno, to mogu ponoviti i danas.

Svakako valja istaknuti i utakmicu koja će dvojici Hrvata, Hrvoju Milićeviću i Marinu Jakolišu, ostati u sjećanju do kraja života. West Ham u Londonu ugošćuje AEK Larnacu, a nakon što su u prvom ogledu slavili s 2:0, mnogi vjeruju da danas moraju samo 'odraditi posao'.

Moyes će, usprkos tome što Čekićarima ne ide u Premier ligi, danas 'kemijati', općepoznato je kako Englezi gledaju na europska natjecanje (izuzev Lige prvaka), ali u svakom slučaju su veliki favoriti.

Spomenimo za kraj kako Nice na domaćem terenu brani minimalnu prednost iz prve utakmice protiv Šerifa, a iako je moldovska momčad ne tako davno kreirala nevjerojatnu senzaciju kad su u Madridu svladali Real Madrid, ipak je teško za očekivati da će danas nešto slično ponoviti.



Tagovi

Konferencijska ligaJosip BrekaloAntonio MilićMarin JakolišAEK LarnacaAnderlechtLech PoznanFiorentina

Ostale Vijesti