Uživajte, gledajte, plačite, skačite - subota je dan sa šest derbija!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 01.03.19. | 13:34

El Clasico, della Capitale, Večiti, O Classico, North London…

Kakav vikend je pred nama! Točnije, kakva subota…

Svaki kraj tjedna donosi veliki broj zanimljivih utakmica, kako u ligama 'petice', tako i u ostalim renomiranim europskim nogometnim ligama. Međutim, ovaj je jedan od onih koje možemo prozvati pravom nogometnom svetkovinom jer ćemo u subotu moći gledati čak šest velikih derbija.

Po važnosti ih je teško poredati, ali svakako onaj koji će izazvati najveću pažnju svjetske javnost jest El Clasico. Nakon dvomeča u Kupu kralja, gdje je Barca nakon 1-1 iz prve utakmice, doslovno ponizila Real u uzvratu sa 3-0, nakon samo tri dana vraćaju se na 'mjesto zločina'. Ovog puta ogled na Santiago Bernabeu bit će u sklopu 26. kola Primere, a nova pobjeda Katalonaca bi značila veliki korak ka obrani naslova prvaka, dok je Kraljevskom klubu to posljednji vlak za hvatanje priključka za prvoplasiranom Blaugranom.

REAL MADRID- BARCELONA 20:45

Drugi, uvjetno rečeno, najpopularniji derbi ovoga dana gledat ćemo u Londonu, točnije na njegovom sjeveru. Bitku za prevlast u ovom predjelu britanske prijestolnice igrat će Tottenham i Arsenal na Wembleyu. Spursi su trenutno na trećem mjestu s četiri boda prednosti nad mrskim rivalom, koji ne smiju kiksati jer im u protivnom prijeti Manchester United koji bi ih mogao preskočiti i baciti ih ponovno u zonu za plasman u (nezadovoljavajuću) Europsku ligu.

TOTTENHAM – ARSENAL 13:30

Nekada je to bio derbi koji je odlučivao o naslovu prvaka – iako u vrlo kratkom periodu Serie A – ali gradski derbi između Lazija i Rome uvijek je dizao tenzije do neslućenih razmjera. Derby della Capitale nosi sa sobom naelektriziranu atmosferu, veliki pritisak, a nerijetko i dobar nogomet. Ovog puta veći je teret na leđima domaćim Lazijalima koji drže 6. mjesto sa 38 bodova, koliko imaju i Atalanta te Torino. 'Nebesko-plavi' zaostaju šest bodova za Giallorossima te bi im ovo trebao biti posljednji vlak za hvatanje priključka kako bi pokušali izboriti Ligu prvaka.

LAZIO – ROMA 20:30

Četvrti derbi, ako bismo gledali neko šire zanimanje javnosti, izazvat će zazubice ljubiteljima Bundeslige. Iako povijesno gledajući nije derbi u širem poimanju, rezultatski gledano ovo će svakako biti derbi. Bayern Munchen ide u Monchengladbach kod trećeplasirane Borussije koja bi pobjedom mogla doći na samo pet bodova od Bavaraca. Oba trenera imaju desetkovan kadar, Niko Kovaču su pod upitnikom nastupi Alabe, Comana, Goretzke, Lewandowskog, Neuera, Riberya i Robbena, dok Dieter Hecking s druge strane još ne zna mogu li zaigrati Jantschke, Mayer, Raffael, Wendt, Johnson, Drmić, Cuisance, Beyer i Bennetts, dok su sigurno otpali Doucoure i Traore.

BORUSSIA MONCHENGLADBACH – BAYERN MUNCHEN 18:30

Sljedeći na redu je O Classico. Riječ je o portugalskom klasiku između najvećih rivala, lisabonske Benfice i Porta. Prije nego dođe u goste Dinamu na Maksimir, drugoplasirana momčad portugalskog prvenstva mora ići u goste vodećem Portu koji ima bod više od kluba sa Luza. Prije malo više od mjesec dana Porto je u kupu slavio sa 3-1, dok je u prvom međusobnom ogledu u prvenstvu ove sezone Benfica ostvarila minimalnu pobjedu na svom terenu. Okršaj na Dragao mogao bi oduševiti sve ljubitelje nogomete koji nemaju običaj često gledati portugalski nogomet.

PORTO – BENFICA 21:30

Posljednji derbi u pravom smislu te riječi je onaj Večiti. Vodeća Crvena zvezda na svom će Rajku Mitiću dočekati 'Crno-bele', ali utakmica neće biti od velikog rezultatskog značaja, s obzirom da momčad s popularno zvane Marakane ima čak 15 bodova prednosti nad trećeplasiranim Partizanom, dok drugoplasirani Radnički iz Niša ima 9 bodova manje. Ipak, za mir u kući i sigurnu plovidbu do novog naslova, Zvezda će sigurno nastojati opravdati ulogu favorita i uzeti sva tri boda na svom terenu.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 18:00

Posljednji subotnji derbi više je derbi pod navodnim znakovima, a riječ je o utakmici Prve hrvatske nogometne lige. Pogađate, Lokomotiva će 'ugostiti' zagrebački Dinamo. Lokosi su bili u dobroj formi minule polusezone, ali približavanjem proljeća potpuno su pali te im sada zaostatak za prvakom iznosi 21 bod. Teško je za očekivati da se ponovno dogodi čudo pa da iznenade 'starijeg brata'.

LOKOMOTIVA – DINAMO 17:30

Ako ovome još pridodamo i derbi na San Paolu u nedjelju između Napolija i Juventusa te Merseyside između Evertona i Liverpoola, ovaj vikend, možemo mirne duše zaključiti, bit će prava poslastica.

Stoga - u stilu legendarnog komentara Miće Dušanovića, koji je svoju poznatu rečenicu izgovorio nakon Goranovog osvajanja Wimbledona - poručujemo: uživajte, gledajte, skačite… i nemojte se stidjeti zaplakati.

(Foto: Reuters)


Tagovi

DerbiEl ClasicoVečiti derbiO Classico

Ostale Vijesti