Utakmica od koje očekujemo spektakl: Može li Guardiola nokautirati bivšeg poslodavca? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 11.04.23. | 08:00

Najatraktivniji par četvrtfinala odigrat će prvi od dva čina večeras na Etihadu.

Patrick Kluivert i Hamit Altintop „krivci” su što dvoboj Manchester Cityja i Bayerna, glavnih favorita za naslov prvaka Europe, gledamo već u četvrtfinalu. Upravo je ovaj legendarni dvojac bio zadužen za ždrijeb parova 17. ožujka u Nyonu te spario kuglice na način da je oformio par od kojeg se očekuje samo jedno – spektakl.

Oba večerašnja rivala igraju fenomenalnu sezonu u Ligi prvaka, dok u domaćim prvenstvima nemaju situaciju kakvu su očekivali. Doduše, Bavarci drže prvo mjesto, no Borussia Dortmund kaska samo dva boda. Građani, pak, imaju šest bodova manje od vodećeg Arsenala, ali uz utakmicu manje, a također im tek predstoji domaći okršaj s popularnim Topnicima. Ono što je glavni imperativ za momčad pod vodstvom Pepa Guardiole, svakako je prvo osvajanje Lige prvaka u klupskoj povijesti. Već su godinama jako blizu, redovito kotiraju kao ponajveći favorit za dizanje „ušatog” trofeja, a u jedinom dosadašnjem finalu praktički su pali bez ispaljenog metka od Chelseaja. No, Guardiola se u najavi utakmice osvrnuo na još poneke sportske velikane koji su prvi naslov osvojili nakon nekoliko posrtaja.

„Pogledajte samo golfera Jacka Nicklausa, koliko je jakih turnira odigrao u karijeri, a koliko ih je osvojio? Igrao ih je 164, a osvojio tek 18. Gubio je puno više nego je pobjeđivao. Tako je to u nogometu, košarci, golfu. Michael Jordan, po meni najbolji košarkaš svih vremena, igrao je 15 godina u NBA ligi i osvojio šest naslova prvaka. Gubio je više nego što je pobjeđivao. Bitno je biti u četvrtfinalu Lige prvaka i dati sve od sebe. Ništa više od toga“, rekao je trener Cityja.

Pohod na premijerni naslov europskog prvaka nije mogao biti teži, barem u ovoj fazi. Bayern je suvereno poharao grupnu fazu, a potom se i lakše od očekivanog obračunao s PSG-om. Svjestan je snage današnjeg protivnika i Pep Guardiola, nekadašnji trener njemačkog giganta.

„Iz mog iskustva treniranja tog kluba, imao sam osjećaj da gdje god da igrate morate biti Bayern München i uvijek morate pokušati pobijediti“, tvrdi Pep.

Katalonac na klupi engleskog prvaka u ovom će dvoboju imati gotovo kompletnu momčad na raspolaganju. Nedostajat će, tek, ozlijeđeni Phil Foden, koji se još uvijek nije oporavio od operacije slijepog crijeva, kojoj je podvrgnut krajem ožujka.

Bavarski gigant na ovo gostovanje dolazi u dosta teškom periodu. Prvo su, potpuno atipično za Bayern, naprasno smijenili trenera te Juliana Nagelsmanna zamijenili s Thomasom Tuchelom. Potom su, iznenađujuće, tijekom prošlog tjedna ispali iz borbe za DFB Pokal porazom od Freiburga, dok su komotnu prednost u prvenstvu gotovo pa u potpunosti prosuli. S druge strane, Liga prvaka im očito odgovara ove sezone. Skupinu smrti, koji su još činili Inter, Barcelona i Viktoria, suvereno su prošli sa stopostotnim učinkom, da bi nakon toga s dvije pobjede izbacili PSG. Ono što može biti dodatna prednost za prvača Njemačke, činjenica je da je Tuchel više od dvije godine radio u Engleskoj, tako da je odlično upoznat sa svim prednostima, ali i manama današnjeg protivnika.

„Analiziramo City već nekoliko tjedana. Radio sam u istoj ligi kao trener i mislim da imamo ideju što očekivati”, rekao je u najavi dvoboja na Etihadu.

Što se sastava tiče, Tuchel ima nešto više problema s ozljedama od kolege s druge strane. Manuel Neuer i Lucas Hernandez već su duže izvan stroja, a listi ozlijeđenih priključili su se napadači Erik Maxim Choupo-Moting i Mathys Tel. Za očekivati je da rupu u napadu popuni Thomas Muller, kojem će to biti 100. nastup u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, dok je druga opcija za to mjesto Sadio Mane. Naš reprezentativac Josip Stanišić utakmicu bi trebao početi kao rezerva.

Utakmica u Manchesteru počinje u 21 sat, a pravdu će dijeliti Jesús Gil Manzano iz Španjolske. (I.M.)

Očekivani sastavi:

Manchester City (3-2-4-1)

Bayern (4-2-3-1)



Tagovi

Liga prvakaBayernManchester City

Ostale Vijesti