Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Ušetao je kroz vrata za poslugu, a odlazi kao jedan od najvećih u povijesti kluba

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 05.01.23. | 13:44

Bio je jedan od najvažnijih igrača u hvatanju te fatamorgane poznatije kao 'proljeće u Europi', a njegov CV krase pogoci Tottenhamu, West Hamu, Chelseaju, Atalanti... i titula najboljeg strijelca Dinama u povijesti europskih natjecanja.

Ušetao je kroz vrata za poslugu, tiho, bez neke pompe, a njegov dolazak je popraćen podrugljivim komentarima budući da je na ljeto 2018. u Maksimirsku 128 doletio iz nogometne egzotike, s korejske adrese.

A onda je krenuo osvajati simpatije navijača, javnosti i struke. Malo po malo. I u međuvremenu je svoj status u povijesti Dinama zabetonirao, mahnuo na pozdrav, dok ga navijači Dinama danas ispraćaju suznih očiju i s rupčićem u rukama. I nitko mu ništa ne zamjera. Kako bi i mogao…

Mislav Oršić o kojemu je, naravno, riječ, ulazi u red legendi zagrebačkog kluba. Ne samo na račun svojih igara, nego i ponašanjem i stavom. Od Mislava ste svaki puta kada bi istrčao na teren znali što možete očekivati. Čak i kada nije bio u formi, a te se utakmice mogu nabrojati na prste jedne ruke, davao je cijelog sebe. U najdražem, modrom dresu. I baš mu ništa nije poklonjeno.

Bio je jedan od najvažnijih igrača u hvatanju te fatamorgane poznatije kao 'proljeće u Europi', a njegov CV krase pogoci Tottenhamu, West Hamu, Chelseaju, Atalanti... i titula najboljeg strijelca Dinama u povijesti europskih natjecanja.

Već je u svojoj prvoj sezoni u Dinamu, iako mu je ona bila najmanje efikasna (44 utakmice, 13 pogodaka i sedam asistencija), zaradio epitet otkrića. Ali to je tek bio početak njegove bajkovite priče na istoku Zagreba.

U idućoj sezoni je već osjetnije podignuo napadačku produkciju pa je u 42 nastupa zabio 21 gol i deset puta namjestio pogotke suigračima. Zabio je i hat trick Atalanti i već tada krenuo zidati svoj europski rezime.

No sezona 2020./21. bila je ipak najplodnija i najbolja otkako je zagazio u profesionalne nogometne vode. 24 puta je tresao protivničke mreže, od čega je 16 otpalo na HNL konkurenciju, a te je sezone vlastoručno srušio i Tottenham. Vjerujemo da se svi sjećate te utakmice…

Protekle sezone je u 48 utakmica potpisao 19 pogodaka uz šest asista, dok je ove sezone za Zagrepčane odigrao 27 utakmica u kojima je zabio 13 pogodaka i pridodao osam asistencija.

Ukupno je dres Dinama preko glave navlačio 210 puta tijekom kojih je zabio 91 pogodak, dodao 40 asistencija i nebrojeno puta spašavao Modre.

Strateg Svetaca Nathan Jones tražio je igrača koji bi primio za ruku i izvukao njegovu momčad s dna Premier lige. Svjesni su u Southamptonu da Oršić ima iskustva igranja s otočkim klubovima, ali su isto tako svjesni da su teško mogli uloviti kvalitetnijeg igrača ove zime. I zato su ga odlučili dovesti.

S druge strane, Oršiću je, s obzirom na godinu proizvodnje, ovo bio posljednji vlak da se okuša u Ligama petice. Svojim je ponašanjem i igrama zaslužio odlazak iz najdražeg mu kluba. I najvećeg, prema njegovim riječima.

Oršićev učinak u Dinamu

Sezona 2018./19.

44 odigrane utakmice

13 pogodaka/7 asistencija

 

Sezona 2019./20.

42 odigrane utakmice

21 pogodak/10 asistencija

 

Sezona 2020./21.

51 odigrana utakmica

24 pogodaka/9 asistencija

 

Sezona 2021./22.

48 odigranih utakmica

19 pogodaka/6 asistencija

 

Sezona 2022./2023.

27 odigranih utakmica

13 pogodaka/7 asistencija

...


Tagovi

Mislav OršićGNK DinamoSouthampton

Ostale Vijesti