Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Uroš Mrdaković za Germanijak: “Hrvatska me oduševila, a otac me gleda s neba i ponosan je na mene”

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 05.04.24. | 08:00

Mladi napadač Slaven Belupa polako se probija u seniorskom nogometu. U HNL je došao nakon razgovora s Komnenom Andrićem, a sve što čini ima za cilj da jednog dana debitira za Srbiju i gol pokloni tragično preminlom ocu Miljanu

Nedavno gostovanje Slaven Belupa u Maksimiru ostat će u vječnom sjećanju za Uroša Mrdakovića (19), mladog napadača koji je debitirao na seniorskoj razini protiv Dinama. U Koprivnicu je stigao prije godinu i pol. Prethodno je branio boje Čukaričkog, odnosno Radničkog iz Niša gdje je nogometno prohodao. Doveo ga je Velibor Kvrgić koji je svojevremeno bio agent Uroševa oca Miljana Mrdakovića, tragično preminulog reprezentativca Srbije dok je časnik za vezu bio Komnen Andrić, bivši “plavi devet”…

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Igrao sam za Čukarički kada je stigao poziv iz Hrvatske. Gledao me trener Mario Dodik koji je odradio razgovor s mojim agentom. Privukao me Slaven Belupo koji je stabilan klub i koji ima neki dobar program za mlade igrače koji polako ulaze u seniorski nogomet, a najviše mi je značio razgovor s Komnenom Andrićem koji mi je rekao samo lijepe stvari o HNL-u. I sve što mi je rekao bilo je upravo tako”, priča nam ovaj napadač koji je pozivnicu Roya Ferenčine zaradio dobrim igrama u juniorskoj ligi gdje je na vrhu liste strijelaca sa Zlatanom Koščevićem iz Dinama. Zanimljivo, dan prije debija Mrdaković je zabio četiri gola u dvoboju Slaven Belupa i Mladosti iz Ždralova u juniorskoj ligi.

“Pozvan sam s prvom momčadi i sve je bilo posebno taj dan. Od izlaska na travnjak na zagrijavanje, atmosfere, početka utakmice. Sjedim na tom Maksimiru i gledam oko sebe i kao da osjetim svu povijest tog stadiona”, govori Mrdaković koji će priznati da je očekivao pokoju minutu iako mu nitko to nije najavio iz kluba. Ušao je u igru u 87. minuti zamijenivši Štrkalja. Naizgled malo, ali dovoljno za silnu provalu emocija.

“To je trenutak koji sanjate kao dijete. U tih par minuta kroz glavu su mi prošle sve one godine u Nišu i Beogradu. Svaki trening. Svaki dolazak s ocem na neku od utakmica, na treninge njegovih klubova u kojima je igrao, na zajedničke trenutke koje smo proveli skupa. Baš je bilo emotivno”.

U međuvremenu mu je Ferenčina dao minutažu protiv Rijeke i Osijeka. Polako skuplja iskustvo i vjeruje da će i minute rasti s vremenom.

“Volim izazove i spreman sam na sve. No, isto tako znam kako ništa ne dolazi preko noći već da se čovjek za sve mora potruditi. Prihvaćam svaku sekundu tog povjerenja i trudim se da ga opravdam. Sve je na meni”, jasno će poručiti napadač koji je svojevremeno bio na radaru nekih europskih klubova, ali izostanak EU putovnice je spriječio odlazak put zapadne Europe.

“Možda je i bolje tako da idem korak po korak”.

Za sebe će Mrdaković kazati da su mu jače strane igra glavom i udarac obje noge. Na pitanje gdje se mora popraviti, bio je prilično jasan:

“U svemu. Čovjek uči dok je živ, tako i nogometaš svaki trening mora iskoristiti da radi na sebi. Ako mogu oni koji su dosegli planetarni status raditi na sebi svaki dan, onda je moram. I tu nema opravdanja”.

Uroš Mrdaković živi u Koprivnici u stanu s dva cimera koji također igraju u Slaven Belupu. Kaže da mu odlično odgovara život u mirnoj sredini.

“Živio sam u Beogradu i ovo je sušta suprotnost. Lijep je grad, ritam života je mnogo sporiji u odnosu na sve do sada i mogu se fokusirati na treninge i utakmice”.

Čuvena podravska gostoljubivost i u slučaju Uroša Mrdakovića nije zakazala.

“Ma predivni su ljudi. Način na koji se odnose prema meni je van svih očekivanja. Bez i jednog krivog pogleda ili ružne riječi. Upravo suprotno, pomoć sa svih strana. Pričao mi je Komnen o HNL-u i životu u Hrvatskoj, ali ovo je nadmašilo sva moja očekivanja. Da nisam došao u Koprivnicu, ne bih spoznao riječ gostoljubivost u punom značenju”.

Već smo spomenuli kako je otac Miljan bio bivši igrač i reprezentativac koji više nije na ovom svijetu, ali njegova uspomena živi kroz sina Uroša.

“Tata je najzaslužniji za ono što sam danas. On mi je prenio ljubav prema nogometu kroz sve što sam prošao s njim. Koliko odgledanih utakmica, treninga, putovanja… Bilo mi je teško i šokantno kada nas je napustio, ali našao sam neki svoj način da se nosim s time. Teško mi je što sada nije tu za neki savjet ili riječ potpore, ali znam da me gleda s neba i da je ponosan na mene barem u onoj mjeri u kojoj sam ja ponosan što sam njegov sin”, emotivno će Uroš koji je pred sebe stavio nekoliko profesionalnih izazova, jedan od njih je i nastup za reprezentaciju Srbije i gol koji će posvetiti ocu.

“On će znati da je to hvala za sve što smo prošli skupa. Idem svijetom uzdignute glave i ponosan na njega”.

Zanimljivo, upravo nam je Komnen Andrić pričao kako je igrao s njegovim ocem svojevremeno dok agent Velibor Kvrgić nije previše razmišljao kada je dobio priliku da nastavi sa sinom dvog bivšeg suradnika.

“Imamo poseban odnos koji nadilazi uobičajenu relaciju igrač - agent. Usudio bih se reći da smo prijatelji i divno je imati takvog čovjeka pored sebe. Hvala mu od srca, kao i Komnenu što su mi dali priliku i pokazali vjeru u mene”.

O planovima i nismo previše jer Uroš Mrdaković tvrdi kako je fokusiran upravo na ono što je trenutno pred njim.

“Samo Slaven Belupo. To je moj izazov, moja svakodnevica koja me tjera da budem bolji. Želim taj prvijenac da probijem led, pa korak po korak. Nema smisla ništa preskakati u životu jer ti nekad treba baš to iskustvo koje si preskočio. Idemo polako pa ćemo vidjeti gdje ćemo stići”, zaključio je naš sugovornik.



Tagovi

Slaven BelupoHNLHrvatska nogometna ligaUroš Mrdaković

Ostale Vijesti