U Dinamu je bio smiješan, a sad je reprezentativac Angole i vrijedi šest milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.10.19. | 09:43

Njegove predstave na HNL travnjacima bile su katastrofalne, a njegov mlađi brat sada vrijedi 18 milijuna eura!

Ovaj krilni napadač rođen je u Portu, a njegov prvi klub u profesionalnoj karijeri bio je tadašnji portugalski drugoligaš Portimonense. Iako je cijelo to vrijeme bio pod ugovorom slavnog portugalskog kluba Sportinga, oni mu nisu pretjerano vjerovali pa su ga slali na posudbe u SC Beira-Mar, SC Olhanense i Académica Coimbra prije nego li je u ljeto 2014. godine stigao na posudbu u zagrebački Dinamo.

Tu posudbu Dinamo je platio velikih pola milijuna eura, a koliko je dobro Wilson tada igrao dovoljno oslikava činjenica kako je njegova tržišna vrijednost u šest mjeseci pala za okruglih milijun eura. Na Maksimiru nisu imali strpljenja i razumijevanja prema ovom brzonogom krilu pa su ga već na zimu poslali nazad u Portugal. Dodat ćemo još kako je jedini pogodak u Modrom dresu zabio Istri, a kako je to izgledalo pogledajte u nastavku teksta:

Iz Sportinga su ga tada samo proslijedili na novu posudbu, ovoga puta u Erediviziju gdje je igrao za ADO Den Haag, ali ni tamo nije oduševio pa se ponovno morao vratiti u nekada slavni klub nakon samo šest mjeseci.

Tog ljeta 2015. godine iz Sportinga su mu poručili kako više ne računaju na njegove usluge pa je ovaj krilni napadač kao slobodan igrač prešao u Bragu. I tamo kreće njegova renesansa.

Iz sezone u sezonu njegove su se predstave na terenu poboljšavale, a kulminacija je bila prošle sezone kada je u 32 nastupa u portugalskom prvenstvu zabio itekako pristojnih 12 pogodaka. Da nije „one season wonder“ Eduardo mora dokazati i ove sezone, ali ukoliko ćemo ga suditi prema tome kako je započeo sezonu, onda možemo slobodno reći kako je ispred njega još jedna izvrsna godina. Naime, odigrao je svega dvije utakmice u dosadašnjem dijelu prvenstva (u početku ga nije bilo radi ozljede), na terenu je proveo ukupno 106 minuta, a već je dva puta zatresao suparničku mrežu.

Iako je riječ o nekom tko je rođen u Portugalu, Wilson Eduardo vuče korijene iz Angole pa je tako ovog ožujka debitirao za svoju „novu“ reprezentaciju. Pitate se kako je prošao debi? Eduardo je na teren istrčao sa „desetkom“ na leđima, oko lijeve ruke nosio je kapetansku traku, a u utakmici koja je završila rezultatom 1:0 zabio je i pogodak. Teško da može bolje od toga…

Posljednjih godina njegova cijena konstantno je rasla, a u ovom trenutku prema transfermarktu njegova tržišna vrijednost iznosi šest milijuna eura.

S druge strane, postoji još jedna zanimljivost vezana uz ovog igrača. Naime, njegov mlađi brat je Joao Mario, nekadašnji igrač Sportinga, Intera i West Hama koji sada igra za Lokomotiv iz Moskve i vrijedi 18 milijuna eura.

Iako Braga nije najbolje otvorila ovu sezonu (sedam utakmica, osam bodova) riječ je o momčadi koju mnogi očekuju u borbi za neko od mjesta koje vodi u Europu. Momčad je to koja ima dva izvrsna veznjaka u braći Horta (Ricardo i Andre), na posudbu je stigao i stoper Lazija Wallace, dok mjesto centralnog napadača zauzima opasni Paulinho. Možda je baš povratak Eduarda ono što je bilo potrebno da ova momčad proigra, jer kada ukupna vrijednost momčadi odlazi preko 100 milijuna eura, tada je svima jasno kako Ricardo Sa Pinto na raspolaganju ima itekako kvalitetan sastav.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Reuters, Pixsell)

 

 


Tagovi

izdvajamoWilson Eduardonogometna reprezentacija AngoleDinamo ZagrebNogomet

Ostale Vijesti