U Buenos Airesu kao u prosincu 2001.: Policija na ulicama, spremni su za crni scenarij u Ekvadoru! (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 10.10.17. | 19:20

Večeras je biti ili ne biti za Argentinu!

Samo šest pobjeda u 17 susreta ovog kvalifikacijskog ciklusa, ali još ih „samo“ pobjeda noćas dijeli od plasmana barem u playoff kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Argentina, ekipa koja je izuzev perioda bojkotiranja tri uzastopna Svjetska prvenstva - od 1938. do 1954. - tek jednom propustila plasirati se na završnicu (1970. u Meksiku) i dvostruki osvajač naslova svjetskog prvaka večeras mora pobijediti ondje gdje su u proteklih gotovo osamdeset godina pobijedili tek - dvaput. Ekvador se ne čini naizgled kao neprelazna prepreka ka plasmanu na Svjetsko prvenstvo, no bez obzira na njihov katastrofalan učinak gdje su posljednji put u službenoj utakmici slavili još krajem 2016., spremni su nastaviti po Argentince neugodnu tradiciju. U povijesti susreta ove dvije reprezentacije još od 1941. Argentina je u Ekvadoru slavila tek dvaput; u kvalifikacijama za SP u Čileu 1962. (3:6) te u kvalifikacijama za SP u Japanu i Koreji 2002., kada su u kolovozu 2001. slavili pogocima Verona i Crespa.

EKVADOR - ARGENTINA, tečajevi: 1 (9.00) X (4.50) 2 (1.50)

No, noćas im neće samo problem predstavljati i činjenica da igraju na stadionu Olimpico Atahualpa u Quitu, glavnom gradu Ekvadora. Iako je Estadio Hernando Siles u bolivijskom La Pazu, na nadmorskoj visini od 3.637 metara jedan od najviše stacioniranih stadiona u profesionalom nogometu, Atahualpa ne kaska previše sa „samo“ 2.782 metra nadmorske visine. Igrati u takvim uvjetima izrazito je zahtjevno za gostujuću momčad, a pogotovo ako kao Argentina imate niz problema unutar same ekipe.

Teško je nabrojati momčad s toliko napadačkog potencijala, a koja ga tako slabo koristi. U posljednjih je 17 kvalifikacijskih susreta Argentina izredala čak 42 igrača u rosteru; u proteklih pet susreta pokušala je sa četiri različita napadača prodrmati njihov napadački učinak. Pratto, Higuain, Icardi, Benedetto - čak bez Aguera - pokušavali su biti strijelci, ali bezuspješno. U pet susreta Argentina je zabila tek preko Messija s bijele točke, te autogolom braniča Venezuele, Rolfa Feltschera. Argentina je očito upala u spiralu defetizma, prevelikih očekivanja koja ili pucaju u startu, ili pucaju kada je najbitnije; poput tri finalna poraza u protekla četiri ljeta.

Večeras je taj pritisak u kulminaciji. Svi se po tko zna koji put u potpunosti oslanjaju na Messija, koji je ionako sam umoran od uloge vječne mesije. No, za njega bi ova večer trebala biti presudna, ona u kojoj bi zbilja trebao dati sve od sebe, čak ni ako to opet ne bude dovoljno. Mučenje pri ovakvim visinama, koje se često reflektira na ponajboljeg nogometaša svijeta, nekako simbolički reflektira mučenje koje proživljava u nacionalnom dresu. Nakon još jednog poraza u finalu Copa Americe, Messi je objavio kako odustaje od igranja za Argentinu. Makar se ta odluka povezivala s institucionalnom krizom unutar Argentinskog nogometnog saveza koja se prebijala i preko leđa igrača, vidjelo se da je Messi iscrpljen od tog postavljanja na pijedestal s kojeg se jako malo vidi na kraju dana. Sve dolazi sa svojom cijenom.

Ukoliko Argentina večeras ne izbori barem dodatne kvalifikacije protiv Novog Zelanda, sve ukazuje na to kako će se ovog puta Messi i konačno oprostiti od Argentine. Bez titule svjetskog prvaka koju su mnogi voljeli vidjeti uz njegovo ime. Nije stoga ni čudo što su na ulicama Buenos Airesa tijekom dana raspoređene policijske blokade i stavljene u stanje pripravnosti. Ne samo da bi posrtaj u kvalifikacijama za SP bio presedan u svijetu argentinskog nogometa, već bi s njim došao i gubitak najvećeg uz Diega Maradonu. Mnogima slike nereda iz prosinca 2001. godine padaju na pamet, jer bi u zemlji koja živi nogomet  to bio udarac nalik ekonomskoj propasti te 2002. godine.

Može li Argentina kupiti još malo vremena?

(Foto: Action Images)


Tagovi

kvalifikacije za SP u RusijiArgentinska nogometna reprezentacijaLionel Messi

Ostale Vijesti