REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Tuga koju nizozemski hram nogometa nije doživio 23 godine produžila je post koji traje od 1988.

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.06.23. | 08:03

Hrvatska je pobjedom nad Nizozemskom prekinula veliku tradiciju.

Hrvatska slavi plasman u još jedno veliko finale, a ujedno nastavlja kontinuitet nevjerojatnih rezultata u eri Zlatka Dalića. Nakon finala Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, Hrvatska će gotovo pet godina kasnije, u nedjelju 18. lipnja 2023., zaigrati u novom velikom finalu i boriti se za zlatnu medalju u Ligi nacija!

A u međuvremenu, Dalićevi izabranici stigli su osvojiti i brončanu medalju na Mundijalu u Kataru, kao i proći grupnu fazu na korona Euru. Uz dva u potpunosti uspješno odrađena kvalifikacijska ciklusa, kao i spas u sudačkoj nadoknadi kvalifikacija za Rusiju, možemo s punim pravom reći kako je Zlatko Dalić odradio čudesan posao na klupi Vatrenih.

Jučerašnja pobjeda u polufinalu protiv Nizozemaca, osim što je oduzela mogućnost Oranjama da se pred svojim navijačima bore za novi trofej, ujedno je i prekinula nevjerojatan niz koji su Nizozemci imali na De Kuipu, svojem drugom najvećem stadionu. Naime, nizozemskoj reprezentaciji ovo je bio prvi poraz na De Kuipu nakon 11. listopada 2000. godine. Tada su ih s 2-0 svladali Portugalci, u dvoboju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. A pritom, uzorak nije malen. Tulipani su u tom periodu u Rotterdamu odigrali čak 31 utakmicu uz impozantnu bilancu od 25 pobjeda i šest neriješenih ishoda. A lista protivnika koji su se upisali na popis momčadi koje nisu okusile slast pobjede na De Kuipu je respektabilna. Španjolska, Francuska, Njemačka, Kamerun, Obala Bjelokosti, Češka, Gana, Norveška, Poljska i druge.

Dvadeset i tri godine nitko. Od Portugala do Hrvatske. I još je jedna poveznica između ta dva poraza. Nakon poraza od Portugalaca, Nizozemska je kvalifikacije za SP 2002. završila debaklom te su, kao aktualni viceprvaci Europe i četvrti s Mundijala u Francuskoj, bili prisiljeni smotru najboljih reprezentacija svijeta na Dalekom istoku pratiti s malih ekrana. Jučerašnji poraz možda neće imati toliko teške posljedice, kao što je propuštanje jednog od dva najveća reprezentativna natjecanja, no činjenica da su ispustili priliku da se pred više od 50 tisuća navijača na rotterdamskom hramu nogometa bore za prvi trofej nakon 1988. godine, izuzetno je bolno saznanje po njih.

I nisu slučajno baš Rotterdam i De Kuip izabrali za mjesto na kojem će se boriti za trofej. Kao ni 2000. godine kada se finale Eura igralo upravo na tom zdanju. Otkad je 1937. izgrađen, De Kuip ima posebno mjesto u nizozemskom nogometu i omiljeni je stadion za utakmice reprezentacije. De Kuip zauzima posebno mjesto u srcima nizozemskih navijača zbog svoje povijesti, impozantne arhitekture i izuzetno naelektrizirane atmosfere, najbolje koju ćete pronaći u zemlji tulipana i vjetrenjača. Kao što su prije 23 godine pripremili sve da finale Eura igraju na stadionu Feyenoorda, pa doživjeli nevjerojatnu tugu nakon polufinalnog poraza od Talijana, tako su i u nedjelju planirali prekinuti post dug 35 godina, koliko je prošlo od osvajanja jedinog trofeja u povijesti reprezentacije. Post su, doduše, prekinuli, ali ne onaj koji su planirali.

Da cjelokupna situacija za Ronalda Koemana i njegove izabranike bude negativnija, predstoji im dvoboj za treće mjesto i to u 200 kilometara udaljenom Enschedeu. U situaciji kada, kao veliki favorit na kladionici, pognute glave napustiš polufinalni duel pred svojim navijačima, dvoboj za 3. mjesto, više dolazi kao kazna nego nagrada. A zbog nagrade se, one novčane, zapravo, samo i igra. Naime, u prošlom izdanju Lige nacija, četvrtoplasirana je reprezentacija inkasirala sedam milijuna eura, pobjednik utakmice za treće mjesto zaradio je osam milijuna eura, poraženi u finalu devet milijuna europskih novčanica, dok je osvajaču pripalo 10,5 milijuna eura.

Iako Uefa još uvijek nije službeno objavila iznos nagrada za aktualno izdanje Lige nacija, nagađa se da će iznosi biti slični gore navedenima. No, od glavne novčane, ali i nogometne nagrade, Narančastima neće pripasti mnogo. Utješna nagrada u vidu sedam ili osam milijuna eura bit će slaba, čak pomalo i neutješna. Hrvatskoj, pak, slijedi borba za ponovno osvajanje De Kuipa, što bi u vitrine Vatrenih pospremio prvi veliki trofej, a oko vrata naših nogometaša toliko željeno i zasluženo zlato.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaFinal Four Lige nacija 2023Liga nacijanizozemska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti