JUAN MEDINA/Action Images
JUAN MEDINA/Action Images

Tuchel vs Guardiola/ Zidane/ Simeone/ Klopp/ Mourinho/ Ancelotti 9-1-0; 14:2

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 30.05.21. | 17:34

Nevjerojatan omjer Tuchela protiv najboljih trenera današnjice.

Thomas Tuchel ostvario je "nemoguće". Kada je početkom godine preuzeo Chelsea, Bluesi su bili na osmom mjestu Premier lige, u lošoj formi, a pred njima je bio pakleni raspored, kako u domaćem prvenstvu tako i u Ligi prvaka. Nakon početnog 0:0 remija na Stamford Bridgeu protiv Wolverhamptona, Chelsea je dobio Burnley, a onda je išao na noge također ranjenom Tottenhamu. Iskorištenim Jorginhovim penalom Chelsea je dobio 1:0 i tako je Tuchel nadvisio prvog trenerskog velikana, Josea Mourinha.

No, najteži period tek je slijedio. U razdoblju od 23. veljače do 17. ožujka Chelsea je igrao protiv Atletica u Madridu, Uniteda u Londonu, Liverpoola na Enfieldu, Evertona u Londonu te Atletica također na svojem stadionu. Pred Tuchelom su stajali Diego Simeone, Ole Gunnar Solskjaer, Jurgen Klop, Carlo Ancelotti i ponovno Diego Simeone.

Rezime? Četiri pobjede i remi. Gol razlika 6:0. Chelsea je prvo svladao Atletico u Madridu, potom je remizirao s Unitedom u utakmici bez pogodaka, a onda je u razmaku od četiri dana svladao dva liverpoolska kluba i dva trenerska velikana. Uslijedio je remi protiv Marcela Bielse (također bez pogodaka), da bi ovu paklenu seriju zaključio domaćom 2:0 pobjedom nad Atleticom.

Nakon što je s ukupnih 2:1 izbacio Porto u četvrtfinalu, prije polufinala protiv Zidaneovog Madrida Tuchela je čekao Guardiolin City u polufinalu FA kupa. Hakim Ziyech zabio je u 55. jedini pogodak na utakmici. Uslijedio je 1:1 remi protiv Zidanea, a onda i domaća 2:0 pobjeda i izbacivanje Reala iz Lige prvaka.

Tri dana nakon Reala, Tuchel je imao ponovni susret s Cityjem. Tuchel je kasnim pogotkom Marcosa Alonsa (2:1) ponovno izašao kao pobjednik. Za kraj ove serije, sinoć je Chelsea svladao City u finalu Lige prvaka i Tuchel je stigao do nevjerojatnog rezultata.

U 10 utakmica protiv najboljih trenera današnjice, Tuchel s Chelseajem ima omjer devet pobjeda i tek jedan remi uz gol-razliku 14:2.

Da ne ispadne da je njemački strateg "svemoćan" od kada je početkom sezone preuzeo Chelsea bilo je trenera koji su ga nadvisili. Prvi je bio legendarni Sam Allardyce koji je s West Bromwich Albionom šokirao Tuchela s 5:2 pobjedom Stamford Bridgeu. Drugi poraz nanio mu je Sergio Concencao u Ligi prvaka. Nakon 2:0 pobjede na Dragau, Chelsea je na domaćem terenu s minimalnih 0:1 izgubio od Porta. Dovoljno za plasman u polufinale. Treći poraz nanio mu je Mikel Arteta u domaćoj utakmici protiv Arsenala, zatim ga je Brendar Rodgers nadvisio u finalu FA kupa s Leicesterom (0:1), a posljednji (peti) poraz nanio mu je Dean Smith u posljednjem kolu prvenstva kod Aston Ville (1:2).

Ipak, na kraju se pamte izborena Liga prvaka kroz prvenstvo, a onda i osvajanje iste protiv Manchester Cityja. Uz to, pamtit će se velika serija protiv najboljih trenera današnjice.

Tuchel vs Guardiola/Zidane/Smieone/Klopp/Mourinho/Ancelotti 9-1-0 14:2.


Tagovi

Thomas TuchelDiego SimeoneZinedine ZidanePep GuardiolaJose MourinhoCarlo AncelottiJurgen KloppMarcelo Bielsa

Ostale Vijesti