Reuters
Reuters

Tri i pol mjeseca čekao je na jubilej, a onda je stigao do brojke od 400 golova u karijeri

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 04.05.23. | 08:09

Reprezentativac BiH u srijedu je zabio dva pogotka Veroni.

Iako je 17. ožujka ušao u 38. godinu života, Edin Džeko i dalje ima status elitnog napadača. Standardni je prvotimac milanskog Intera, aktualnog osvajača talijanske Suppercope, aktualni osvajač i finalist Coppe Italije, a u srijedu 10. travnja Nerazzurre očekuje i prva utakmica polufinala Lige prvaka protiv Milana. Prema tome, Džeko bi kao standardni prvotimac jednog europskog velikana ove sezone mogao osvojiti trostruku krunu i pritom bi imao prilično veliki obol u tom uspjehu Intera budući da je u ovosezonskih 46 utakmica za milanskog velikana zabio respektabilnih 13 pogodaka uz pet asistencija.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zanimljivo, Džeko je 18. siječnja zabio drugi pogodak na utakmici u 3-0 pobjedi Intera nad Milanom u Supercoppi. Džeku je to bio 11. pogodak sezone, 28. za Inter ukupno i 398. u karijeri! Džeki su tada ostala još samo dva pogotka da stigne do velikog jubileja od 400 pogodaka u karijeri, jubileja s kojim se u gotovo 170 godina staroj povijesti ovoga sporta može prilično mali broj nogometaša, pogotovo onih koji su igrali na najvišoj razini.

No, utakmice su prolazile, jedna, pa druga, pa 10., pa 18. Inter je u međuvremenu izborio polufinale Lige prvaka i finale Coppe. Džeko je i dalje bio standardni prvotimac Intera, igrao je dobro, ali golovi nisu stizali. Čovjek koji je u više od 900 seniorskih utakmica zabio 398. pogodaka, jednostavno više nije mogao zabiti! Kao da mu je neka više sila zabranila da dohvati taj jubilej!

I onda mu se napokon otvorilo. Gotovo tri i pol mjeseca nakon 398. pogotka, Džeko je Veroni zabio 399., a onda i 400. pogodak u 6-0 pobjedi Intera ostvarenoj u srijedu na Bentegodiju protiv Verone i svoje ime dodatno ugravirao u povijest ne samo nogometa susjedne BiH nego i svijeta.

Džeko je s profesionalnim nogometom počeo prije gotovo 20 godina, kao 17-godišnjak u matičnom Željezničaru. Rođeni Sarajlija za svoj prvi klub zabio je četiri pogotka, tri u prvenstvu i jedan u Kupu BiH. Tada se pričalo da je Džeko bio na meti zagrebačkog Dinama, navodno su ga Plavi mogli dovesti za pola milijuna eura, no Bosanski dijamant se odlučio na ne baš konvencionalni nogometni potez i prešao je u češke Teplice.

U Teplicama je zabio 17 pogodaka, a dio karijere proveo je i na posudbi u regionalnom drugoligašu Ustiju u kojem je zabio osam pogodaka, šest u prvenstvu i dva u kupu.

Bundesligaš Wolfsbrug Džeku je 2007. doveo za četiri milijuna eura, što je za jednog od najboljih napadača novije povijesti nogometa bila prava sića. Džeko se u Wolfsbrugu etablirao kao jedan od najboljih napadača današnjice, stigao je na mala vrata, da bi predvodio Wolfsburg do naslova prvaka njemačke 2009. godine. U gradu Wolkswangena i vukova zadržao se četiri sezone u kojima je zabio 85 pogodaka (uz 35 asistencija) u 142 nastupa.

Odlične igre u Wolfrsburgu omogućile su mu transfer u klub elitne kategorije, superbogati Manchester City koji ga je platio 'samo' 37 milijuna eura. Džeko je za Građane odigrao ukupno 189 utakmica, zabio je 72 pogotka uz 38 asistencija, da bi 2015. prešao u Romu, prvo na posudbu, a onda i za otkup ugovora u iznosu od 11 milijuna eura.

Džekina era u Romi, koja je trajala od 2015. do 2021. bila je najplodonosnija u Džekinoj karijeri, barem što se tiče golova. U 260 nastupa za Vučicu zabio je 119 pogodaka, uz 54 asistencije, falio mu je samo osvojeni transfer.

Na ljeto 2021. Mourinho ga je smatrao prestarim i Inter ga je otkupio za svega 2.8 milijuna eura. To se Nerazzurrima pokazao kao pun pogodak, Džeko se etablirao u prvih 11 napada Intera, prikovao Romelua Lukakua i Joaquina Correu na klupi i potvrdio da, kao i naš Luka Modrić, s 37. na leđima jednostavno ne stari. U Interu je, rekli smo, zabio 30 pogodaka, što znači da je na klupskoj razini Džeko zabio 335 pogodaka.

Preostalih 65 zabio je, dakako, za reprezentacije Bosne i Hercegovine, jedan za U21 selekciju i 64 za A reprezentaciju za koju je upisao 127 nastupa i jednom zaigrao na Svjetskom prvenstvu (2014.).

Priliku za dodatno popravljanje golgeterskog učinka imat će u subotu kada Inter gostuje kod njegovog bivšeg kluba Rome, kruna Džekine karijere bilo bi osvajanje Lige prvaka, a onda i plasman na Euro 2024 s Bosnom i Hercegovinom...



Tagovi

Edin DžekoInter

Ostale Vijesti