Trebao je biti „novi Šuker“, Mamić ga je prodao u suzama, a sad je na korak do novog naslova u zemlji košarke

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 29.10.19. | 00:07

Smiraj karijere bez velike pompe.

Sjećate li se Josipa Tadića? Slavonac koji je nekoć glasio kao velika perspektiva hrvatskog nogometa, neki su ga čak najavljivali kao „novog Šukera, a danas podiže trofeje u zemlji košarke.

Tadić je rođen u Đakovu, no još u mladim danima stigao je u Osijek gdje je započeo svoj nogometni put. Kao tinejdžer se istaknuo sa sedam golova u 20 HNL nastupa, što je bilo dovoljno da ga uzme Bayer Leverkusen. No, Tadić se u Njemačkoj nije snašao. Za Apotekare je odigrao tek jednu utakmicu, a većinu vremena proveo je u drugoj momčadi.

Vrlo brzo vratio se u Hrvatsku, kupio ga je Dinamo u kojem je potom proveo tri godine. Vjerovali ili ne, Dinamo je jedini klub u kojem se Tadić zadržao više od jedne sezone. Tadić je Maksimir napustio 2009. godine kada je napravio transfer u Grenoble, a Zdravko Mamić ispratio ga je u suzama.

"Rasplakao sam se kad smo se opraštali jer sam evocirao uspomene na sastanak u Leverkusenu prije dvije i pol godine kada smo Josipa dovodili u Maksimir kao jednog od najvećih talenata. Riječ je o jednom od najprofesionalnijih igrača koje sam susreo. Sjećam ga se kao čovjeka koji je s Mandžom rasturio Amsterdam Arenu i nekoliko dana kasnije pobijedio Hajduka u Splitu u svojim najboljim partijama u Dinamu. Što se poslije događalo s njim i zašto nije razvio svoj potencijal, ostat će nam vječna tajna", izjavio je tada Mamić.

Bivši mladi francuski reprezentativac francusku epizodu završio je bez ijednog pogotka u 19 nastupa, a nakon toga uslijedile su također bezuspješne avanture na Cipru, te u Poljskoj i Australiji. Tadić se 2013. godine vratio u Rijeku, najavljivan je kao veliko pojačanje, ali poslije samo jedne utakmice završio je na posudbi u Zadru.

Potom je odradio jednu sezonu u Sturmu iz Graza, a na proljeće 2016. godine je igrao za turski Balikesirspor. Nakon epizode u Turskoj uslijedio je ponovni povratak u HNL, ovaj put u redove Slaven Belupa, gdje se zadržao sedam mjeseci, skupio 12 nastupa, ali zabio samo jedan pogodak.

Povratak u hrvatski nogomet nije bio kakao je Tadić očekivao te u rujnu 2017. godine prelazi u litavsku Suduvu, gdje je u prvoj sezoni uzeo naslov prvaka. Započeo je Đakovčanin i drugu sezonu u litavskom prvaku, no nakon polusezone odlazi na daleki istok u potpunu egzotiku Hong Konga. Međutim, epizoda na drugom kraju planete je trajala samo jedno ljeto i Tadić se odlučio vratiti u Litvu, gdje je jedino uz Dinamo osjetio slast trofeja.

Odluka se pokazala sjajnom, jer će Tadić u povratničkoj epizodi gotovo sigurnopodignuti pokal namijenjen najboljoj momčadi nogometnog prvenstva. Što će mu biti treći u nizu…

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamoJosip Tadić

Ostale Vijesti