REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

Top 10 najskupljih trenerskih otkaza: Vaha i Bjelko male bebe za Capella, Contea, Mourinha…

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 10.09.22. | 16:29

Ukupno je najviše na otpremninama zaradio Portugalac, ali pojedinačno je rekorder Talijan

Otkaz Thomasu Tuchelu, točnije sporazumni raskid težak 13 milijuna funti (15 milijuna eura), nakon samo sedam utakmica nove sezone pod novim vlasnikom (Ted Boehly) ušao je među najvežih otpremnina trenerima u svijetu nogometa, a engleski Mirror sastavio je ljestvicu 10 najvećih, odnosno najlukrativnijih rastanaka, a u većini slučajeva kao bogati otpremitelj pojavljuje se – Chelsea!

10. Andre Villas-Boas, Chelsea (12 milijuna funti).

Plavci su potrošili velik novac da bi doveli tada još mlađahnog Portugalca 2011. nakon što je osvojio Europsku ligu s Portom. Došao je kao nasljednik Carla Ancelottija, s ogromnim ambicijama, ali potrajaoje kraće od jedne godine. Otpušten je dok je postojao rizik završavanjua sezone izvan prva četiri mjesta, no trijumf njegova nasljednika Roberta Di Mattea u Ligi prvaka uvjerio je tadašnjeg vlasnika Romana Abramoviča da je napravio dobru stvar.

9. Mauricio Pochettino, Tottenham (12,5 milijuna funti)

Argentinac je za otkaz u Paris Saint-Germainu na kraju prošle sezone primio utjehu od 8,5 milijuna funti (gotovo 10 milijuna eura), što je gotovo 50% manje nego što se utješio nakon rastanka sa Spursima. Ironijom sudbine, Pochettino je u Tottenhamu naslijedio Andrea Villas-Boasa, nakon što je Tim Sherwood bio v.d. Vodio je argentinski stručnjak Spurse do finala Lige prvaka, ali mu je suradnja prekinuta nakon samo 18 od svibnja 2018. potpisanih 60 mjeseci rada.

8. Thomas Tuchel, Chelsea (13 milijuna funti)

Ne tako davno pisalo se iz dobro obaviještenih izvora da će Nijemac potpisati novi ugovor s londonskim Plavima, ali rat u Ukrajini, britanske sankcije Rusima, preuzimanje kluba Romana Abramoviča od strane amertilkog vlasnika Teda Boehlyja i ode sve… niz Temzu. A Chelsea je bio najveći potrošač ovog prijelaznog roka u Premier ligi, 270 milijuna funti plaćene su ukupno odštete za 10 igrača. U usporedbi s tim, 13 milijuna Tuchelu uopće ne izgleda puno…

7. Fabio Capello, Rusija (13,4 milijuna funti)

Kad je napustio klupu Engleske Talijan je primio 1,5 milijuna funti 2012. No, u Rusiji je puno bolje naplatio svoje usluge. Preuzeo je Zbornaju komandu 2014. Na četiri godine, da vrhunac doživi na Čempionatu Mira 2018., no potrajao je Capello samo 18 mjeseci. Objavljeno je da mu je otpremnina bila 13,4 milijuna funti (15,5 milijuna eura), a preostali posao koji je radio do umirovljenja 2018. bilo mu je vođenje kineskog Jiangsu Suninga za nemali novac. Dakle, izvrsno je bivši trener Milana i Juventusa prošao otkazom u Putinovu imperiju.

6. Luiz Felipe Scolari, Chelsea (13,6 milijuna funti)

Bivši brazilski izbornik još je jedan od onih trenera koji su na klupi kluba sa Stamford Bridgea trajali kraće od jedne sezone. Scolari je otpušten kad je momčad nakon 25 kola Premier lige bila na četvrtome mjestu s najviše postignutih golova te u nokaut-fazi Lige prvaka. Nakon razlaza radio je u još tri zemlje, bio brazilski izbornik, a aktivan je i danas u svojoj 74. godini.

5. Jose Mourinho, Tottenham (16 milijuna funti)

Specijalni je nakon svoje zadnje titule naslova prvaka skupio lijepu kolekciju otpremnina. Spursi su mu se zahvalili na suradnji sa 16 milijuna funti uoči finala Liga kupa, kad su bili sedmi na ljestvici, a tamo su i ostali pod paskom v.d.-a Ryana Masona. No, kad bi se gledao prosjek prema provedenom vremenu na klupi, bolje je od Mourinha prošao njegov nekadašnji vratar u Portu, Nuno Espirito Santo, koji je za otpust nakon samo 10 utakmica Premier lige nagrađen sa 5 milijuna funti.

4. Laurent Blanc, PSG (17 milijuna funti)

Paris Saint-Germain vodi brigu o svojim trenerima od katarskog preuzimanja prije 10 godina. Tako je bivši francuski izbornik Laurent Blanc izdržao tri godine, potpisao tri naslova prvaka Le Championnata, ali mu je izostao europski uspjeh. Blancov PSG je sezonu 2015./16. završio sa 96 bodova, rekord Ligue 1 do danas, a Parižani još čekaju naslov u Ligi prvaka. Najbliže su mu bili pod Tuchelom, u finalu pandemijske 2020.

3. Jose Mourinho, Chelsea (18 milijuna funti)

Prvi trener Abramovičeve ere na čelu kluba sa Stamford Bridgea bio je jedan od najskupljih rastanaka. Nakon što je naslijedio Claudija Ranierija 2004. Portugalac je osvoio dva prvenstva zaredom, ali nije uspio u Europi. Nakon što nije uspio treći put zaredom osvojiti Premier ligu otpušten je nakon nekoliko tjedana nove sezone. Tada je tih 18 milijuna funti (prema današnjem tečaju 20,7 milijuna eura) bila rekordna otpremnina, održala se na prvome mjestu 10 godina.

2. Jose Mourinho, Man United (19,6 milijuna funti)

Mourinho je sebe u Chelseaju s Manchester Unitedom nadmašio samo po otpremnini, blizu 20 milijuna funti (22,5 milijuna eura). Na Old Trafford je stigao 2016., u siječnju 2018. potpisao produženje, ali sve je bilo gotovo za manje od godinu dana nakon toga. Portugalac je vodio United do drugog mjesta u sezoni 2017./18., ali u sljedećoj sezoni u prvih 17 kola Crveni vragovi nisu bili među prva četiri. Hvala na pitanju, njegov nasljednik Ole Gunnar Solskjaer otpušten je 2021. Za samo 7,5 milijuna funti.

1. Antonio Conte, Chelsea (26,6 milijuna funti)

Mourinho je pobjednik kad mu se zbroje sve otpremnine, ali najveća pojedinačna vlasniptvo je Antonija Contea, današnjeg trenera Tottenhama. Talijan je potpisao novi ugovor 2017., nakon osvajanja naslova prvaka Premier lige, ali je otpušten na kraju slejdeće, kad je osvojio ‘samo’ FA Cup. “Tijekom Antonijeve ere u klubu osvojili smo svoj šesti naslov prvaka te osmi FA Cup, klub je oborio rekord Premier lige s 30 pobjeda u 38 kola, kao i rekord od 13 prvenstvenih pobjeda zaredom”, napisao je klub na svojim digitalnim kanalima za oproštak od Contea. Doista, njegova otpremnina od preko 30 milijuna eura može se smatrati zasluženo visokom!

Kako stoje stvari u Hrvatskoj? Rekorderi su bili gotovo svi otpušteni Dinamovi treneri, zadnji je Nenad Bjelica, 2020. godine, s preko milijun eura oborio rekord Vahe Halilhodžića (900.000) iz 2011. (N. L.)


Tagovi

Jose MourinhoAndre Villas-BoasFabio CapelloLaurent BlancMauricio PochettinoLuiz Felipe ScolariThomas TuchelAntonio Conte

Ostale Vijesti