Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Tomić lovi prvu pobjedu nad Mamićem, Mamić prvu nad Rijekom u drugom mandatu

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 07.03.21. | 09:00

Tomić itekako dobro poznaje nekoliko Dinamovih igrača koje je razvijao i potvrdio u Lokomotivi. Osim toga, ima iskustva u vođenju ovako velikih utakmica, jer ne smijemo smetnuti s uma da je lani bio senzacionalan drugi u prvenstvu, a igrao je i finale Kupa. Tamo ga je svladao klub koji danas vodi.

U listopadu 2017. godine Hrvatska je na Rujevici igrala protiv Finske utakmicu koju je morala dobiti kako god je znala. No, nije dobila. Finci su zabili u 90. minuti, uzeli bod, produžili muke Vatrenih i bacili sve navijače u očaj. Tada nitko nije pomišljao da su nam svima, zapravo, napravili medvjeđu uslugu, jer je odmah nakon te utakmice Čačić smijenjen. Tijekom noći Dalić je izabran kao vatrogasno rješenje, s igračima se upoznao na zagrebačkom aerodromu, pobijedio Ukrajinu u Kijevu, Grčku u kvalifikacijama, plasirao se u Rusiju i sve ostalo je povijest. Najsjajnija povijest hrvatskog nogometa.

Vjerojatno se pitate zašto ovo pišemo u tekstu koji bi trebao biti svojevrsna najava današnjeg derbija između Dinama i Rijeke? Zato što tadašnju situaciju u reprezentaciji možemo usporediti s aktualnom u Rijeci. Barem u jednu ruku. Naime, Rijeka je u ovaj drugi dio sezone ušla s nizom lošijih rezultata. Ni igre nisu bile bajne. Osim toga, Rožman je izgubio kontrolu u svlačionici, počelo je pucati po svim šavovima i to se najbolje vidjelo nedavno kada na mini pripreme u Rovinj nije poveo Pavičića i Kulenovića. Sve to odrazilo se na travnjak, Rijeka je izgubila dvije domaće utakmice od najljućeg rivala Hajduka i bilo je jasno da Rožman mora otići, unatoč tome što je nekoliko dana ranije potpisao novi ugovor.

Sličnu stvar doživio je Čačić prije četiri godine. Izgubio je podršku svlačionice, iako je vjerojatno nikada nije ni imao, atmosfera je oko reprezentacije bila loša, a igra na travnjaku još lošija. Jedno je bilo jasno, morao je otići. 

U ovome slučaju, riječki Zlatko Dalić je Goran Tomić. Naravno, ne sugeriramo na to da će sad dobivati sve redom i osvajati trofeje, ali Tomić je ono što je u ovome trenutku trebalo Rijeci. Netko tko će prodrmati cijelu ovu situaciju koja nije bila dobra i netko tko će uzeti uzde u svoje ruke. Istina, nije Tomić mnogo stariji od Rožmana, razlika je šest godina, ali je riječ o treneru koji u HNL okvirima ima mnogo utakmica na klupi, koji napreduje iz godine u godinu, a sukladno tome cijenjen je kod igrača, trenera i javnosti. Uostalom, mnoge mu kolege istaknule su kako je upravo Tomić jedan od talentiranijih trenera u Hrvatskoj, pojedini mediji već su ga povezivali s Dinamom, a nije tajna da bi ga i mnogi navijači Hajduka voljeli vidjeti na klupi splitskog simbola.

Međutim, Tomić je silom prilika završio u Rijeci. Da nije ove situacije s koronom bio bi sada u Kini, ali na sreću Riječana, pa i HNL-a, ostao je raditi u Hrvatskoj. Prihvatio se najvećeg izazova u svojoj karijeri i to u situaciji kada je nokautirana Rijeka bila pred dva super teška izazova. Dva gostovanja kod klubova koji vode kolo u ovogodišnjem HNL-u. I prvo je uspješno preskočio. Premijera na novoj klupi završila je slavljem u Osijeku i Tomić je nakon dva treninga s novom momčadi izborio polufinale Kupa. Osim toga, zadao je prvi domaći poraz Bjelici otkad je ovaj sjeo na klupu Osijeka i pokazao da je Rijeka dobro izabrala. Pokazao je da će imati mnogo toga za reći u novome klubu.


No, danas ga čeka još teži izazov. Gostovanje kod Dinama, kluba protiv kojeg je vodio 16 utakmica i triput slavio. Upisao je i tri remija, uz 10 poraza. Međutim, treba imati na umu da je sjedio na klupama Šibenika, Istre i Lokomotive, momčadi su to koje, bez obzira na sve, ne mogu stati u istu rečenicu s Rijekom.

Sa Šibenikom je dvaput igrao protiv Dinama, uz isto toliko poraza, a dvije utakmice odradio je i na klupi Istre, uz remi i poraz. Dakle, najčešće je s Lokomotivom stajao nasuprot Dinama i u nekoliko navrata demantirao sve one koji tvrde da se Modrima unaprijed upisuju tri boda protiv kluba s Kajzerice. Triput je pobijedio Dinamo, a najviše se pamte tri boda osvojena protiv Cvitanovića, kada je Lokomotiva uz golove Majera i Kastratija slavila 4:1. Iste sezone (2017/2018.) svladao je i Jurčevića 3:1, a zadnju pobjedu protiv Dinama upisao je krajem prošle sezone, kada je uspješniji bio od Jovičevića (1:0). Bio je to burni period u Dinamu, nakon smjene Bjelice i uoči novog dolaska mlađeg Mamića na klupu.

Što se tiče dvoboja protiv Zorana Mamića, igrali su samo dvaput jedan protiv drugoga. I to ove sezone, dok je Tomić još bio na klupi Lokomotive. U prvom kolu, kada su Lokosi bili doslovni osakaćeni po svim linijama, Mamić je slavio s uvjerljivih 6:0, a devet kola kasnije bilo je u Kranjčevićevoj 1:1. Dakle, večeras im slijedi treći međusobni okršaj i vidjet ćemo može li Tomiću biti treća sreća protiv Mamića. Nema sumnje da bi se zadovoljio i s bodom, ali treba imati na umu kako Tomić itekako dobro poznaje nekoliko Dinamovih igrača koje je razvijao i potvrdio upravo u svojoj Lokomotivi. Osim toga, Tomić ima iskustva u vođenju ovako velikih utakmica, jer ne smijemo smetnuti s uma da je lani bio senzacionalan drugi u prvenstvu, a igrao je i finale Kupa. Tamo ga je svladao klub koji danas vodi.


Realno gledajući, pod većim imperativom osvajanja bodova danas su Modri. Rijeka je veliki posao odradila u srijedu u Kupu, gdje tradicionalno dobro igra, i to joj je prilika za trofej, a samim time i novu europsku scenu. Istina, moraju Riječani i u prvenstvu ispraviti mnogo toga propuštenog kroz posljednjih mjesec dana, a pobjeda u Osijeku samo ih je dodatno napunila samopouzdanjem. To svakako nije dobra vijest za Mamića, no on može biti zadovoljan s jednom drugom spoznajom. Onom da na klupi Rijeke više ne sjedi Rožman.

Naime, Mamić, otkada broji drugi mandat u Dinamu, nije svladao Rijeku, odnosno Rožmana. Prvo je sredinom prosinca na Rujevici odigrao 2:2, a 40-ak dana kasnije Slovenac je slavio na Maksimiru 2:0. Općenito gledano, Rijeka je uspješnija u zadnje vrijeme. Uzmemo li u obzir posljednjih pet utakmica, momčad s Kvarnera slavila je triput, Dinamo samo jednom. Ta pobjeda datira s početka 2020. godine, kada je Dinamo još vodio Bjelica. Dakle, Mamić pred sobom ima veliki motiv - srušiti momčad koja mu ne leži i ostati u korak s Osijekom, koji se sad može usredotočiti isključivo na prvenstvo. Dinamo je i dalje u igri na tri kolosijeka i koliko god je to dobro, toliko može biti i opasno kada je prvenstvo u pitanju.

Što se tiče Mamićevog iskustva s Rijekom, većinu dvoboja odradio je između 2013. i 2016., kada je s Dinamo osvojio tri naslova prvaka. Izuzmemo li dvije ovosezonske utakmice, odradio ih je ravno 10, uz pet pobjeda, četiri remija i poraz. Uglavnom se sučeljavao s Kekom i bio je uspješniji. Sve do svibnja 2016., kada se pokupio i otišao na avanturu u Saudijsku Arabiju.

Kao što smo napomenuli, po povratku na klupu Dinama, Rijeka mu ne leži, ima s njom negativan skor, točnije, jedina je momčad koju nije uspio svladati. Sada njegovi puleni igraju u vrlo dobroj formi, nakon neočekivanog poraza od Šibenika redaju same pobjede u svim natjecanjima, a sukladno tome ulaze kao favoriti i u večerašnji dvoboj. Međutim, već u četvrtak Modri igraju važan europski dvoboj kod Tottenhama i sigurno su glave pojedinaca već sad u Londonu. Također, postoji mogućnost da trener odmori kojeg igrača, jer ima široki kadar, no često se takve stvari znaju obiti i o glavu. A prostora za opuštanje nema, jer Osijek puše za vratom.

S obzirom na sve navedeno, nema sumnje kako nas čeka vrlo dobrih 90 minuta. Tomić, motiviran pobjedom u Osijeku, lovi prvu pobjedu protiv Mamića, dok Mamić, s druge strane, lovi prvu pobjedu protiv Rijeke u svom drugom mandatu na klupi Dinama...


Tagovi

Dinamo ZagrebHNK RijekaZoran MamićGoran Tomić

Ostale Vijesti