Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Tomečak za Germanijak: "Rijeka me zvala kad sam se dogovorio s 'lokosima', a bit će mi čudno na Rujevicu doći kao protivnik"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 14.10.22. | 09:00

Vratio se s 33 godine tamo gdje je sve počelo

Ivan Tomečak zadnji je povratnik u HNL ove sezone, kad je prijelazni rok već odavno bio gotov, sezona se opasno zahuktala, on se pojavio na Kajzerici. I postao novi igrač Lokomotive. Vratio se s 33 godine tamo gdje je sve počelo. Odakle Tomečak iznenada na Kajzi, kako je uopće došlo do tog transfera?

"Prijelazni rok je prošao, nakon isteka ugovora na Cipru ostao sam slobodan igrač. Bilo je nekih ponuda i priča, no, ništa se nije realiziralo, između ostalog i zbog specifičnosti ove sezone. Prvi dio traje samo do studenoga, onda su dva mjeseca stanke, klubovi puno više važu nego inače. Ono, što ćemo sad dovoditi igrača za dva mjeseca, izgurat ćemo do Mundijala pa ćemo onda gledati dalje. Tako sam i ja nekako upao u tu priču, ali onda je stigao poziv gospodina Šikića, koji je čuo da sam slobodan i pitao me bih li se vratio.", priča Tomečak, koji je oduševljen odnosom Lokomotive prema njemu.

"Otišao sam na razgovor i vrlo brzo smo se dogovorili. Moram priznati da sam čak ostao iznenađen kako je sve dobro prošlo, došao sam kući i pomislio: 'Pa, ovo je iznad svih očekivanja!'. Baš sam zadovoljan, potpisao sam do kraja sezone, ali uz gospodski dogovor da na zimu, ako dođe neka ponuda koja bi me zadovoljila, klub neće raditi probleme. Ma, baš je sve sjajno, dojmovi odlični, a i sretan sam što ću igrati u klubu poput Lokomotive. Nije to više bilokakav klub, nije da sam otišao na neku nižu razinu. K tome, doma sam, u svom gradu, sa svojom obitelji, sve je lakše. Nisam bio raspoložen za neke nove daleke selidbe."

A koliko je on fizički i igrački spreman, s obzirom da neko vrijeme nije igrao?

"Pa, ne mogu reći da sam 100 posto spreman, nije isto trenirati individualno i raditi s momčadi, igrati utakmice. Ne, nisam još sasvim fit, ali sam se čak i iznenadio koliko sam spreman, s obzirom da dosad nisam igrao. Evo, igrali smo utakmicu protiv kineske U21 reprezentacije, odigrao sam dobro, zadovoljan sam. Naravno, trebat će mi vremena da budem u full ritmu."

Na Kajzerici je započeo seniorski put, Lokomotiva kao početak, možda i kao kraj karijere?

"Pivarić i Hendija bili su ovdje i tada, prije 15-ak godina, sad smo se ponovno sreli. Ali, nije to još kraj karijere, tko zna gdje ću još igrati, još stignem do Reala, haha. Zdrav sam, dobro se osjećam, mogu još igrati na ovoj razini."

Znači, nije zadnjih mjeseci, dok je bio slobodan i čekao klub razmišljao o kraju karijere? S 33 godine neki igrače dođu u tu fazu?

"Ma ne, nije to bila opcija. Baš sam nedavno pričao s prijateljima o detalju o kojemu nisam ni razmišljao, da mi u zadnje vrijeme čak i raste vrijednost. Nema razloga za kraj karijere, uživam u nogometu, gušt mi je igrati i jedva čekam utakmice u Lokomotivinu dresu."

(2.10) Rijeka (3.45) Lokomotiva (3.50)

Prva iduća je u nedjelju (17.10 sati) na Rujevici. Prvi će put na tom stadionu biti u 'krivom' dresu?

"Nisam niti o tome razmišljao, dok me netko nije pitao: 'Kako ćeš se osjećati, prvi put u 10 godina igrat ćeš protiv Rijeke?' Stvarno, toliko je već prošlo, vrijeme uistinu leti. A pogotovo na Rujevici nikad nisam bio na suprotnoj strani, nikad nisam tamo došao kao protivnik. Bit će čudno, sigurno, ne znam kako će me dočekati, sigurno će biti različitih reakcija. Ne znam, mislim da sam u Rijeci uvijek bio korektan, davao sam maksimum na svakoj utakmici, sa svima se rastao u dobrim odnosima, imam još uvijek tamo puno prijatelja. Bit će malo čudno, da."

Inače, pričalo se i da je Rijeka bila među klubovima koji su htjeli Tomečaka, čak je svojedobno snimljen na tribini Rujevice, to je, kao, bio znak da se vraća u Rijeku?

"Istina je da su me iz Rijeke zvali, raspitivali se za mogućnost povratka, ali nisu ti razgovori bili konkretni. Nismo niti pričali o uvjetima, bio je to više razgovor bih li bio zaniteresiran, ako... No, kažem, nikad nisam s Rijekom razgovarao konkretno kao s Lokomotivom. Rijeka me zvala i sad nedavno, ali tada sam se već dogovorio s Lokomotivom i nije bilo šanse da prekršim taj dogovor. To su i iz Rijeke prihvatili, dogovor je dogovor, ostali smo korektni kao i dosad."

Za razliku od ranijih sezona Rijeka i Lokomotiva igrat će sad utakmicu za bijeg iz opasne zone, da ne kažemo, utakmicu za ostanak? Je li Tomečak iznenađen tom činjenicom?

"Pa sigurno to nije nešto što se očekivalo, kad pogledaš ljestvicu izgleda nekako naopačke, haha. Nisam očekivao Rijeku tako nisko, pogotovo što se svake godine uoči sezone priča da će Rijeka pasti, potonuti, a onda uvijek u vrhu, u borbi za Europu. Ove se godine čak to i nije pričalo, Rijeka je dovela ozbiljna nogometna imena, nitko nije mogao očekivati takve rezultate. No, dogodi se, uđeš u loš niz, izgubiš i samopouzdanje i teško se vratiti. Ali, i dalje mislim da će Rijeka biti bolja, po kadru mora biti, uostalom i Osijek je počeo loše pa se sad probudio."

A Lokomotiva?

"I mi sigurno zaslužujemo više. No, nisu velike razlike između dna i zlatne sredine, eto, mi smo primili gol od Šibenika u sudačkoj nadoknadi, da nismo, s ta dva boda bismo već puno bolje stajali. Znamo da nas sad čeka teška utakmica na Rujevici, ta pobjeda u Gorici mogla bi Rijeci dati krila, bit će Riječani sigurno motivirani, gladni još jedne pobjede. Ali, borit ćemo se, želimo i mi izaći iz negativnog niza."

(2.10) Rijeka (3.45) Lokomotiva (3.50)

Neizostavna tema je, naravno, Dinamo. Modri su u Ligi prvaka još uvijek živi, vjeruje li Tomečak da mogu napraviti još jedan povijesni iskorak?

"Vjerujem, jer su pokazali kvalitetu, da se mogu sa svima nositi u toj Ligi prvaka. Dobro, možda su mogli uzeti još koji bod protiv Salzburga, ali radi se o odličnoj, fizički moćnijoj momčadi i ne treba zbog toga biti previše kritičan. Sad dolazi Milan u Zagreb, koliko je već Dinamo puta pokazao da može odigrati veliku utakmicu, da može pobijediti favorita, pogotovo što Milan nije tako uvjerljiv kao na San Siru. Stvarno vjerujem da Dinamo to može, želim dečkima puno sreće."


HNL, 13. kolo

Petak, 14. listopada

Šibenik – Slaven Belupo, 18.00

Subota, 15. listopada

Osijek – Istra 1961 16.55

Gorica – Hajduk 19.05

Nedjelja, 16. listopada

Dinamo – Varaždin 15.00

Rijeka – Lokomotiva 17.10


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+



Tagovi

Ivan TomečakNK LokomotivaHNK RijekaHNL

Ostale Vijesti