Matko Begovic/PIXSELL
Matko Begovic/PIXSELL

Tko prijeti Novom vremenu i Puli u Elitnoj rundi? Iz prvog pota nadaju se izbjeći 'nogometne velikane'

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 31.10.22. | 19:42

Ždrijeb Elitne runde Lige prvaka održat će se u četvrtak (3. studenog) u 14.15, a turniri se igraju od 22. do 27. studenog.

Novo vrijeme i Futsal Pula prošli su tjedan ostvarili povijesni uspjeh hrvatskog futsala. U skupini 2 Glavne runde Lige prvaka, odigranoj u Makarskoj, Novo vrijeme završilo je drugo, a Futsal Pula treća u skupini te će Hrvatska prvi put u povijesti imati dva predstavnika u predzadnjoj rundi Lige prvaka. Podsjetimo, hrvatski viceprvak (Futsal Pula) dobio je priliku nadmetanja u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu nakon što je UEFA dekretom izbacila sve ruske predstavnike iz svojih natjecanja zbog napada na Ukrajinu.

A upravo činjenica da u predzadnjoj fazi natjecanja nema dva ruska kluba, omogućuje veću šansu ostalim klubovima, pa tako i hrvatskim predstavnicima, da se izbore završni turnir (Final Four) koji će se održati u proljeće iduće godine.

Na završni turnir plasirat će se osvajači četiri skupine Elitne runde koja se igra u obliku četiri turnira.

U prvom 'potu' pred ždrijeb koji će se održati u četvrtak, 3. studenog u 14.15 nalaze se osvajači skupina 1-4 (Put 'A'), među kojima se nalaze futsal sekcije tri nogometna velikana - Barcelone, Sportinga, i Benfice, a među njih se ugurao i viceprvak Španjolske Palma Futsal kojoj je ovo premijerni nastup u Ligi prvaka, a svoju skupinu osvojila je nakon što je s Anderlechtom (bivši Halle-Gooik) i Kairatom odigrala 2:2, a s istim rezultatom završila je utakmica između Anderlechta i Kairata te je Palma osvojila skupinu zbog najbolje ukupne gol-razlike.

Barça je branitelj naslova i prvi favorit natjecanja. Sporting je osvajač iz 2021., aktualni viceprvak i odmah uz bok Barceloni, što su Portugalci i demonstrirali u Makarskoj osvojivši grupu s maksimalnim učinkom i 19 postignutih pogodaka u tri utakmice. Benfica je, pak, uz bok Sportingu, a klub kojeg svi zazivaju iz najjače jakosne skupine je Palma koja je također iznimno jaka momčad, ali je dojam da se s momčadi s Mallorce može lakše igrati nego s preostala tri kluba.

Novo vrijeme nalazi se u drugoj jakosnoj skupini s belgijskim Anderlechtom (još jedna futsal sekcija nogometnog velikana), malteškim Luxol St. Andrewsom (prvim malteškim klubom u ovoj fazi natjecanja) te ukrajinskim Uraganom.

Futsal Pula dočekuje ždrijeb kao sudionik trećeg pota u kojem se još nalaze Kairat (Kazahstan), Dobovec (Slovenija) i United Galati (Rumunjska).

Četvrti pot rezerviran je za osvajače skupina 'Puta B': debitanti Loznica Grad iz Srbije i Piast Gliwica iz Poljske, te neugodne momčadi Chrudim iz Češke i talijanska Citta di Eboli.

Iako u Elitnoj rundi nema idealnih protivnika, i nekako je dojam da je plasman na Final Four za hrvatske klubove u ovom trenutku nemoguća misija, nema ništa loše u maštanju i sastavljanju 'idealnih' skupina.

Za Novo vrijeme bi tako najbolja skupina bila ona u kojoj se nalaze Palma Futsal, United Galati i Piast Gliwice, a za Futsal Pulu skupina s Palmom Futsalom, Luxol. St. Andrewsom i Piast Gliwicama.

Za Makarane bi bilo dobro da iz treće jakosne skupine izbjegnu Kairat, a iz četvrte Cittu di Eboli, a za Pulu bi bilo dobro da iz druge jakosne skupine izbjegne Anderlecht.

U Glavnoj rundi mogu se susresti klubovi iz iste države tako da je moguć još jedan duel između Novog vremena i Futsal Pule. Možda ovaj put i na neutralnom terenu... Recimo, ne bi loše zvučala niti skupina: Palma Futsal, Novo vrijeme, Futsal Pula, Piast Gliwice...

Elitna runda igra se od 22. do 27. studenog.

Prva jakosna skupina: Barcelona (Špa), Sporting (Por), Benfica (Por), Palma Futsal (Špa)

Druga jakosna skupina: Novo vrijeme (HRV), Andlerlecht Futsal (Bel), Luxol St. Andrews (Mal), Uragan (Ukr)

Treća jakosna skupina: Futsal Pula (HRV), Kairat (Kaz), Dobovec (Slo), United Galati (Rum)

Četvrta jakosna skupina: Loznica Grad (Srb), Pias Gliwice (Polj), Citta di Eboli (Ita), Chrudim (Češ)

(nr)


Tagovi

Futsal Liga prvakaNovo Vrijeme ApfelFutsal Pula

Ostale Vijesti