Matko Begovic/PIXSELL
Matko Begovic/PIXSELL

Hrvatska je zaslužila imati dva predstavnika u Eliti

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 28.10.22. | 17:16

1.HMNL je zaslužila imati dva predstavnika u elitnom rangu Lige prvaka, ako zbog nikoga drugoga onda zbog futsal entuzijasta koji godinama ulažu svoje vrijeme, energiju, znanje, poznanstva i novac u razvoj ovog sporta, a koji su do sada imali minimalnu podršku medija i krovnog saveza.

Treći put u povijesti makarsko Novo vrijeme sudjelovat će u Elitnoj rundi Lige prvaka. Hrvatski prvak u prvom je susretu Glavne runde natjecanja remizirao s Ayatom 2:2, a onda je s 2:0, u vrlo izjednačenoj utakmici, svladao Futsal Pulu, hrvatskog viceprvaka koji još uvijek čeka na prvi bod u Ligi prvaka, ali je u prva dva kola oduševio dojmom, posebno u prvoj utakmici protiv Sportinga, viceprvaka Europe i jedne od, bez premca, najbolje momčadi svijeta.

Sporting je, naime, momčad sastavljena pretežito od igrača Portugala, koji je aktualni svjetski i europski prvak, a europski Seleção  je nedavno osvojio i prvu Futsal Finalissimu, a na kojoj su sudjelovali finalisti Eura (Portugal i Španjolska) te Cope Americe (Argentina i Paragvaj). Uz osam igrača koji su s reprezentacijom osvojili sve što se osvojiti može (Tomas Paço, Ziky Té, Eric Mendonça, Joao Matos, Pauleta, Hugo Neves, Pany Varela, i Miguel Angelo), u sastavu prvaka Portugala još igraju sjajni talijanski Brazilci Alex Merlim i Diego Cavinato, ponajbolji golman svijeta Brazilac Guitta, ruski reprezentativac Anton Sokolov i španjolski Esteban Gerrero...

Kao što je kapetan Futsal Pule David Mataja kazao prije početka natjecanja, riječ je o 'futsalskom Real Madridu'. Preneseno, riječ je o Futsal Galacticosima koji će i ove sezone uz Barcelonu i gradskog rivala Benficu biti prvi favoriti za osvajanje titule prvaka Europe.

Unatoč tome, Futsal Pula odigrala je jednu al pari utakmicu s gigantom ovog na amaterskoj razini najigranijeg, a na profesionalnoj jednog od najbrže rastućih sportova današnjice. Briljirao je kapetan Mataja koji je s hattickom vraćao Puljane u igru, hrvatski 'viceprvak' bio je živ sve do 38. minute kada je Pauleta postavio na konačnih 5:3 iako je Pula i tada, u igri s golmanom-igračem, pokušala stići do smanjenja Sportingovog vodstva potom i izjednačenja...

Koliko je to bila velika utakmica za Pulu potvrđuje rezultat drugog kola u kojem je Sporting sa 7:1 pomeo kazahstanski Ayat, klub koji je u prvom kolu imao podređenu utakmicu protiv Novog vremena, ali je na kraju iščupao bod. Pred Futsal Pulom je posljednja utakmica upravo protiv Ayata u kojoj Puljani moraju pobijediti kako bi prošli u drugi krug. Na kraju je pitanje hoće li Futsal Pula izboriti elitu. Jer, Puljani su prošlu nedjelju odigrali iznimno tešku prvenstvenu utakmicu kod Futsal Dinama (pobjeda 4:3), zatim su u srijedu igrali sa Sportingom, sinoć s Novom vremenom, a već u subotu ih čeka četvrta teška utakmica u sedam dana. Pitanje je koliko će momčad Nijaza Mulahmetovića imati snage odigrati iznimno napornih 40 minuta protiv jedne vrlo kvalitetne momčadi koja u svojim redovima ima četiri Brazilca i stiže iz jedne od jačih europskih liga.

Osim utakmice za posljednje mjesto koje vodi u elitu, u subotu će biti zanimljivo ispratiti dvoboj za prvo mjesto skupine između Novog vremena i Sportinga koje osim prestiža donosi i poboljšanje klupskog i nacionalnog koeficijenta. Futsal Pula dokazala je da može parirati dvama sudionicima završnice, a sada je na hrvatskom prvaku da pokaže je li i koliko napredovao u odnosnu na 2019. kada je Sporting u elitnoj rundi slavio s rutinskih 4:0.

Hrvatska će sedmu sezonu u nizu imati predstavnika u spomenutoj Elitnoj rundi (Liga prvaka 2020/21 se zbog korone igrala po drugačijem sistemu, no hrvatski prvak Olmissum je također završio među 16 najboljih momčadi Europe), a samo jedna utakmica dijeli 1.HMNL i od dva predstavnika u top 16 momčadi Europe.

Za 1.HMNL se već godinama govori kako je najizjednačenija i najzanimljivija liga u Europi, liga u kojoj svatko može pobijediti svakoga. U tekućoj sezoni povratnici u elitu Osijek i Torcida parirali su Novom vremenu, Olmissum je s prvacima odigrao neriješeno, a Omišani su svladali i Futsal Pulu koja je prošle nedjelje zasluženo, ali teško svladala Futsal Dinamo u Domu sportova. Poanta je da osim dva sudionika Lige prvaka 1.HMNL ima još nekoliko klubova koji bi mogli parirati najjačima u Europi, a samim time nam je još više žao zbog medijskog i institucionalnog statusa ovog sporta u Lijepoj našoj.

Naime, na dan otvaranja Lige prvaka, u srijedu 26. studenog, tek se u pojedinim medijima mogla pronaći najava turnira koji se održava u Makarskoj, a na kojem sudjeluju dva hrvatska predstavnika. Na stranici HNS-a, pod čijim se okriljem futsal igra, na dan prvih utakmica, kao ni u prethodnim danima, nije se mogla pronaći informacija da će se se Liga prvaka održati u Hrvatskoj.

Međutim, hrvatski klubovi naučili su na takav tretman medija i Saveze, a tko zna, možda će se situacija donekle popraviti ako dva hrvatska predstavnika izbore Elitu....

1.HMNL je zaslužila imati dva predstavnika u elitnom rangu Lige prvaka, ako zbog nikoga drugoga onda zbog futsal entuzijasta koji godinama ulažu svoje vrijeme, energiju, znanje, poznanstva i novac u razvoj ovog sporta, a koji su do sada imali minimalnu podršku medija i krovnog saveza.

Liga prvaka u futsalu, skupina 2

Srijeda, 26. listopada

Sporting - Futsal Pula 5:2

Ayat - Novo vrijeme 2:2

Četvrtak, 27. listopada

Ayat - Sporting 1:7

Novo vrijeme - Futsal Pula 2:0

Subota, 29. listopada

Futsal Pula - Ayat, 18.00

Novo vrijeme - Sporting, 20.30


Tagovi

FutsalFutsal Liga prvakaFutsal PulaNovo Vrijeme ApfelFutsal Sporting

Ostale Vijesti