REUTERS/Scott Heppell
REUTERS/Scott Heppell

Svrake se spremaju na život bez Tonalija, zamjenu su pronašli u Kovačićevoj konkurenciji

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 19.10.23. | 09:00

Talijanu se sprema suspenzija, a bogati vlasnici Newcastlea reagirat će već u siječanjskom prijelaznom roku

Kad su bogati Saudijci preuzeli Newcastle, nekoliko se mjeseci ozbiljno spominjao Marcelo Brozović kao moguće pojačanje Svraka. Znali su u klubu da im treba jedno kvalitetno rješenje u sredini vezne linije kako bi onda i svi drugi došli do izražaja. Očito je da su u Milanu odlučili zgotoviti posao, ali umjesto s čelnicima Nerazzurra, oni su ušli u pregovore s Rossonerima te su u konačnici za 64 milijuna eura doveli Sandra Tonalija.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

'Novi Pirlo', kako su mu tepali talijanski mediji, iznenadio je odlaskom na Otok, ali odmah po dolasku u novu sredinu pokazao je kako prelazak iz Milana u Newcastle nije shvatio kao ‘kaznu’. U debiju u crno-bijelom dresu, i to već u šestoj minuti utakmice protiv Aston Ville (5-1), Talijan je zabio svoj prvijenac. Bio je to prvi pogodak Newcastlea u ovoj sezoni, a koliko je Sandro ‘sjeo’ navijačima vidjelo se u sljedećem ogledu budući da su mu odmah posvetili jednu simpatičnu pjesmu u kojoj su ga opisali kao mladića koji ‘jede špagete i pije Moretti’.

No, sada je Tonali na naslovnicama svih sportskih medija diljem svijeta zbog problema s klađenjem. On i Juventusov veznjak Fagioli, koji prstom upire u ‘novog Pirla’ i ističe kako je on krivac za sve probleme u kojima su se našli, uskoro bi trebao na višemjesečno hlađenje. Gazzetta je navela kako se Tonali, dok je igrao za Milan (a pritom je bio jedan od njihovih važnijih igrača), kladio na utakmice Rossonera. Doduše, ustvrđeno je da se kladio na utakmice u kojima nije igrao, ali svejedno je riječ o nezapamćenom ekscesu zbog kojeg će Talijan sigurno biti suspendiran na nekoliko mjeseci, a neki čak spominju i godinu dana ‘prisiljenog odmora od nogometa’.

U Newcastleu zasad šute. Tonali je tek tri mjeseca u klubu, a budući da je drugo najskuplje pojačanje u klupskoj povijesti, jasno je kako ga se ne mogu tek tako odreći. No, neće ga ni čekati dovijeka. Naime, engleski mediji javljaju kako Howe traži novo rješenje u sredini vezne linije, a navodno je zamjenu za Talijana pronašao na Etihadu.

Kalvin Phillips započeo je svoju drugu sezonu u dresu Građana. Nakon 12 godina u ‘svojem’ Leedsu, prošlog je ljeta dobio ponudu koju nije mogao odbiti, a njegov matični klub je na ime odštete zaradio 49 milijuna eura. Phillips je bio duša, srce i mozak momčadi s Elland Roada, ali na Etihadu ni izbliza ne uživa takav status. Uostalom, kad je došao u Manchester, TM ga je cijenio na 50 milijuna eura, dok je njegova tržišna vrijednost danas skoro pa duplo manja – 28 milijuna eura.

Kovačić, Nunes i neprikosnoveni Rodri imaju prednost nad engleskim reprezentativcem na mjestu šestice. Još kada njima dodamo Stonesa i Lewisa koje Guardiola također zna ‘podići’ iz obrambene linije, jasno je zašto 27-godišnji Kalvin nije pretjerano zadovoljan statusom kojeg ima…

Čelni ljudi Newcastlea su navodno spremni ove zime otići po Phillipsa i napraviti sve što je u njihovoj moći da ga dovedu na St. James' Park. City bi ga mogao pustiti, ali budući da znaju u kakvoj se situaciji nalaze Svrake, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da njihova potraživanja budu identična onom iznosu kojeg su za njega platili kad su ga doveli u svoje redove. Vjerojatno u Newcastleu vjeruju da Phillips više ne košta tih 50 milijuna eura, ali budući da su Građani upoznati s njihovom situacijom, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da to iskoriste.

Za Kovačića je to, na neki način, dobra vijest. Pep je oduvijek bio poznat kao trener koji voli rotirati, a jedna opcija manje na poziciji šestice, gdje mnogi smatraju da Kovačić ima najveću šansu postati standardni prvotimac aktualnog prvaka Europe i Engleske, donijet će mu i više minuta. Iako u početku sezone ne igra svoj najbolji nogomet, Guardiola ga sigurno neće prekrižiti, već će čekati Matea da dođe u optimalnu formu.

Phillips, dakle, lako moguće broji svoje posljednje mjesece u Manchesteru. Ako i ode u Newcastle, sigurno mu neće biti žao što je došao na Etihad prije nešto više od godinu dana. Prošle je sezone osvojio tri trofeja (Liga prvaka, Premier liga, FA kup), ove već jedan (UEFA Superkup) pa će se tako njegova avantura u Manchesteru, ako zaista završi nakon 18 mjeseci, moći okarakterizirati kao jako plodna.

Nakon Leedsa i Manchestera, Phillips bi svoje sljedeće boravište mogao prijaviti na sjeveroistoku Engleske. Zasad pregovori možda još jesu u ranoj fazi, ali znate kako se kaže: “Gdje ima dima…”

(I.A.S.)


Tagovi

Sandro TonaliNewcastleNewcastle UnitedKalvin PhillipsManchester CityZimski prijelazni rok

Ostale Vijesti