foto: Action Images
foto: Action Images

Svjetski prvak će donirati mozak zbog borbe protiv demencije

Vrijeme Čitanja: 1min | sri. 18.11.20. | 20:31

Vrlo plemenita gesta.

Sir Geoff Hurst, legenda engleskog nogometa i čovjek koji je u finalu Mundijala 1966. zabio hat-trick Njemačkoj (4:2) za prvi i jedini naslov Engleske u povijesti, ponudio je donirati svoj mozak kako bi pridonio medicinskim istraživanjima demencije.

Naime, ove je godine slavni nogometaš pokopao dvojicu suigrača iz generacije '66, a svi su imali problema s demencijom. Nju, inače, stručnjaci smatraju posljedicom udaranja lopte glavom u mlađim danima.

"Smatram da bi mladim nogometašima kao djeci trebalo zabraniti da glavom udaraju loptu. Koliko znam, dječji mozak u toj dobi još nije do kraja razvijen i na njega može utjecati ako svaki dan loptu glavom udariš trideset puta. Mislim da bi se to trebalo jako dobro istražiti i siguran sam da djeca ne bi izgubila užitak igranja nogometa ako bi im se do neke dobi zabranilo da igraju glavom", rekao je Hurst.

Jedan od samo četvorice živih iz tog za Engleze povijesnog trenutka, osvajanja svjetskog prvenstva u sportu kojeg su izumili, shvaća bol obitelji preminulih.

"Ako bi moj mozak mogao pomoći, ja ću ga sigurno donirati. Ovo je za mene bila užasno teška godina jer sam ostao bez nekih ljudi s kojima sam odrastao i s kojima sam doživio prekrasne trenutke. Obiteljima mojih bivših suigrača koji pate od demencije je užasno teško", dodao je.


Tagovi

Nogomet

Ostale Vijesti