Davor Javorović, Robert Anić, Luka Stanzl, Vjeran Žganec-Rogulja, Marko Lukunić/Pixsell, Adam Davy/Press Association, Tom Weller/DPA
Davor Javorović, Robert Anić, Luka Stanzl, Vjeran Žganec-Rogulja, Marko Lukunić/Pixsell, Adam Davy/Press Association, Tom Weller/DPA

Svakakva je bila ta 2023.!

Vrijeme Čitanja: 9min | ned. 31.12.23. | 08:00

Hrvatski nogomet ni u ovoj godini nije iznevjerio dramom, srećom, tugom, iznenađenjima... I nekim povijesnim događajima

Kad smo se lani opraštali od 2022. znali smo da nam ona iduća, odnosno ova koja sad broji zadnje sate, teško može biti toliko sretna. Jer, ispratili smo prošlu godinu dočekom Vatrenih na Trgu, bronca iz Katara bila je novo nevjerojatno djelo jedne velike generacije. Poželjeli smo tada da 2023. ipak bude uspješna, da reprezentacija nastavi svoj put prema prvom zlatu, onom u Ligi nacija i plasira se na Euro, navijači hrvatskih klubova imali su svaki svoje želje i snove, nadali smo se pomacima oko izgradnje stadiona... Kad podvlačimo crtu, možemo zaključiti - bila je ta nogometna 2023. u Hrvata baš svakakva! Sadržajna svakako, nije nas iznevjerila dramom, srećom i tugom, iznenađenjima, preokretima i razočaranjima. Ali, i nekim povijesnim događajima. I svatko će je, uspješnom ili ne, gledati iz svoga kuta! No, ono što svakako može zaključiti hrvatski nogomet u ovoj idućoj, 2024. može još puno toga dobroga ponuditi!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Marko Lukunić/PixsellMarko Lukunić/Pixsell

'VATRENI' OD VRHA DO PONORA I NAZAD

Red je, u analizi godine, krenuti s onima, koji su onu prošlu prethodnu pretvorili u jednu od najboljih. Krenuli su tako i u 2023., dobar start kvalifikacija za Euro pa divan lipanj u Ligi nacija u Nizozemskoj. Pobjeda protiv domaćina u polufinalu, ipak poraz u finalu od Španjolske nakon raspucavanja s bijele točke. Bili smo blizu prvom zlatu, ostalo nam je neuhvatljivo, ali okus nije bio pretjerano gorak. Svi koji su mislili da će Hrvatska nakon Katara nestati, prevarili su se. I to sve pred 30-ak tisuća svojih navijača u Rotterdamu! Idealan je bio i put prema Euru u Njemačkoj, već u rujnu se činilo da samo tamo. A onda je došao listopad, porazi od Turske i Walesa i velika neizvjesnost zadnja dva kola. Od vrha do ponora u samo nekoliko mjeseci, ali onda ipak i nazad. Latvija i Armenija nisu uspjele kreirati senazciju i zaustaviti hrvatski niz i plasman na sedmo veliko natjecanje zaredom! Njemačka će gorjeti, ne sumnjamo!

Luka Stanzl/PixsellLuka Stanzl/Pixsell


DINAMOVA GODINA KAKVA SE NE PAMTI

Zapravo, kad se podvuče crta pod Dinamove rezultate u 2023., nije niti tako sivo, kako je moglo biti. I s obzirom kakva je godina bila, što se sve događalo u Maksimiru. Još na proljeće, dok se bitka za vlast zahuktavala, Dinamova Uprava na čelu s Vlatkom Peras nije uspjela dovesti dva mlada 'kapitalca' Diona Drenu Belju i Matiju Frigana. Ante Čačić postao je 'menadžer engleskog tipa', ali nije to bila idealna opcija. Otišao je, nakon Oršića, kapetan Ademi, glavne su vijesti dolazile sa Skupština a ne s terena, a kad se činilo da je u ožujku konačno sve završilo, zapravo, tek je počelo. Došao je Dario Šimić, kao 'zastupnik' navijača, uskoro inzistirao na smjeni Čačića i dolasku Bišćana, no, u Maksimiru je na svim razinama vladao kaos. U kojemu se baš nitko nije dobro snalazio! Loš ljetni prijelazni rok, huliganski obračun u Ateni, šokantno ispadanje od AEK-a, potom i odlasci Ivanušeca, Livakovića i Šutala, gurnuli su Dinamo u teško stanje. Šokantan je bio i Bišćanov odlazak, zatim i Jakirovićev dolazak iz Rijeke, onda i ispadanje iz Europske u Konferencijsku ligu. U 'ne zna se tko pije, a tko plaća' situaciji, Jakirović je isto hodao po rubu, nizao poraze, vratio Theophilea i Ademija, uspio zadržati Petkovića. I ipak prezimio u Europi te za Hajdukom zaostaje sedam bodova, uz dvije utakmice manje. Pred kraj godine stigao je novi Statut, čekaju se prvi izbori za Skupštinu i ne bude li novih pravnih preokreta (a oni su uvijek mogući) možda je konačno pred Dinamom mirnije razdoblje. Hoće li to donijeti i pomak na travnjaku, pojačanja i bolju momčad na proljeće?

Ansis Ventins/PixsellAnsis Ventins/Pixsell

IMAMO NAJSKUPLJEG STOPERA U POVIJESTI!

Manchester City postao je konačno prvak Europe i odmah doveo dvojicu Hrvata. Mateo Kovačić Chelseajev je plavi dres zamijenio Cityjevom svijetlijom varijantom, no glavni snop reflektora bio usmjeren ka Jošku Gvardiolu. Pretvorilo se to već pomalo u trakavicu, hoće ili neće, ostaje li još malo u Leipzigu ili će odmah kod 'prezimenanjak' Pepa? Na kraju, na zadovoljstvo svih, došao je Jole na Etihad i postao najskuplji stoper u povijesti. Transfer od 90 i nešto milijuna eura, plus bonusi, koji će kasnije doći u Leipzigovu blagajnu, potvrda su svega onoga što se o Gvardiolu pričalo već godinama. Odmah je ugrabio mjesto u prvih 11 Cityja, većinom oduševljava svojim partijama i taj prelazak u trenutno najbolju momčad svijeta nije za njega bio šok. Kao da je tamo već godinama!

HAJDUKOVI KLINCI NA KORAK DO SNA...

Da bi ovo mogla biti uspješna Hajdukova godina najavili su proljetos poljudski juniori. Rušili su zvučne i jače u UEFA-inoj Youth league, igrači Marijana Budimira podignuli su na noge čitav Hajdukov navijački puk, natjerali i UEFA-u da Final Four u Ženevi preseli na veći stadion. Pao je tamo i Milan (3-1), došli su klinci na korak do sna, ipak, u finalu je AZ bio prejak i slavio je 5-0. Dobili su momci i doček u Splitu, dobili su i velike najave, kako će uskoro velika većina njih preuzeti dresove u prvoj momčadi i pisati klupsku povijest i u tom dijelu. Međutim, zasad nema mnogo njih s glavnim ulogama u prvoj momčadi, a uvijek su žive rasprave jesu li trebali dobiti više prilika ili je ovo normalan put. Međutim, rezultat pokriva sve, a on kaže:

...HAJDUK JE JESENSKI PRVAK

Nije sve išlo glatko, Ivan Leko imao je puno problema, nikako nije mogao nametnuti svoj sustav vrijednosti i svoju viziju, jednostavno, nije 'kliknuo' sa svlačionicom. I, premda je imao i on dobrih rezultata, makar je dvaput, uz puno sreće, pobijedio Dinamo u derbijima, Leko je morao otići. Vratio se Mislav Karoglan, koji je prethodno dobio otkaz u Istri 1961 i uspio Hajdukov brod dovesti do jesenskog naslova. Ne dobiva se za to pehar, kao što je i sam Karoglan rekao, broji se ono na kraju, na ljeto, međutim, činjenica da Bijeli 19 godina nisu bili prvi na polusezoni govori jako puno. Sedam bodova i dvije utakmice više od Dinama, Rijeka zaostaje šest uz utakmicu manje, ne jamče ništa osim neizvjesnog proljeća, ali daju Hajduku zamah, uz pune tribine i rekordan broj članova, za nastavak sezone.

Goran Kovačić/PixsellGoran Kovačić/Pixsell


'SLUČAJ LIVAJA' OPET PODIJELIO NACIJU

Kad se sve činilo idiličnom, ili je barem tako trebalo biti, dok se Hrvatska spremala za pohod na Ligu nacija, dogodio se 'slučaj Livaja'. I ostavio posljedice, dugoročne. Nekoliko je navijača na treningu na Rujevici vrijeđalo Hajdukova napadača, on krenuo prema ogradi da bi se s njima obračunao. I, drugi dan je Livaja napustio reprezentaciju u koju se, pokazat će vrijeme, više neće vratiti. Livajini obožavatelji napali su HNS zbog blage reakcije i izostanka zaštitničkog stava prema Marku i dali za pravo njemu, koji je 'samo odgovorio na provokacije i uvrede', drugi pol nogometne javnosti podsjetio je na uzroke tih uvreda, a jedan od njih je Livajino vrijeđanje Šibenčana, na megafonu, nakon finala Kupa. Koje HNS isto nije adekvatno kaznio! Uglavnom, HNS je u cijeloj toj priči prema svim akterima pokušao mrkvom umjesto batinom, na kraju mu se to osvetilo. Nacija je opet podijeljena, tenzije postoje, a Livaja se u međuvremenu i službeno oprostio od 'kockastog' dresa. I to kad ga je Dalić pozvao za listopadske akcije. Kao da je samo čekao 'pravi' trenutak!

Davor Javorović/PixsellDavor Javorović/Pixsell

DOBILI SMO PAMPAS! I JOŠ NEKOLIKO NOVIH OBEĆANJA

Ajde, napokon! Hrvatska je u 2023. konačno dobila novi stadion, modernu arenu na osječkom Pampasu. Nije velika, prima oko 13 tisuća ljudi, ali je potpuno natkrivena, vizualno privlačna, akustična. Za Hrvatsku i u 21.stoljeću kao da je iz 22.! A uz Pampas, koji doista postoji, 'darovali' su nam u 2023. s raznih adresa još puuuno 'pampasa'. Gradi se tako u Zagrebu, Kranjčevićeva i Maksimir, možda i dva stadiona u Splitu, jedan u Koprivnici i za kraj, vraća se nogomet na novu, modernu Kantridu! Obećanja kakvih smo se naslušali, ne znamo ni sami koliko, za neke projekte već sad znamo da ih možda i nećemo doživjeti. Daj Bože da se varamo! Stvarnost je ipak drukčija, dotrajali 'hibridni' travnjaci, loša popratna infrastruktura, pad kvalitete domaćih liga, kaljuža i blato kao nekad!

Tom Weller/DPATom Weller/DPA

GOLICALI NAVIJAČKU MAŠTU, A ONDA TEŠKO STRADALI

'Ivane, vrijeme je!' i 'Mislave, vrati se!', pisali su i vikali Hajdukovi i Dinamovi navijači. Perišić, kao zadnja kockica Hajdukova šampionskog mozaika i Oršić, čiji se odlazak u Southampton pokazao potpunim promašajem. Prizivali su ga 'dinamovci' nazad, no otišao je kod Bjelice u Trabzonspor, priznavši kasnije da Dinamo, onakav kaotični s početka teksta, nije bio dovoljno konkretan. S druge strane, Perišićev povratak u Hajduk, kažu, samo je pitanje dana, hoće li na zimu ili na ljeto. Međutim, dva Vatrena, lijeva krila Dalićeve eskadrile, pamtit će 2023. po teškoj, najtežoj ozljedi u karijeri. Stradili su ligamenti koljena, oporavak je dugačak i nepredvidljiv, ali obojica su fanatični radnici, pravi profesionalci i vjeruju da će do kraja sezone ipak nešto i odigrati. Oršić vjerojatno u Trabzonu, a Perišić!?

Goran Stanzl/PixsellGoran Stanzl/Pixsell


MODRIĆ ODBIO SAUDIJSKE MILIJUNE, BROZOVIĆ IM NIJE ODOLIO

Nogometni 'boom' iz Saudijske Arabije obilježio je globalnu nogometnu priču u 2023. A dotaknuo se i Hrvatske. Luka Modrić, kako i priliči njegovu statusu, bio je jedna od prvih zvijezda, koje su bile meta tvoraca 'novog nogometnog poretka', međutim, Luku, zasad, nisu slomili. Spominjali su se svote od 200. 300 ili koliko već milijuna eura, ali Modrić je izabrao Real! Još jedna godina u najboljem klubu na svijetu, došao je do 500.utakmice za Blancose, skinuo rekorde u mnogim klupskim kategorijama. I, premda nema više zajamčeno mjesto u momčadi, još uvijek oduševljava onime što pokazuje u 39.godini. Za razliku od njega, Marcelo Brozović nije odolio pozivu iz pustinje, Inter je zamijenio Al Nassrom, postao suigrač Cristiana Ronalda i najplaćenije hrvatski sportaš!

Luka Stanzl/PixsellLuka Stanzl/Pixsell


VETERANI SE OPROSTILI, ZASJALA NOVA LICA HR NOGOMETA

Svjedočili smo u godini na odlasku oproštaju Dejana Lovrena od reprezentacije i završetku karijere Šime Vrsaljka, zatim povratku Marka Pjace u Rijeku i hrvatsku reprezentaciju, povratku Marija Budimira na Dalićev popis, koji je okrunio odlučujućim golom za plasman na Euro. Vidjeli smo eksploziju i transfer Matije Frigana, odlazak u Bundesligu i dolazak u Vatrene Diona Drene Belje, Martin Baturina također je postao reprezentativac... No, dobio je hrvatski nogomet i nekoliko novih lica, koja dosad nisu postojala ili su bila negdje na marginama. Jednu od najljepših priča ispričao je Marco Pašalić, stigao je i Njemačke na Rujevicu, odmah pokazao klasu i već tri mjeseca kasnije debitirao za Dalićevu vrstu u Latviji. Sjajnim se pokazao i drugi Rijekin 'gastarbajter' Franjo Ivanović, Gabriel Vidović Bayern je zamijenio Dinamom, a na HNL nebu zasjale su jako i zvijezde Nike Sigura, Rokasa Pukštasa te Morena Živkovića. Od svih njih se u 2024. očekuje dodatan iskorak!

Robert Anić/PixsellRobert Anić/Pixsell

ŠEFE, FALITE!

Ostavili smo to za kraj, ali, ne zato što je manje važno. Pamtit ćemo tu 2023. i kao godinu kad je otišao On, trener svih trenera, jedinstven i neponovljivi Ćiro Blažević. Kopnio je, nažalost, dugo, najavljivao svoj odlazak 'među anđele' već neko vrijeme, ne gubeći pritom svoj šarm, duh, neposrednost. Nakon Katara Zlatko Dalić mu je posvetio brončanu medalju, još jednom kazao da je Ćiro i dalje najveći, jer je bio prvi, onaj koji utro put svim našim kasnijim uspjesima. No, bio je Ćiro više od trenera, izbornika, Ćiro je bio učitelj, inspiracija, a anegdote i događaji vezani za njega još će se dugo prepričavati u nogometnim i društvenim krugovima. Šefe, falite!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatski nogometHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijaHajdukGNK DinamoPregled godineJoško Gvardiol

Ostale Vijesti