Sudar titana: Ovo su dvije najbolje momčadi sastavljene od igrača koji igraju 3.HNL!

Vrijeme Čitanja: 8min | ned. 20.10.19. | 09:42

Da vas čujemo, tko bi po vama odnio pobjedu u ovom epskom okršaju?

Pred nama je puno posla, nećemo gubiti vrijeme, a krećemo od vratarskih pozicija gdje doživljavamo pravi sudar mladosti i iskustva, obrane su formirane od igrača koji bez problema mogu igrati ligu iznad, u vezi imamo pravu rapsodiju talenta i “što bi bilo, kad bi bilo priča”, dok je napad rezerviran za dvije ponajveće ikone 3. HNL, jednog nikad ispunjenog potencijala do kraja i jednog istinskog veterana koji sa 40 godina i dalje ne odustaje od nogometa.

Pa, Krenimo redom.

VRATARI

Prvo ćemo predstaviti starijeg, a i široj javnosti definitivno poznatijeg čuvara mreže, a riječ je o istarskoj hobotnici Vanji Iveši, pravoj ikoni koja iza sebe ima iznimno bogatu karijeru. Ovaj legendarni vratar karijeru je započeo u Puli da bi kao 25-godišnjak, preko Rijeke, završio u dalekoj Australiji, odnosno Sydney Unitedu. Na svu sreću, odlučio se vratiti u HNL gdje je dugo čekao na svoju priliku, ali kada je ona stigla, objeručke ju je iskoristio. Branio je za Istru i Slaven Belupo prije nego li je otišao put Turske u kojoj se zadržao dugih sedam godina. Vanja je postao miljenik, kako navijača Elazigspora, tako i onih Eskisehirspora, a svojevremeno ga se povezivalo i sa Bešiktašom. Trenutno brani boje Opatije, a Zoran Bogolin u njemu ima produženu ruku na terenu.

Drugi u nizu nije neko poznato ime, ali se ovdje našao radi svih ljubitelja popularnog Football Managera gdje ovaj mladić uvijek nekako ostvari veliku karijeru, pogotovo ako se malo zaigrate pa odradite nekih desetak sezona. Riječ je o Alenu Šariću-Hodžiću, 22-godišnjaku iz Makarske koji se već sada može pohvaliti kako je igrao nogomet u dvije europske države, Grčkoj (Panarkadikos AO, Diagoras Rodou) i Belgiji (Mouscon). Trenutno čuva vrata Uranie iz Baške Vode.

OBRANA

Kakve ikone tek ovdje imamo.. Započinjemo s pozicijom lijevog beka gdje igraju Manuel Pamić i Ivan Aleksić. Obojicu, duboko se nadamo, ne treba previše predstavljati te je svima jasno kako su ova dvojica bekova izvrsni igrači. Pamić je svojevremeno igrao za RB Salzburg, Spartu Prag i Chievo, dok je sada kapetan istarskog Novigrada. S druge strane tu je i Ivan Aleksić. Ovaj bivši mladi reprezentativac sada brani boje GOŠK-a, a o njegovom povratku u hrvatski nogomet već ste mogli čitati na Germanijaku:

Stoperska pozicija tvrđa je od betona. Prvi u nizu igračina je Jure Jerbić, Zadranin koji igra za klub iz svog rodnog grada te na Stanovima ima status kakav mnogi nemaju ni u prvoj ligi. Jerbić je dobar i pouzdan stoper, a u karijeri je još igrao i za Cibaliju i Shkendiju. Nakon Jure tu je i legendarni Igor Čagalj. Nema čovjeka koji se ne sjeća njegovog epskog uklizavanja na Poljudu dok je igrao za Rijeku kada je na dosta čudan (a i bolan) način odlučio blokirati udarac hajdukovaca. Čagijeva jedina mana oduvijek je bila manjak centimetara, ali njegova požrtvovnost i pristup nešto je što se ne viđa često. U svim klubovima u kojima je igrao bio je miljenik navijača, a trenutno brani boje Vinogradara. Ovaj majstor, iako ima 37 godina, ne misli tako brzo stati sa nogometom te potpuno zasluženo nosi nadimak Cannavaro za siromašne!

Drugi stoperski dvojac su Alen Maras i Mateo Bertoša. Obojica su provjerena HNL imena koja nominalno igraju na poziciji lijevog beka ali smo ih za potrebe ove postave “premjestili” na mjesto stopera.

Prvo ćemo se pozabaviti Mateom Bertošom, lijevonogim braničem koji je miljenik riječke Armade. Popularni Berti ostat će zapamćen po svojoj požrtvovnosti i dobro odrađenoj fazi obrane, ali nije bio netko od koga smo mogli očekivati “brda i doline” u fazi napada. Trenutno brani boje Opatije, a ranije u svojoj karijeri igrao je za Rijeku, GS Ergotelis, Široki Brijeg, Istru i Al-Quwu. S druge strane tu je i Alen Maras, izvrstan bek kojeg pamtimo po odličnom slobodnjaku i preciznom centaršutu. Dugo godina igrao je za Slaven Belupo, a u najboljim godinama njegova tržišna vrijednost dosegla je milijun eura. Sada igra za NK Križevci.

Na mjestu desnog braniča imamo jedno ime koje bi i sada bez problema našlo svoje mjesto u prvoj HNL, a tu je i bivši igrač Intera iz Zaprešića koji je pošto – poto odučio otići u klub u kojem će mu minutaža biti zagarantirana. Riječ je o Josipu Jurendiću i Tomislavu Haramusteku. Jurendić je dugo godina bio kapetan Zagreba, a okušao se i u Dukli iz Praga čije je boje branio godinu dana, da bi se nakon toga vratio u RNK Split. Ove sezone stigao je u Uraniu nakon potpunog sloma njegovog Zagreba, a Haramustek je Zaprešić zamijenio Mačem, malim mjestom sjeverno od Marije Bistrice, gdje sada igra za NK Gaj.

VEZNJACI

Vezna linija krcata nam je haklerima. Uvjerljivo najveće ime treće HNL je Drago Gabrić, koji od ove sezone nosi dres Zagore iz Unešića. Drago je igrač čija je karijera mogla otići u potpuno drugom smjeru da nije bilo one grozne automobilske nesreće, ali slobodno možemo reći kako Drago i dalje ima nogomet u malom prstu. Uz Gabrića, koji je upisao pet nastupa i jedan pogodak za Vatrene, u veznoj liniji imamo još nekoliko igrača koji bi dan danas imali što za reći u prvoj HNL.

Josip Brezovec izvrstan je veznjak koji je bio veliki miljenik Matjaža Keka. Njegov udarac s distance i opasan prekid nisu jedine dvije stvari po kojima se ovaj Varaždinac isticao na nogometnim terenima, već su njegova borbenost i požrtvovnost bile glavne stavke radi čega je bio miljenik svih navijača.

Tu je i Andrea Ottochian, još jedan zanimljivi veznjak koji je bio miljenik Igora Pamića, a najbolje partije pružao je u dresu Karlovca i Istre, dok danas igra za NK Rovinj. Mate Pehar jedan je od onih koji je bio član famozne svlačionice RNK Splita, a ovaj lijevonogi veznjak u karijeri je još igrao za Široki Brijeg i Zrinjski prije nego li je ovog ljeta došao u Neretvu iz Metkovića.

Prije nekoliko dana Zadar je na svojoj službenoj stranici objavio vijest kako je njihov novi/stari igrač Luka Begonja, jako zanimljivi defenzivni veznjak koji je u siječnju 2014. godine došao u Lokomotivu, a mnogi su tada mislili kako je to samo privremeno prije nego li ga u svoje redove ne povuče Dinamo. To se u konačnici nije dogodilo, a Begonja je posljednje dvije godine igrao za Široki Brijeg.

Još malo ćemo se zadržat na Stanovima, gdje još uvijek boravi Dragan Župan. Ovaj mladić od 36 godina karijeru je započeo u Hajduku, a dugi niz godina igrao je u HNL-u braneći boje Šibenika, Istre i Zadra kojem i dan danas igra. Ovaj središnji veznjak netko je tko svojim iskustvom daje dodatnu stabilnost momčadi, a ujedno je i izvrstan mentor mladim igračima.

U Grobničanu još uvijek igra Siniša Linić, nekadašnji veznjak Rijeke i Hajduka kojem najvatreniji navijači Rijeke još uvijek nisu oprostili prelazak u mrskog rivala. Popularni Line prije 13 godina je zabilježio je jedan nastup u "kockastom" dresu, a izbornih Vatrenih tih godina bio je Cico Kranjčar.

Od veznjaka ostali su nam još Dejan Mezga i Marko Dinjar. Riječ je o izvrsnim nogometašima koji su svojevremeno igrali za U-21 reprezentaciju Hrvatske, a postigli su i više nego pristojne internacionalne karijere. Mezga je "100 godina" igrao za Maribor, a godinu dana nosio je i dres Hajduka. Danas igra za Polet SMnM, a nije nikakvo iznenađenje da je danas glavni igrač svoje nove momčadi.

Marko Dinjar bio je velika nada Osijeka koji je u Gradskom vrtu bio sve do siječnja 2008. kada za 600 tisuća eura prelazi u ruski Terek. Ipak, najbolje godine svoje karijere proveo je u Mađarskoj gdje je promijenio mnogo klubova, a ovog ljeta pristupio je NK Vihoru. Iako je dugo godina proveo igrajući lijevog beka, mi smo ga odlučili staviti na njegovu prirodnu poziciju ofenzivnog veznjaka po čemu ga pamtimo iz vremena kada je igrao za Osijek.

NAPADAČI

Ljudi moji, kakve ikonetine!

Pregled ove izvsne četvorke započinjemo Mariom Marovićem, izvrsnim napadačem koji godinu za godinom trpa suparničke mreže u nižim rangovima hrvatskog nogometa, a o njemu ste već imali priliku čitati na Germanijaku pa oko njega nećemo dužiti priču:

Njegov kolega u napadu je Igor Prijić, još jedan izdanak osječke škole nogometa koji posljednjih sezona ne zna kako je to biti u krizi kada je riječ o postizanju pogodaka. Prijić izvrsno igra za Vinogradar, a poznat je postao po tome što je jednom prilikom igrajući za Segestu zabio hat-trick u tri minute i 45 sekundi. Jednako tako, prošle godine Prijiću je uručen i dres s brojem 100 na leđima što označuje broj pogodaka kojeg je (tada) zabio za Vinogradar. Nestvarno!

Jedan od onh koji nisu uspjeli naći svoje mjestu u sastavu radi ogormne konkurencije je Dražen Pilčić, još jedan od onih koji je puno više mogao napraviti u svojoj karijeri. Popularni Šujo zadnje četiri godine igra za Grobničan gdje je ujedno i glavni igrač momčadi, a koliko je opasan svojevremeno bio ovaj napadač govore i njegove brojke. Naime, u 1. i 2.HNL Pilčić ima ukupno odigranu 51 utakmicu, a u 22 navrata se upisao u listu strijelaca.

Najveća "šta bi bilo, kad bi bilo" priča u ovom tekstu je (uz već spomenutog Dragu Gabrića) veliki Kruno Lovrek. Ovaj maestralni napadač bio je netko od koga se puno očekivalo, a sve je pokvarila teška ozlijeda na dvoranskom prvenstvu Hrvatske 2008. godine. Dugo se pisalo kako je Lovrek imao potpisan predugovor sa Deportivom koji je tadašnjem njegovom klubu Zagrebu bio spreman platiti višemilijunsku odštetu, ali se taj transfer, na svačiju žalost, u konačnici nije ostvario. Kruno je vrhunski španer, netko tko jednostavno zna, a pogotke je zabijao na sve moguće načine. Svojevremeno je upisao ukupno 12 nastupa u mlađim kategorijama Hrvatske reprezentacije, a danas ovaj mladić od 40 godina igra za Tehničar iz Cvetkovca.  Da je forma prolazna, a klasa vječna pokazuje i činjenica kako je Kruno danas četvrti strijelac 3.HNL Sjever sa šest postignutih zgoditaka. Kakava je to samo karijera mogla biti... 

Pregled svih današnjih ikona završavamo sa jednim od najstarijih među svim nabrojanima nogometašima, a on i dalje ima jako važnu ulogu u svojem klubu. Riječ je o Zoranu Ratkoviću, nekadašnjem igraču Cibalije koji je posljednjeg dana 2018. proslavio 40. rođendan! Ratković je bio velika nada u mlađim kategorijama, a u mini Vatrenima je bio kapetan Pletikosi, Dariju Smoji, Deranji, Miladinu, Balabanu, Čavalu, Slavenu Tokiću, Ivanu Bošnjaku i mnogim drugim ikonama.

Vjerujemo kako bi ova utakmica bila jedna od najposjećenijih ove sezone te kako bi se na tribinama okupili mnogi koji bi htjeli još jednom uživo pogledati ove nogometne romantike.

Svjesni smo da su nam neke od ikona promaknule, ali jednostavno ih je bilo nemoguće sve nabrojat. Opet, sigurni smo kako bi ova dva sastava na tribine privukla poprilično lijep gledatelja koji bi zasigurno uživali u ovom epskom sudaru titana. Tko zna, možda nam se želja jednoga dana i ostvari…

 

NAPISAO: Ižak Ante Sučić

(foto: Pixsell, Geramnijak)

 


Tagovi

RNK SplitNK KriževciOpatijaNK OpatijaNovigradGOŠK DubrovnikNK UraniaUrania Baška VodaZagora UnešićNeretvaNK ZadarPolet Sveti MartinNK VihorVinogradarNK GrobničanIz drugog kutaMario MarovićIgor PrijićDragan ŽupanSiniša LinićDejan MezgaDrago GabrićIgor ČagaljJure JerbićJosip JurendićDražen PilčićZoran RatkovićMarko DinjarAndrea OttochianMAte PeharJosip BrezovecTomislav HaramustekMateo BertošaAlen MarasManuel PamićIvan AleksićAlen Šarić-HodžićVanja Iveša3. HNLizdvajamo

Ostale Vijesti