REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

Srbija i Kamerun odigrali ljepoticu turnira: Afrikanci djelovali kao razbijena vojska, a onda se ekspresno vratili (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 28.11.22. | 12:51

U sjajnoj utakmici drugog kola skupine F Kamerun je poveo, Srbija u sudačkoj nadoknadi zabila dva goal i stigla do preokreta. Potom je Mitrović pogodio za 3:1 Orlova, da bi se Kamerun, na krilima jokera s klupe Vincenta Aboubakara, ekspresno vratio i stigao do boda.

Nakon prve utakmice drugog kola Skupine G, koja je bila možda i najljepša na dosadašnjem dijelu turnira, Srbija i Kamerun nalaze se u nezavidnoj situaciji. Nakon poraza u prvom kolu danas su remizirali 3:3 i u posljednjem im, protiv Švicarske, odnosno Brazila, igraju samo pobjede kako bi eventualno izborili drugi krug. Srbija je u 63. minuti imala prednost od 3:1, apsolutnu dominaciju na terenu, a onda je Vincent Aboubakar, koji je ušao u igru osam munuta ranije, sjajnim golom i asistencijom Kamerunu donio bod.

Srbija je u utakmicu ušla prilično agresivno, s visokim presingom pritiskali su obranu Kameruna i čekali grešku Afrikanaca, a u napadu su najviše prijetili preko centaršuta. Prvi pokušaj Srbi su imali u 6. minuti, kada je Aleksandar Mitrović probao glavom, ali neprecizno. Pet minuta kasnije Fulhamov centarfor je nakon sjajne akcije u kojoj su još sudjelovali Andrija Živković i Dušan Tadić, fintom izbacio Enkulua, pucao ljevicom praktički iz mrtvog kuta, no lopta je, uz malu pomoć Epassyja, završili na vratnici. Epassy je, inače, u igru ušao umjesto očekivanog Onane koji je iz momčadi izbačen zbog - nediscipline.

U 17. minuti Mitrović je zapucao još veću šansu! Lopta se, kao na fliperu, odbijala u kaznenom prostoru Kamerunaca, a onda je došla do usamljenog Mitrovića koji umjesto da pogodi 'metu' koja donosi najviše bodova, promašuje cijeli gol.

Nakon pritiska Srbije u prvoj dionici poluvremena Kamerunci su napokon stigli do zraka. Pierre Kunde je prvo pucao iskosa, ali je Vanja Milinković Savić bio siguran, a onda je, nakon pola sata igre, Kamerun i poveo. Kunde je izveo korner, stoper Nicolas N'Koulou glavom je prebacio do drugog stopera Jean-Charlesa Castelletta koji iz glave zabio za vodstvo Kameruna.

Orlovi su bili u šoku, ali su se relativno brzo konsolidirali. Kamerun je izdržao do isteka 45., čak je Kunde jednom opasno zaprijetio Milinkoviću-Saviću, ali ne i do kraja sudačke nadoknade koja je trajala šest minuta.

U prvoj minuti dodatka stoper Red Bull Salzburga Straginja Pavlović realizirao je ubačaj Tadića i Srbiji donio zasluženo izjednačenje. Dvije minute kasnije, Srbija je stigla do preokreta! Sergej Milinković-Savić primio je loptu na rubu kaznenog prostora i ljevicom plasirao loptu iza leđa nemoćnog Epassyja. Srbija je postala prva reprezentacija u povijesti Svjetskih prvenstava koja je zabila dva gola u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena.

Na krilima velikog preokreta, Orlovi su i nastavak otvorili sjajno, a u 53. su stigli do vodstva od 3:1 i to nakon sjajne akcije s brojnim dodavanjima, a konačni udarac imao je Mitrović, s pet metara u praznu mrežu.

U tim trenucima utakmica je djelovala kao sinoćnja između Hrvatske i Kanade. Srbija je imala lagodnu prednost, dominaciju na terenu, i činilo se da Kamerun nema snage za povratak. A onda je, minutu nakon trećeg gola Srbije, u igru ušao Vincent Aboubakar.

Napadač saudijskog Al-Nassra prvo je opasno zaprijetio Milinkoviću-Saviću, da bi u 63., osam minuta nakon ulaska, prvo varkom izbacio srpskog braniča, a onda majstorski prebacio Milinkovića-Savića. Gol je prvo poništen zbog ofsajda, no VAR provjera potvrdila da se napadač Kameruna nalazio u dozvoljenoj poziciji.

Tri minute kasnije, Kamerun se u potpunosti vratio. Ponovno je sve zakuhao Aboubakar, koji je istrčao kontru po desnoj strani, ubacio u sredinu u kojoj se nalazio Eric Maxim Choupo Monting i zakucao loptu iza leđa Milinkovića-Savića. Nevjerojatno, u trenucima je Kamerun djelovao kao razbijena vojska, a sada su se u razmaku od tri minute vratili u utakmicu. Aboubakar je tako postao prvi igrač koji je na Svjetskom prvenstvu ušao s klupe za pričuve, a u istoj utakmici zabio i asistirao.

Probao se Piksi Stojković vratiti u utakmicu trima izmjenama, Srbija je energetski pala, slično kao i protiv Brazila, no Orlovi su nekako pronašli snage da u završnici ponovno zaprijete. Dva puta se u dobroj šansi našao Mitrović, imao je priliku i Grujić, ali rezultat se više nije mijenjao. Srbija je imala sve na dlanu, ali se na kraju obje reprezentacije, nakon poraza u prvom kolu, moraju zadovoljiti s bodom.

Golove s utakmice možete pronaći OVDJE.

U posljednjem kolu Srbija će prolaz tražiti protiv Švicarske, a pred Kamerunom je 'nemoguća' misija protiv prvog favorita turnira Brazila.

Svjetsko prvenstvo, skupina G

Kamerun – Srbija 3:3

Strijelci: 1:0 Jean-Charles Castelletto (29., N'Koulou), 1:1 Pavlović (45+1, Tadić), 1:2 S. Milinković-Savić (45+3., Živković), 1:3 A. Mitrović (53., Živković), 2:3 Aboubkar (63., Castelletto), Choupo-Monting (66., Aboubakar)

Suci: Mohammed Abdulla (UAE), pomoćnici: Mohamed Al Hammadi, Hasan Al Mahri (UAE), četvrti sudac: Ning Ma (Kina)

Žuti kartoni: N'Koulou 24., Bassong 30. (Kamerun) / Jović 45+4., Milenković 90+3. (Srbija)

Kamerun (4-3-3): Epassy – Fai, Castelletzto, N'Koulou, Tolo – Anguissa (od 81. Gouet), Hongla (od 55. Aboubakar), Kunde – Mbemu (od 81. Nkoudou), Choupo-Monting, Toko Ekambi; Izbornik: Rigobert Song

Srbija (3-4-2-1): V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković (od 78. Babić), Pavlović (od 55. S. Mitrović) – Živković (od 78. Radonjić), Maksimović, Lukić, Kostić (od 92. Đuričić) – Tadić, S. Milinković-Savić (od 78. Grujić) – A. Mitrović; Izbornik: Dragan Stojkovi



Tagovi

srpska nogometna reprezentacijakamerunska nogometna reprezenatcijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti