Screenshot
Screenshot

Splićanin kojeg želi Roma: "Vezati se za Mourinha je veliki iskorak u karijeri, a Tramezzani se odlično prilagodio ambijentu koji nije jednostavan"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 19.05.21. | 13:37

Kandidat je i za klupu Brescie

Prošlog tjedna ime jednog Splićanina uvelike se pojavljivalo u talijanskim medijima kao potencijalnog trenera juniora Rome, ali i u kontekstu preuzimanja klupe Brescie. Riječ je o 42-godišnjem treneru Ivanu Javorčiću, koji u Italiji živi više od 20 godina. Preuzimanje klupe Rominih mladića značilo bi i usku suradnju s velikanom Joseom Mourinhom, a od slavnog Portugalca bi sigurno imao puno toga za naučiti.

U intervjuu za DalmacijaNews otkrio je što se krije iza njegovih potencijalnih angažmana u Romi i Bresciji.

„U obje spomenute situacije postoji konkretna priča premda je to još sad sve u fazi začeća, na samim počecima. Treba vidjeti kako će to sve skupa napredovati. Dobar posao koji sam napravio u Pro Patriji je sigurno privukao pozornost, tako da treba vidjeti, tek smo na početku mercata.“, rekao je Javorčić.

Smatra da su obje varijante korak naprijed u karijeri.

„Rekao bih da kod trenera postoje dva puta za ići prema naprijed, a jedan je vezati se za tako velikog trenera, u jednom od najboljih europskih klubova uz bok jednoga od top menadžera u Europi. To može biti jako dobro za iskorak u karijeri. Isto tako i Brescia može biti korak naprijed u karijeri jer se radi o klubu koji je u Serie B i u kojemu sam napravio cijeli put kao igrač, trener mlađih kategorija, a bio sam i trener prve momčadi. To je također interesantan put koji može biti korak naprijed, ponavljam. Obje solucije su interesantne i vrijede.“, pojasnio je za DalmacijaNews.


Javorčić je u žižu talijanske javnosti došao zbog dobrog poslau talijanskom niželigašu Pro Patriji. Bio je prvak Serie D, a tri godine je igrao play off za ulazak u Serie B, što je bilo iznad očekivanja za klub s puno manjim budžetom od konkurencije.

„Istina je da smo tri godine u nizu u kvalifikacijama, a početni cilj svake sezone bio je opstanak u ligi, što znači da smo to debelo nadmašili. Nakon osvojenog 'scudetta' sve tri godine smo napravili odličan posao. Ove sezone imamo najbolju obranu u svim profesinalnim ligama u Italiji, stoga to jest jedan od razloga što postoji veliki interes za mene pogotovo što imam UEFA pro licencu, završio sam master.“, istaknuo je.

S Pro Patriom mu ugovor ističe, a sad je vrijeme napredak.

„Osjećam da je sad trenutak za to, a to je i prirodno. Za mene bi bilo najbolje ukoliko uspijem napraviti taj korak. Osjećam se spremnim, mislim da je sazreo trenutak. Relativno sam mlad trener, ali imam dovoljno iskustva iza sebe i to bi bio prirodni put prema naprijed.“, kazao je.

Osvrnuo se i na rad drugih splitskih stručnjaka u Italiji. Ivan Jurić s Veronom ima dobar rezultat u kontinuitetu te je na meti jačih klubova Serie A, a Igor Tudor je pomoćnik Andrei Pirlu u Juventusu.

„Njih dvojica su sigurno reference za mene koji rade odličan posao u Italiji, a obojica su izuzetno cijenjeni. Ja se nadam da ću se na neki način uspjeti priključiti u taj vlak Hrvata koji rade dobar posao u Italiji.“, rekao je.

Dijelio je svlačionicu s Hajdukovim trenerom Paolom Tramezzanijem, a spominjao se i kao potencijalni trener Bilih prije talijanskog stručnjaka o kojem ima samo riječi hvale.

„S moje strane možda ne bi bilo simpatično pričati o tome, jer Tramezzanija poznajem osobono, igrali smo skupa u Italiji. Uza sav respekt prema njemu, mislim da radi odličan posao. Dobro ga poznajem jer smo igrali zajedno, a on je ovdje u Pro Patriji dugo godina bio kapetan. Naše sudbine su na neki način uvijek bile vezane. Pratim njegov rad i mislim da radi odlično. Moje se ime spominjalo u tim nekih ranijim kombinacijama, premda je nisam imao nikakav direktan kontakt s nekim iz Hajduka. Vjerojatno je postojala neka Hajdukova znatiželja o mom radu, no daljnjih priča nije bilo. Za Tramezzanija, koliko pratim, mogu reći da ima dobar rezultat te da se odlično prilagodio ambijentu koji nikome nikada nije bio jednostavan. Pokazao je vrijednost i drago mi je zbog toga. Kvalitetna je osoba i od mene ćete čuti samo dobre stvari o njemu.“, rekao je za DalmacijaNews.

Sa 17 godina iz Splita je otišao u Italiju, a karijeru je započeo u nekadašnjem prvoligašu RNK Splitu za koji je još uvijek vezan. Njegov brat Saša trener je u omladinskoj školi crvenih, a za sebe kaže da je emotivno vezna za klub.

„Ja sam uvijek bio pravi Splitovac u smislu da mi je to u korijenima još od oca Gorana i uvijek sam bio vezan za Park mladeži. Prošao sam sve mlađe kategorije Splita, nastupio za prvu momčad. Split je meni matični klub i sigurno je da sam navijač te sam ga uvijek pratio i pratim i danas zbivanja u Splita. Kada je Split igrao play off Europske lige u Torinu, bio sam na utakmici kao navijač. Emotivno sam vezan za taj klub i nadam se da će u budućnosti opet doći na staze stare slave. Da će biti tamo gdje zaslužuje biti, biti ozbiljna stvarnost u hrvatskom nogometu koja nosi ime grada, a iza sebe ima bogatu povijest. Tako da se nadam boljitku u budućnosti.“, istaknuo je.

Otkrio je i gdje se vidi u budućnosti.

„Tko zna što donosi budućnost koja je vrlo neizvjesna, uvijek pod upitnikom, pogotovo u našem trenerskom poslu. U Italiji sam više od 20 godina, kao 18-godišnjak sam nastupio u najjačoj ligi na svijetu, tako da se nadam da ću to uspjeti i kao trener. Ali u trenerskom poslu postoje sve opcije, opcije za inozemstvo i nikada ne znaš gdje ćete trenerski posao odvesti. San je napraviti jedan kompletni put ovdje u Italiji, ali se do toga može doći na različite načine. Još sam mlad i ne postavljam nikakve prepreke.“, zaključio je Javorčić.


Tagovi

RomaSerie ABrescia

Ostale Vijesti