REUTERS/Yves Herman / Dubravka Petric, Marko Lukunic/PIXSELL
REUTERS/Yves Herman / Dubravka Petric, Marko Lukunic/PIXSELL

Španjolska usmjerava sportsku godinu Hrvatske

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 26.12.23. | 08:08

Očekuje nas iznimno bogata sportska 2024. godina, a rezultati hrvatskih reprezentacija uvelike će ovisiti o tome kako ćemo otvoriti tri velika natjecanja protiv La Roje

Godina je na izmaku, što najčešće znači da je vrijeme za sumirati napravljeno u tekućoj, odnosno napraviti plan za nadolazeću godinu. Što se sporta tiče, 2023. bila je godina bez ijednog velikog natjecanja u nogometu, bez Olimpijskih igara, odnosno, bila je bogata, ali bez šlaga na torti. Čast svim sportovima, ali nogometni Euro i Mundijal, odnosno Olimpijske igre, privlače najveći interes javnosti u Hrvatskoj, ali i većem dijelu svijeta. No, ono što nas očekuje već za nekoliko dana, bit će uvod u spektakularnu sportsku kalendarsku godinu, a što se hrvatskog sporta u njoj tiče, on će, barem na najvećim natjecanjima, dosta ovisiti o Španjolskoj, odnosno utakmicama protiv nacije koja je izrasla u ponajveću svjetsku silu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, još je prerano da bismo mogli raditi detaljnije prognoze za 2024. godinu, ali na tri izuzetno bitna velika natjecanja za hrvatski sport, ples kuglica poigrao se tako da Hrvatsku smjesti u istu grupu sa Španjolskom u tri različita sporta. I da koincidencija tu ne stane, u sva tri navrata prvenstvo ćemo otvoriti protiv popularne La Roje! I već sada možemo s punim pravom utvrditi kako će to biti utakmica koja će usmjeriti svako od tri natjecanja, nadamo se u korist Hrvatske.

Krenimo redom. Tek što ćemo se oporaviti od ulaska u 2024. godinu, kreće prvo veliko natjecanje – Europsko prvenstvo u vaterpolu (od 4. do 16. siječnja), a koje se održava upravo u Hrvatskoj. Pozadina dobivanja drugog domaćinstva EP-a u svega godinu i pol dobro nam je poznata. Domaćin je trebala biti izraelska Netanya, no zbog ratnog stanja u pojasu Gaze, LEN je bio primoran potražiti novog domaćina. Hrvatska je odmah uskočila s vrlo jakom kandidaturom, tako da će po drugi puta u nizu organizirati kontinentalno prvenstvo u muškoj konkurenciji. Barakude će grupnu fazu igrati u Dubrovniku, na bazenu u Gružu, gdje ne sumnjamo u sjajnu podršku, nalik onoj u Spaladium Areni u rujnu 2022. godine. Vaterpolo je sport broj jedan u gradu pod Srđem, Jug je institucija svjetskog vaterpola, a Divlja liga sportsko nematerijalno dobro jedinstveno u ovom sportu. Sve su to razlozi zbog kojih se, s punim pravom, očekuje izvrsna potpora izabranicima Ivice Tucka u borbi za obranu europskog trona.

A sustav natjecanja takav je da će nam dvoboj prvog kola protiv Španjolske (4. siječnja) praktički odrediti četvrtfinalnu sudbinu. Naime, ovo je prvi Euro na kojem se igra po novom sustavu natjecanja, gdje je osam najboljih reprezentacija s prošlog EP-a podijeljeno u dvije skupine i svih osam prolazi u nokaut fazu. Pritom, prve dvije momčadi iz svake skupine imaju direktan prolaz među osam najboljih, dok će 3. i 4. momčad iz grupe razigravati u osmini finala. No, zašto je utakmica protiv Španjolske toliko bitna, ako znamo da su u našoj skupini još Francuska i Crna Gora, na papiru ipak slabije momčadi? Odgovor treba potražiti u daljnjem ždrijebu za četvrtfinale. Drugoplasirani sastav iz naše će grupe put do polufinala potražiti preko trećeplasirane momčadi iz skupine B u kojoj su Mađarska, Grčka, Italija i Gruzija, dok će prvoplasirani sastav za protivnika imati boljeg iz ogleda četvrtoplasirane momčadi iz B i pobjednika skupine D (Rumunjska, Slovačka, Nizozemska i Slovenija).

Iako nikada nije poželjno gledati toliko unaprijed u ždrijebu, broj momčadi koje pretendiraju na medalju u vaterpolu je i dalje na znatno skromnijoj razini nego u nogometu, rukometu, košarci, odbojci, tako da je ovdje računica dosta izvjesna. Pobjeda nad Španjolskom otvara vrata jackpot ždrijebu u četvrtfinalu, dok poraz izvjesno vodi na jednu od najjačih momčadi Europe. Kako bismo vam dodatno dočarali koliko je bitno voditi računa o ovome, podsjetit ćemo na prošlo prvenstvo Starog kontinenta. Tamo je Hrvatska bila u sličnoj situaciji. U grupnoj fazi imali smo velikog rivala u Grčkoj, a ždrijeb je bio takav da se unaprijed znalo da će nam prvo mjesto ispred vrlo jakih Grka donijeti poklon u četvrtfinalu. Na koncu, uz jako puno sreće izvukli smo remi protiv Grčke, zauzeli prvo mjesto zbog gol razlike bolje za jedan pogodak. Epilog – u četvrtfinalu smo imali tek malo jači trening protiv Gruzije, koju smo pregazili s 10 pogodaka prednosti, dok su Grci morali na Španjolsku, koja ih je poslala u borbu za peto mjesto.

Na dan kad se na vaterpolskom Euru igraju četvrtfinala, rukometna reprezentacija Hrvatske otvara svoj nastup na Euru. Iako je Njemačka domaćin, nema sumnje da će i na ovom prvenstvu Hrvatska imati domaćinsku atmosferu, kao što je to uvijek slučaj kada igramo u nekoj od zemalja s brojnom dijasporom. Kauboji su u posljednje tri godine ostvarili nekoliko loših rezultata, kulminacija je bila propuštanje Olimpijskih igara u Tokiju, a osim rezultata ispod renomea Hrvatske, u sveukupnu negativnost uklopilo se skandalozno ponašanje izbornika Hrvoja Horvata tijekom intervjua s pripadnicima sedme sile. No, njegova misija na izborničkoj klupi je završena, u sedlo je uskočio Goran Perkovac i ovo će mu biti premijera na velikim natjecanjima.

Nacija, kao po običaju, ima vrlo visoka očekivanja od Domagoja Duvnjaka i društva, no Hrvatska se tek treba vratiti u rukometni vrh. Srebro s pretprošlog Eura već je davna prošlost, u ždrijebu za aktualno prvenstvo bili smo tek u trećem potu, što možda i najbolje ocrtava gdje smo u ovom trenutku. Sustav natjecanja takav je da u prvom krugu imamo šest skupina, od čega će se stvoriti dvije grupe u glavnoj fazi, iz koje će po dvije prvoplasirane reprezentacije proći u polufinale. Prevedeno, iz dijela ždrijeba u kojem su izabranici Gorana Perkovca, za polufinale su najjači kandidati Francuska, Njemačka, Španjolska, Hrvatska, Island, Mađarska i Srbija. S obzirom na to da prvenstvo otvaramo protiv La Roje, ne treba dodatno objašnjavati kakav vjetar u leđa bi nam dala ta pobjeda. Prvenstveno, stekli bismo velik bodovni kapital za drugi krug, a to bi nam zaleđe psihološki znatno olakšalo pristup utakmicama protiv preostala četiri rivala. Eventualnim porazom u prvom kolu, doveli bismo se u poziciju da je svaka sljedeća utakmica borba za goli život. Računica je, dakle, vrlo jasna. Pobjeda nad popularnim Hispanosima pred punom dvoranom hrvatskih navijača u Mannheimu i polufinale će biti u zoni iz koje ga je lakše dohvatiti.

Za kraj nam je ostao, dakako, nogometni Euro koji se također igra u Njemačkoj. O njemu se najviše kartica teksta ispisalo, svi već napamet znamo raspored Vatrenih u grupnoj fazi, a interes navijača ponovno je golem. Nema nikakve sumnje da će Vatreni u Berlinu, Hamburgu i Leipzigu imati zvučnu kulisu kao da se igra u nekom od hrvatskih gradova. A to će nam posebno trebati na otvaranju prvenstva protiv Španjolske. Iako je Europsko prvenstvo 2016. godine toliko prošireno da se na njega teže ne plasirati nego plasirati, kao i činjenica da nakon grupne faze samo osam od 24 reprezentacija neće vidjeti nokaut fazu, ne treba posebno objašnjavati koliko je prvo kolo bitno.

Sjetimo se samo silnih priča Zlatka Dalića uoči zadnja tri velika natjecanja, kada je konstantno ponavljao da je najvažnije da se turnir ne otvori porazom. I remi je dobar rezultat za uvod. Uvjerili smo se u to, uostalom, i na prošlom Svjetskom prvenstvu, gdje se kroz turnir pokazalo da je bod protiv Maroka bio sasvim dobro postignuće. I ne bismo se niti malo bunili kada bi se isti scenarij dogodio i u Njemačkoj. Pozitivan rezultat iz prvog kola dao bi dodatan poticaj uoči dvoboja protiv nominalno najslabije momčadi skupine. Iz tog je razloga važno da 15. lipnja u Hamburgu kola ne krenu nizbrdo, jer bismo u suprotnom imali golem pritisak u preostala dva kola.

Za kraj se osvrnimo i na još jednu koincidenciju koju možemo provući kroz prizmu hrvatsko-španjolskih sportskih obračuna. Nije, doduše, reprezentativno natjecanje, ali zgodno se podsjetiti da ćemo, nakon vaterpolskih i rukometnih uzbuđenja, mjesece do nogometnog Eura kratiti drugim dijelom sezone. A ždrijebom je odlučeno da će španjolski Betis biti prva prepreka zagrebačkom Dinamu u nokaut fazi Konferencijske lige. Prva utakmica šesnaestine finala na rasporedu je 15. veljače u Sevilli, a uzvrat je 22. veljače u Zagrebu.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaHrvatska vaterpolska reprezentacijaeuropsko prvenstvo u nogometuEuropsko prvenstvo u nogometu 2024Europsko prvenstvo za rukometaše 2024.Europsko prvenstvo u vaterpolu

Ostale Vijesti