REUTERS/Ahmed Yosri
REUTERS/Ahmed Yosri

Slamka spasa: Omanci Profesora Ivankovića i dalje sanjaju dokvalifikacije, Skočićev Iran siguran

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 23.03.22. | 18:00

Azijske kvalifikacije nam spremaju triler u posljednja dva, odlučujuća kola.

Dok je u Europi gotovo pa nemoguće za predvijeti kako će završiti košmar dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u Aziji je – mirno. Ostala su nam još svega dva kola za odigrati prije nego li prvi i drugi iz grupe A i B otputuju na ždrijebanje u Dohu, dok će trećeplasirani u daljnje muke interkontinentalnih doigravanja. O tome nešto kasnije.

Sutra od jutra pa nadalje po našem vremenu, kreće deveto kolo azijskih kvalifikacija koje imaju svega nekoliko otvorenih pitanja. Naime, velika većina reprezentacija već sada zna svoju sudbinu. Na samom vrhu grupe A stoji Iran našeg Dragana Skočića. Oni su s 22 boda apsolutno sigurni u nastup na Mundijalu, dok Južna Koreja s dva boda manje može eventualno ugroziti prvu poziciju Iranaca što u aspektu ždrijeba ne nosi nikakvu prednost.

No, zato je borba za treće mjesto itekako otvorena. Sirija će gotovo sigurno završiti posljednja jer trenutno broje svega dva boda pa im čak niti teorija više ne igra za treće mjesto. S druge strane, troboj Ujedinjenih Arapskih Emirata, Libanona i Iraka za to spasonosno treće mjesto.

(1.93) J.Koreja (3.15) Iran (3.90)

Akcija starta već u podne. Prvi će na teren Iranci i izabrana vrsta Južne Koreje. Iako ovaj susret ne nosi rezultatski pritisak, Skočić će sigurno htjeti pobijediti u ovom nogometnom sukobu šijitskog giganta i demokratske polovice korejskog poluotoka. U prvom međusobnom ogledu u Teheranu momčadi su podijelile bodove, sve upućuje na isti epilog sutra poslijepodne. Prevedeno, pitanje prvog i drugog mjesta bit će odlučeno u posljednjem, desetom kolu. Spomenimo kako najpoznatiji žitelje Južne Koreje vjerojatno neće igrati. Son je propustio posljednje četiri reprezentativne utakmice zbog ozljede, vidjet ćemo hoće li izbornik riskirati s njegovim nastupom.

Zanimljivo, Sonu fale dva nastupa za reprezentaciju da upiše jubilarnu stotu utakmicu u domaćem dresu. Što se tiče prvog igrača među Irancima, Sardar Azmoun je u konkurenciji, vidjet ćemo hoće li Skočić koristiti njegove usluge.

(2.40) Irak (2.90) UAE (3.05)

Dok će se u Seoulu igrati za prestiž, reprezentacija Emirata odlazi u obiližnji Rijad. Tamo će se na naeutralnom terenu sastati sa Irakom koji iz očitih razloga i dalje ne igra u svojoj domovini. Reprezentacija koju je donedavno vodio crnogorski stručnjak Željko Petrović ima tek teoretske šanse za preuzeti treće mjesto, a misle li i dalje sanjati Katar, moraju pobijediti. Imaju pet bodova, UAE broji devet, pa bi eventualna pobjeda zatvorila razliku na samo jedan bod pred zadnje kolo.

Ono što jest problem za Emirate je prisutstvo Libanona. Oni imaju najlakši zadatak, na domaćem terenu dočekuju posljednjeplasiranu Siriju koja je u osam odigranih kola skupila svega dva boda. Očekuje se sigurna pobjeda domaćina i vjerojatno slavlje UAE-a što bi trebalo zatvoriti priču ovog kvalifikacijskog ciklusa.

Zanimljivo, u prošlim kvalifikacijama, onima za Mundijal u Rusiji, situacija je bila slična. Iran i Južna Koreja su zauzeli prvo, odnosno drugo mjesto, UAE je ispao iz konkurencije, ali u drugoj grupi. U skupini B su pak izdominirali Saudijci i Japanci, a kako će se pokazati, ni u ovom ciklusu situacija nije ništa drugačija. Ako se neke stvari poklope, mogli bi imati reprizu s istim sudionicima kao i 2018. godine. Dobra vijest za uspješne, ali veliki problem za tamošnju krovnu otanizaciju (AFC) koja mora poraditi na smanjenju diskrepancije između reprezentacija.

U grupi B je sve manje-više jasno, premda Branko Ivanković i dalje sanja dokvalifikacije. Misli li ostvariti makar teoretske šanse da uđe u posljednje kolo, sutra mora svladati Vijetnam u gostima i navijati za Japan koji na svom nacionalnom stadionu želi othrvati Australce na treće mjesto. U tom slučaju Oman bi došao na tri boda razlike i onda u posljednjem kolu, kada će Socceroosi gostovati kod Saudijske Arabije, u svom Omanu sa što većim brojem golova u mreži razbiti Kinu. Tek onda je sigurni sudionik dokvalifikacija.

(2.90) Vijetnam (3.05) Oman (2.40)

Takav epilog je teško ostvariv, čini se da je ključ odluke o izravnom i neizravnom kvalifikantu na nacionalnom stadionu u Sydneyju. Od 10:10 po našem vremenu, Japan i Australija se izravno nadmeću na drugu poziciju, posljednju koja izravno vodi u Katar. Veseli među pozvanim Australcima vidjeti i Frana Karačića bivšeg igrača Dinama koji trenutno boravi u Bresciji. Saudijska Arabija je na prvoj poziciji gotovo pa sigurna. Oni sutra igraju protiv Kine u gostima i pobjedom bi praktički riješili pitanje prolaza.

(2.60) Australija (2.85) Japan (2.80)

Ulozi su golemi. Iako će ovo Svjetsko prvenstvo biti obilježeno izbacivanjem Rusije i velikog meteža koji vlada u europskim dokvalifikacijama, kako sada stvari stoje, fotofiniš azijskih kvalifikacija bi mogao do kraja tjedna puniti novinske stupce. Iako najveći kontinent u ovom ciklusu nije ponudio gotovo ništa novo, borba je propisno napeta.

Zbrojno, situacija je u Aziji ovakva. Sutra ćemo dobiti maksimalno dvoje novih sudionika smotre u Kataru. Ukoliko Saudijska Arabija bude slavila u susretu s Kinom, Mundijal je osiguran. Paše im i remi, ali tada bi Japanci morali slaviti protiv Australije. Isto tako, u tom slučaju, nastup bi osigurao i Japan.


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

JapanDragan SkočićBranko IvankovićSaudijska ArabijaAustralija

Ostale Vijesti