Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Skupina Matea Kovačića (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 05.09.22. | 08:02

U Dinamo je stigao s 13 godina iz Austrije, na Maksimiru je odigrao svoju prvu utakmicu u Ligi prvaka, a prva inozemna destinacija bila mu je San Siro. Sada se, kao jedan od najboljih veznjaka današnjice, vraća na 'svoja' dva stadiona i u zemlju rođenja.

Mateo Kovačić u utorak na Maksimiru započet će svoju devetu kampanju najdražeg mu natjecanja. Prvu utakmicu u Ligi prvaka odigrao je 14. rujna 2011. na Maksimiru, s tek napunjenih 17 godina. Svoju 58. odigrat će u dresu Chelseaja, na ‘svojem’ Maksimiru s tek napunjenih 28 godina. U međuvremenu je Kovačić, između tog dvoboja protiv Reala u dresu Dinama i sutrašnjeg protiv Dinama u dresu Chelseaja, četiri puta podignuo ‘uhati’ trofej, tri puta kao igrač Real Madrida i jednom kao član Chelseaja. Na Maksimiru je tog 14. rujna 2011. krenuo kao talentirani tinejdžer, a vraća se kao jedan od najboljih veznjaka svijeta, osvajač brojnih trofeja i, dakako, srebrne svjetske medalje.

(7.50) Dinamo (4.40) Chelsea (1.45)

Kovačić je tada igrao na lijevoj strani terena, u 4-5-1 formaciji (Kelava – Leko, Vida, Tonel, Ibanez – Tomečak, Badelj, Sammir, Calello, Kovačić – Rukavina), na suprotnoj strani ordinirali su Angel Di Maria i Sergio Ramos. Želio je kao talentirani klinac dokazati da se može ravnopravno nositi s Mesutom Özilom i Xavijem Alonsom, elitnim veznjacima ondašnjeg Reala, i da ‘mali’ Dinamo može iznenaditi ‘veliki’ Real Madrid. Sutra će na Maksimiru, 11 godina kasnije, on biti ‘Xavi Alonso’, ‘Mesut Özil’ i ‘Angel Di Maria’, a jedan novi ‘Kovačić’, Martin Baturina, pokušat će dokazati da se može ravnopravno nositi s ‘originalnom’ i da ‘mali’ Dinamo može iznenaditi ‘veliki’ Chelsea.

Mateo Kovačić u pohod na svoju petu Ligu prvaka krenut će tamo gdje je sve krenulo, protiv svojeg Dinama, kluba koji ga je afirmirao i gurnuo u svijet elitnog nogometa, a simptomatično je da je Kovačić pet od svojih 12 utakmica Lige prvaka zabilježio pod paskom Ante Čačića, koji će ga u utorak pokušati ‘zaštopati’ kako se hrvatski reprezentativac ne bi razmahao.

No, Kovačić se u ovosezonskoj kampanji neće vratiti samo na Maksimir, već i na još jedan stadion koji mu je obilježio karijeru, ali na kojem nije zaigrao niti jednu utakmicu utakmicu Lige prvaka. Kovačić je, naime, početkom 2012. Maksimir zamijenio San Sirom. U dresu Intera proveo je dvije sezone u kojima je igrao ‘tek’ Europsku ligu, ali je istovremeno dokazao da je kapacitet za sam krov Europe. Na Giuseppe Meazzi je odradio dvije sezone koje su mu omogućile transfer u Real Madrid.

Action Images / John SibleyAction Images / John Sibley

Sada će se vratiti na San Siro na kojem će 22. studenog, ako ne bude ozljeda, kartona ili nekih nepredviđenih događaja, odigrati utakmicu protiv Milana u sklopu četvrtog kola natjecanja.

Za kraj ostaje Red Bull Salzburg. Prvak države u kojoj se Mateo Kovačić rodio i iz koje je, kao supertalentirani klinac, 2008., odnosno tri godine prije debija u Ligi prvaka, stigao na Maksimir.

Ovo je, dakle, idealna prilika za Matea Kovačića da se u godini Svjetskog prvenstva vrati na svoja bivša odredišta - Austriju, San Siro i njegov Maksimir. Ovu skupinu Lige prvaka, prema tome, možemo nazvati ‘Skupinom Matea Kovačića’. Jedina ‘kovačićevskija’ skupina bila bi ona s Real Madridom iz prvog pota i Interom iz trećeg.

No, draže nam je da je ovako, a vjerujmo da isto misli i Mateo Kovačić.

(7.50) Dinamo (4.40) Chelsea (1.45)

Nadamo se da ovo neće biti posljednji put da ćemo gledati Matea Kovačića u Zagrebu. Da ćemo ga jednog dana ponovno vidjeti na novom zagrebačkom stadionu, u dresu reprezentacije ili, ako već imamo pravo maštati, dresu Dinama. Jer, Kovačiću je tek 28 godina. Možda nakon još jedne ili dvije osvojene Lige prvaka odluči doći tamo gdje je sve krenulo, tog 11. rujna 2011. kada su nasuprot golobradog tinejdžera stajali bivši mu suigrači Cristiano Ronaldo, Iker Casillas, Sergio Ramos, Karim Beznema…

Liga prvaka

Utorak, 6. rujna

Skupina E

Dinamo – Chelsea 18.45

RB Salzburg – Milan 21.00

Skupina F

RB Leipzig – Šahtar 21.00

Celtic – Real Madrid 21.00

Skupina G

B. Dortmund – Copenhagen 18.45

Sevilla – Manchester City 21.00

Skupina H

Benfica – Maccabi Haifa 21.00

Paris SG – Juventus 21.00

Srijeda, 7. rujna

Skupina A

Ajax – Glasgow Rangers 18.45

Napoli – Liverpool 21.00

Skupina B

Club Brugge – B. Leverkusen 21.00

Atletico – Porto 21.00

Skupina C

Barcelona – Viktoria Plzen 21.00

Inter – Bayern 21.00

Skupina D

E. Frankfurt – Sporting 18.45

Tottenham – Marseille 21.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Mateo KovačićHrvatska nogometna reprezentacijaChelseaDinamo ZagrebGNK DinamoInterSan SiroMilan

Ostale Vijesti