REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Skupi vratar i skupi napadač

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 04.10.23. | 09:55

Kako je André Onana na Old Traffordu ukrao šou Rasmusu Højlundu

Navijačima zagrebačkog Dinama možda je moglo biti malo lakše ako su vidjeli kakve sve pogotke primali klubovi u Ligi prvaka u utorak navečer, među kojima I neki velikani poput Manchester Uniteda. Akcija Lučić, Trajkovski, Sahiti još je mila majka prema nekima po istom principu u utakmicama 2. kola. Također, neki naši mladi vratari mogu vidjeti da i skuplji, stariji i nemjerljivo iskusniji početnički griješe…

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Manchester Unitedu su se, eto, prvi put dogodila dva poraza zaredom na otvaranju Lige prvaka, prvi su put izgubili na prvom domaćem susretu (šteta što nije uspjela ona kontra Marija Cvitanovića 1999., pa je ostalo 0-0 s tadašnjom Croatijom!), no kako to biva kad treneri moraju improvizrati na najvišoj razini pokazala je večer u kojoj je Galatasaray trijumfirao na Old Traffordu, 3-2, nakon što su Crveni vragovi u 67. minuti poveli 2-1.

Erik ten Hag može istaknuti ozljede kao problem, poglavito kad pokušava pronaći privremeno rješenje na lijevom beku. Ali apetit za isprikama na Old Traffordu blijedi kada vratar od trenerova povjerenja stvara takvu neizvjesnost, komentira Sky.

André Onana (27) nije bio dobro podržan svojom obranom u porazu od Galatasaraya u utorak. Diogo Dalot je mogao bolje u akciji prvi gol (kao da smo gledali Moharramija, sorry, Moha!), Victor Lindelof je uhvaćen izvan pozicije u akciji za drugi, a Raphael Varane nije bio viđen kod trećeg. Sofyan Amrabat se jako mučio u tom drugom poluvremenu, njegov gubitak lopte je pokrenuo akciju u kojoj je Casemiro skrivio kazneni udarac i drugi put požutio, u 77. minuti pri 2-2.

No, dok sumnje oko Dalota i Lindelofa nisu ništa novo, a Amrabat igra izvan svoje prave pozicije, na lijevoj strani, Onana je trebao biti vratar koji će pomoći u uvodu nove ere u Manchester Unitedu, čovjek sposoban smiriti sviju momčad kad je u posjedu lopte. No, Kamerunac se već se našao upleten u "niz dlakavih incidenata", kako fraziraju engleski kolege. Protiv Galatasaraya možda je mogao biti i agresivniji u reakciji kod pogotka Wilfrieda Zahe, a u drugom poluvremenu je imao još jedan nesretan pokušaj da uhvati centaršut. Činilo se da je to utjecalo na njegovo samopouzdanje, komentira Sky.

Nedugo nakon toga, njegov loš pas suigraču okrenutom leđima izravno je doveo do isključenja Casemira, mijenjajući zamah utakmice. Da je David De Gea lani napravio takvu pogrešku, to bi se pokazalo kao dokaz njegove nesposobnosti da igra nogama.

Onana to može, pokazao je tu sposobnost, nešto što je Ten Hag želio naglasiti na konferenciji za novinare nakon utakmice. Ali šef Uniteda trenutno se suočava s tim i treba svoje najbolje igrače da mu isporuče ono što kvalitetom mogu; njegov vratar to nije uspio i to se pokazalo skupim. Čime dolazimo do nove definicije “skupog vratara”: 52,5 milijna eura odštete Interu ovog ljeta, a vrijednost na Transfermarktu 35 milijuna eura. K tome, navijači Uniteda ne zaboravljaju da je u debiju, prijateljskoj utakmici, primio gol s centra…

No, dobro, ako se, pak, može nešto pozitivno izvući iz posljednjeg razočaranja Manchester Uniteda, to je izvedba Rasmusa Højlunda. Danski 20-godišnjak je bio sjajno svjetlo na još jedan tužan dan za momčad Erika ten Haga. Unitedu je nedostajao broj 9 poput njega.

"Snaga, moć, tempo, odlučnost, sjajna igra zadržavanja lopte i klinička završnica, Højlund je prikazao impresivnu individualnu predstavu na Old Traffordu", sipa hvalospjeve Sky, a mi se potpisujemo.

Doveden iz Atalante za 75 milijuna eura ovog ljeta, Højlund je napravio skok u punom trku kako bi glavom pogodio ubačaj Marcusa Rashforda u početnoj fazi utakmice, a zatim istrčao sa svoje polovice prije nego što je primijenio delikatan završetak akcije, potkopavanje vratara, također iz punog trka, kako bi United ponovno poveo sredinom drugog poluvremena. Mogao je postići ‘hat-trick’, ali mu je još jedan smireni udarac ispravno poništen zbog zaleđa.

Danski reprezentativac postao je najmlađi igrač koji je zabio u svoja prva dva nastupa u Ligi prvaka od Erlinga Haalanda 2019. On je također tek četvrti igrač koji je pogodio mrežu najmanje tri puta u svoje prve dvije utakmice Lige prvaka za United nakon Romelua Lukakua, Dimitra Berbatova i Waynea Rooneya.

 Højlund je protiv Galatasaraya igrao zrelo, iznad svojih godina i da se njegova momčad pravilno branila, ova bi se utakmica komentirala samo po njemu. Kakav mu je potencijal, još je malo i plaćen. Toliko o skupoći nogometaša.

"Njegova budućnost je svijetla, čak i ako neposredna Unitedova nije", zaključuje Sky. (nl)



Tagovi

Andre OnanaRasmus HøjlundManchester UnitedErik ten HagLiga prvaka

Ostale Vijesti