REUTERS/Sarah Meyssonnier
REUTERS/Sarah Meyssonnier

Pariški poučak ili što to Newcastle može naučiti iz grešaka PSG-a

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 04.10.23. | 08:03

Parižani su, barem na papiru, imali sve preduvjete za uspjeh, a na koncu je skupocjeni projekt neslavno propao. Vrlo brzo će se i Newcastle naći u toj fazi, kada treba fino podesiti momčad za osvajanje srebrnine. Na tom ispitu je PSG pao, a to je i lekcija za Engleze.

Kako pod isti krov dovesti tri od pet najboljih igrača svijeta, dati im bogovske ugovore, odjenuti ih u ekskluzivni modni brand najboljeg košarkaša svih vremena i na koncu neslavno propasti? Odgovor potražite na pariškoj adresi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Osim ako niste zagriženi obožavatelj PSG-a, a uz to ste i po prirodi cinik, onda vas je ovog ljeta moglo zabavljati kako se za treptaj oka raspao skupocjeni pariški projekt. Nakon što nije dobio ljubav i priznanje za svoje nogometno umijeće, a bome se nije ni okitio novim naslovom Lige prvaka, a što je uostalom i bio glavni cilj Parižana, Leo Messi je ovog ljeta mahnuo na pozdrav i Parizu i nogometu na najvišoj razini pa utjehu potražio u zagrljaju Davida Beckhama i Inter Miamija. Ponukan Argentinčevim dizanjem sidra, isto je učinio i Neymar, samo što njega nije toliko privlačio odlazak preko bare, nego se Brazilac poveo primjerom Cristiana Ronalda pa je svoje nogometne talente preselio u Saudijsku Arabiju, u redove Al Hilala.



REUTERS/Marco BelloREUTERS/Marco Bello

Odlaskom dva od tri krunska dragulja, super-bogati katarski vlasnici PSG-a su shvatili kako je romansa naglo završila. Nakon šake antidepresiva odlučili su spasiti što se spasiti da. A ostao im je Kylian Mbappé, kojem su, tobože, ultimatumom zaprijetili kako mora potpisati novi ugovor, da ne bi narednog ljeta besplatno zapalio u redove madridskog Reala, a zapravo su bili dobro svjesni kako bi gubitkom i briljantnog Francuza ostali kratkih rukava i zabilježili jedan od najgorih prijelaznih rokova u novijoj nogometnoj povijesti. Pa su javno korili Mbappéa, stavljali ga na transfer-listu, a na koncu se stvar okončala tako što je Mbappé pričekao da se nervozna mlada sabere i zadrži ga u svom naručju još jednu sezonu.

Gdje je, pitaju se mnogi, PSG pogriješio? Razloga je mnogo, kako to obično biva. Messi, Neymar i Mbappé garantirali su, barem u teoriji, napadačku rapsodiju. Očekivalo se da će porušiti sve golgeterske rekorde, da će ih se moći zaustaviti jedino vatrenim oružjem, a da će se protivničkim stoperima danima kasnije vrtjeti u glavi od njihovih majstorija. I dok je to donekle vrijedilo za Ligue 1, u Ligi prvaka je to bio sasvim drugačiji slučaj. PSG bi obično igrao s osam igrača kada ne bi imao loptu u svom posjedu, a što u eri visokog pritiska i radnih napadača, rijetko može proći. Bilo je tu i očajne taktike, upitnog kadroviranja „pomoćne snage”, a na koncu niti jedan od trojice, izuzev možda Mbappéa (iako je i to podložno raspravi), nije se nikada povezao s PSG-om. U momčadi nije bilo kemije koja danas igra veliku ulogu u postizanju bilo kakvog uspjeha.



REUTERS/Gonzalo FuentesREUTERS/Gonzalo Fuentes

Pa je od ove sezone došlo do zaokreta u filozofiji. PSG je brendirao Mbappéa kao svoju najveću zvijezdu i dao mu ključeve momčadi u ruke. Na koncu, ne mogu svi biti šef sale, netko mora biti i konobar.

PSG je od ulaska katarskih vlasnika godinama gradio momčad, ali i imidž poželjnog kluba za najveće kapitalce, a na koncu se sunovratio u provaliju iz koje mora nanovo započeti gradnju.

Hoće li im to donijeti više uspjeha, preostaje za vidjeti. Trenutno družina Luisa Enriquea drži tek peto mjesto u francuskom prvenstvu s 12 bodova iz sedam kola. Nije baš bajno, ali od 2011. kada se promijenila struktura vlasništva, čitaj u klub ušli katarski petrodolari, PSG je tek jednom prošao dalje od četvrtfinala Lige prvaka.

A večeras će se PSG susresti s klubom čiji su vlasnici čak i bogatiji, a koji bi ponešto mogao naučiti iz grešaka Parižana.

Kada je Saudijski investicijski fond ušao u Newcastle u sredini sezone 2021./2022., stigli su u ligu koja je pod svojom šapom imala šest od deset najbogatijih klubova svijeta, a osim toga, Newcastle je imao baš očajnu momčad. Stoga se ni saudijski milijarderi nisu mogli pretjerano razbacivati novcem i preplaćivati zvijezde i to iz dva razloga: prvo jer je klub plesao na rubu zone ispadanja i drugo, jer bi bio preveliki rizik upustiti se u tako velike izdatke pa da se na koncu ispadne u Championship.

Umjesto toga, odabran je praktičan pristup, i jednostavna nadogradnja rostera. Dovedeni su Kieran Trippier i Bruno Guimarães, igrači nivoa Lige prvaka, zatim su stigli Matt Targett i Dan Burn, dvojica prosječnih premierligaških igrača, a koji su uz talentiranog trenera Eddieja Howea dovukli Svrake do 11. mjesta na koncu sezone.



REUTERS/Scott HeppellREUTERS/Scott Heppell

Uoči prošle sezone su se poslužili istim receptom i dodatno osnažili momčad i ekspresno ovjerili ulazak u Ligu prvaka, kontra svakoj logici. Samo za podsjetnik, Newcastle je bio jedan od najozbiljnijih kandidata za ispadanje iz Premier lige prije manje od 24 mjeseca.

Eh, sada dolazi onaj dio u kojemu se PSG pogubio, a koji neminovno slijedi za Newcastle. Jedno je pronaći igrače koji će ti održati glavu iznad vode i ostaviti te u ligi, a drugo je pogoditi s pojačanjima koja će te odvesti do trofeja. Pitajte samo Man. City koliko je to zahtjevno, dugotrajno i skupo...

Sumirano, Newcastle je u prvih godinu i pol dana od dolaska saudijskog novca napravio ogroman iskorak, no kada imaš najbogatije vlasnike u profesionalnom sportu, onda i nije tolika znanost unaprijediti jednu od najgorih momčadi Premier lige. Sada slijedi delikatan posao privođenja megazvijezda na St. James' Park i balansiranja ega, plaća i njima komplementarnih igrača.

PSG, barem za sada, još nije pronašao tu formulu, a pomalo je fascinantno pratiti kako dva kluba neograničenog budžeta pokušavaju izgraditi uravnoteženu momčad i kako još nisu dokučila kako to napraviti. Možda im se odgovor ukaže upravo večeras.



Tagovi

Liga prvakaPSGNewcastleLionel MessiNeymarKylian Mbappé

Ostale Vijesti