Action Images via Reuters/Lee Smith
Action Images via Reuters/Lee Smith

Sezona lova na City je otvorena, Arsenal traži potvrdu statusa prvog izazivača (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 06.08.23. | 08:00

Utakmica se igra s početkom u 17 sati na Wembleyu.

Sezona dominacije Manchester Cityja je iza nas, karte su ponovno promiješane i od danas krećemo od nule. Počinje nova sezona na Otoku, a tradicionalno je otvara Communitty Shield u kojem aktualni osvajač Premier lige i FA Cupa Manchester City ima priliku u svoje vitrine dodati još jedan trofej, čime bi stavili još jedan pečat na dominaciju koju su sproveli na engleskom, ali i europskom tlu.

U tome će ih pokušati spriječiti klub koji je veći dio prošle sezone predvodio premijerligašku kolonu, ali je u završnici sezone serijom kikseva dozvolio Manchester Cityju da u izravnom dvoboju preuzme vrh. Poraz od 4-1 još uvijek boli Arsenal, a pobjeda u današnjem dvoboju ne samo što bi, barem malo, zaliječila prošlosezonske rane, već bi potvrdila Topnike kao glavnom izazivača Građana. Jesu li za to sposobni već danas, saznat ćemo od 17 sati na Wembleyu.

Pravila Communitty Shielda jasno nalažu da se za trofej bore prvak i osvajač FA Cupa. S obzirom na to da je City, nakon što je osigurao naslov prvaka, u finalu FA Cupa pobijedio gradskog rivala Manchester United, to je omogućilo Arsenalu da, kao drugoplasirani sastav iz prvenstva, prvu službenu utakmicu u novoj sezoni odigra već danas.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Topnici su postavljeni i kao domaćini današnjeg ogleda, a bit će to treći puta da se ova dva kluba bore za Communitty Shield. Prvi puta nakon 2014. godine, kada je Arsenal pobijedio s visokih 3-0 golovima Cazorle, Ramseya i Girouda, dok su se prvi puta u inačici ovog natjecanja sastali davne 1934. godine. Tada se ovo natjecanje zvalo FA Charity Shield, a i tada je londonski sastav bio uvjerljiv s 4-0. Povijest je, dakle, dominantno na strani Arsenala, no od prošlosti se ne živi, a to najbolje pokazuje sadašnjost u kojoj je Manchester City veliki favorit za pobjedu u današnjem susretu.

Kao što smo rekli, Arsenal će, barem formalno, biti domaćin na Wembleyu. Njihova forma u pripremnim utakmicama bila je promjenjiva. Tri pobjede, dva remija i jedan poraz, a u vitrine su, kao i prošlo ljeto, staviti pokal pobjednika Emirates Cupa, no za navijače je to daleko od zadovoljavajućeg, već eventualno tek prvi od ovosezonskih trofeja. Kada pogledamo sastav s kojim Mikel Arteta ulazi u sezonu, kao i 232 milijuna eura potrošena na tri kapitalna pojačanja ovog ljeta, jedino što takvu potrošnju i zasad negativnu transfer bilancu od 206 milijuna eura može opravdati su trofeji.

"Želimo se boriti za svaki trofej. Ono što smo napravili prošle godine nije bilo dovoljno i moramo biti bolji. Jako smo uzbuđeni što ćemo igrati finale i imati priliku osvojiti prvi trofej u sezoni", potvrdio je španjolski trener u najavi dvoboja kakve su ambicije kluba.

Ionako dobro posloženu momčad iz prošle sezone, Arteta je nadogradio dovođenjem Declana Ricea, Kaija Havertza i Jurriena Timbera, dok je jedini spomena vrijedan odlazak onaj Granita Xhake u Bayer Leverkusen. Nema dvojbe, Arsenal je osjetno jači, barem papirnato, nego prije 365 dana. Momčad im na Transfermarktu vrijedi nevjerojatnih 1,2 milijardi eura, a do jučerašnjeg prelaska Joška Gvardiola u Manchester City, Topnici su imali najskuplji sastav Premier lige. Od jučer, City je jači za dlaku te vrijedi 1,24 milijarde eura.

Što se tiče postave koja će istrčati na Wembley, Arteta je veliki udarac zadobio ozljedom Gabriela Jesusa, koji je bio projektiran kao startna 'devetka'. Zbog problema s ozljedom, Folarin Balogun također nije spreman za 90 minuta, tako da bi Jesusovo mjesto, shodno posljednjim najavama, trebao zauzeti mladi Eddie Nketiah, kojeg će loptama s krilnih pozicija hraniti Bukayo Saka i Gabriel Martinelli. Potonji je posljednjih dana imao problema s gležnjem, ali trebao bi biti spreman za početi od prve minute na Wembleyu. U suprotnom, alternativa mu je Leandro Trossard, čija su tri pogotka u pripremnim utakmicama zadala nove glavobolje Mikelu Arteti oko slaganja udarne postave za početak sezone. Što se sredine tiče, Declan Rice i Thomas Partey trebali bi biti bedem u srcu veznog reda, Martin Odegaard donosit će kreaciju, dok će u standardnu obrambenu trojku na stoperskim pozicijama i desnom beku, od prve minute zaigrati Jurrien Timber.

Manchester City u ovaj dvoboj ulazi s manje promjena u sastavu. Pep je u drugom dijelu sezone izmislio formaciju 3-2-4-1, a vjerojatno je samo on vjerovao da će kao jedan od dvojice zadnjih veznih savršeno igrati John Stones. Kada pogledamo igrače koji su iznijeli sve najbitnije pobjede u toj formaciji, jedini odlazak je prelazak Ilkaya Gündoğan u Barcelonu, dok je Riyad Mahrez ipak u više slučajeva bio joker s klupe nego udarna igla Guardioline momčadi, tako da je njegov odlazak na Bliski istok za 35 milijuna eura sjajan posao za Građane. Zanimljivo, City je na pojačanja potrošio za njih skromnih 119 milijuna eura i to isključivo na Hrvate! U jednom od najpraćenijih transfera ljeta, Joško Gvardiol kupljen je za 92 milijuna eura, dok je Mateo Kovačić plaćen 29,1 milijun eura. I dok Gvardiol neće biti u konkurenciji za današnji dvoboj, Kovačić će biti zamjena za Gündoğana i očekuje se njegov start od prve minute.

Veliki hendikep za Guardiolu predstavlja ozljeda koljena Kevina de Bruynea. Nije to ništa ozbiljno, sitni problemi s tetivom, ali očekuje se da fantastični Belgijanac dobije poštedu. Hoće li to značiti da će čekati priliku s klupe ili čak niti to, saznat ćemo kasnije danas. Preostali problem je rekonvalescent Nathan Ake, koji je propustio posljednju provjeru protiv Atletico Madrida, ali očekuje se da će biti u konkurenciji za sastav, ali ne i u prvih 11.

Što se tiče pripremnog perioda, Manchester City japanski je dio turneje na Dalekom istoku odradio perfektno. Pobijedili su Yokohamu i Bayern, no selidbom u Južnu Koreju, izgubili su pobjedničku moć te su poraženi od Atletico Madrida s 2-1. Ruben Dias tek je u završnici smanjio prednost koju su Colchonerosima donijeli Memphis Depay i Yannick Carrasco, tako da Communitty Shield Građani ne dočekuju u pobjedničkom raspoloženju. Osim što žele povratak na kolosijek koji donosi slavlja, prvaci Europe žele prekinuti još jedan neugodniji niz. Naime, u zadnje dvije godine poraženi su u Communitty Shieldu i to od Leicestera te Liverpoola, a posljednji puta ovaj su trofej podigli u zrak 2019. godine, boljim izvođenjem jedanaesteraca od Redsa.

Motiva im, dakle, ne nedostaje. Osim održavanja pobjedničke navike osvajanja trofeja, želja Pepa Guardiole je da prvi puta nakon četiri godine uđe u sezonu s peharom u ruci. Favoriti za to svakako jesu, ali protivnik se čini znatno jači nego prošle sezone, stoga je svaka prognoza nezahvalna. Osim one da nas očekuje spektakl!

Očekivani sastavi:

Arsenal (4-3-3):

Manchester City (3-2-4-1):




Tagovi

Community ShieldManchester CityArsenalPep GuardiolaMikel Arteta

Ostale Vijesti