REUTERS/Ibraheem Al Omari
REUTERS/Ibraheem Al Omari

Šegrtov Tadžikistan osvojio veliki bod protiv Kine na Azijskom prvenstvu!

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 13.01.24. | 21:59

Sjajan uspjeh hrvatskog stratega!

Maleni Tadžikistan, čiji je izbornik Hrvat Petar Šegrt, odigrao je u svojoj prvoj ikad utakmici na Azijskom prvenstvu 0-0 u Dohi protiv Kine.

 Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kinezi su u samoj završnici postigli pogodak, koji je VAR nakon petominutne analize poništio. U ovoj skupini A u petak je Katar svladao LIbanon s 3-0. Prve dvije reprezentacije iz svake skupine i četiri najbolje trećeplasirane idu dalje.

Uzbekistan s izbornikom Srećkom Katanecom i Sirija, koju vodi Argentinac Hector Cuper, odigrali su također 0-0 u B skupini. Ranije je u prvoj utakmici skupine Australija svladala Indiju koju vodi hrvatski stručnjak Igor Štimac sa 2-0.

Šegrt je 57-godišnji stručnjak rodom iz Đurđevca čiji je životopis u najmanju ruku zanimljiv. S trenerskim poslom počeo se baviti još u prošlom stoljeću, a 1996. je preuzeo mladu momčad Bochuma. Kasnije je radio u Duisburgu i Mannheimu, da bi onda preselio u Austriju gdje je vodio Loeben, Ried te Wiener Sportklub. Prije 19 godina prvi se put susreo s reprezentativnim nogometom. Radio je u Gruziji kao skaut, izbornik U21 reprezentacije, a potom i kao koordinator, a 2011. odlazi u Indoneziju gdje je vodeći Makassar ostvario veliki uspjeh. Nakon kraće avanture u BiH, Šegrt se ponovno okrenuo reprezentativnom nogometu, a krajem 2015. preuzeo je reprezentaciju Afganistana. U nimalo laganim uvjetima izdržao je godinu i pol dana, a onda je, nakon kraće pauze, dobio priliku biti izbornik - Maldiva! Posao kakvog bi mnogi odmah potpisali radio je godinu i pol dana, da bi onda u siječnju 2022. preuzeo reprezentaciju Tadžikistana s kojom je izborio plasman na Azijsko prvenstvo gdje je sada remizirao s Kinom.

Uvjerljivo dva najvrjednija igrača njegove reprezentacije su vratar Rustem Jatimov (25) te ofanzivni veznjak Ališer Džalilov (30) koje TM cijeni na 900, odnosno 700 tisuća eura. Obojica su prvotimci Istiklal Dušanbea, najtrofejnijeg kluba Tadžikistana, a zanimljivo je kako njihove boje brani nekadašnji branič Varaždina Ivan Novoselac. Podsjetimo, Istiklal je igrao u grupnoj fazi azijske Lige prvaka, a u svojoj posljednjoj utakmici u skupini su na domaćem terenu odigrali 1-1 s Al Nassrom. Na tom ogledu je jedini pogodak za domaću momčad zabio ranije spomenuti Džalilov, dok je najbolji pojedinac susreta bio vratar Jatimov.

Pred Tadžikistanom su sada utakmice protiv Katara (17. siječnja, 15.30 sati) i Libanona (22. siječnja, 16 sati), a eventualni prolazak skupine smatrao bi se nevjerojatnim uspjehom. Tadžikistan je, dakako, autsajder u obje predstojeće utakmice, ali bili su i u ogledu s Kinom pa su uspjeli osvojiti bod. Tko zna, uz malo sreće, možda i protiv Katara i Libanona uspiju pronaći put do pozitivnog rezultata...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

TadžikistanPetar ŠegrtAzijski kupazijski nogomet

Ostale Vijesti