Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Sastav za Latviju: Budimir špica, dvojba između Majera i Pašalića (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 14.11.23. | 08:00

Čini se kako izbornik Zlatko Dalić ima dvije dvojbe oko sastava kojeg će poslati na Latviju. Onu na desnom beku između Juranovića i Stanišića, odnosno onu na poziciji ofenzivnog veznog

U odnosu na listopad izbornik Zlatko Dalić dobio je Luku Ivanušeca i Andreja Kramarića, ali je tijekom ponedjeljka u HNS stiglo otkazno pismo Matea Kovačića. Ozljeda mišića spriječila je dolaska na okupljanje veznog igrača Manchester Cityja i standardnog rješenja u veznoj liniji Dalićeve izabrane vrste.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Cinik u nama rekao bi da, kako je Kovačić igrao u posljednjoj akciji reprezentacije, njegov izostanak i nije neka velika šteta, ali time bi riskirali još jedno nesuvislo obraćanje naciji njegovih medijskih apologeta koji (pre) često dijele pamet i guraju svoje teze kao jedine ispravne i relevantne. Pa kako bi spriječili novu poslanicu u kojoj ćemo završiti u "aspurdistanu" ili s nedovoljnom tolerancijom, preskočit ćemo tog cinika pa zaključiti kako je izostanak Kovačića još jedan udarac izborniku Daliću.

No, za taj izostanak barem ima alternative. I tražit će je izbornik između Lovre Majera i Marija Pašalića a eventualno i Luke Ivanušeca koji je u rujnu pokazao da može igrati tu poziciju u dvobojima s Latvijom i Armenijom. Međutim, tada je u sastavu Hrvatske igrao Ivan Perišić na lijevom krilu. Sada ga nema pa je Ivanušec najizgledniji kandidat upravo za tu poziciju.

Veća je dvojba na desnoj strani obrane u koju se kao kandidat vraća Josip Juranović. Povezao je dvije utakmice u Union Berlinu koji je u ozbiljnoj krizi (13 poraza i remi od početka rujna). Za razliku od Stanišićeva Leverkusena koji je lider Bundeslige, ali u kojem desni bek igra svaku drugu utakmicu. Posljednju, upravo protiv Uniona, Stanišić je bio na klupi. Prethodno je odigrao poluvrijeme kod Hoffenheima.

Dalić je na okupljanju rekao da će Joško Gvardiol igrati dvije utakmice na lijevom beku. Razloge je izbornik pronašao u nezadovoljstvu ofenzivnim pristupom Sose i Barišića. Očito da je neki imaju više kredita od nekih drugih, ali činjenica je kako Borna Sosa ima tri asistencije u pet dvoboja koje je igrao za Ajax u ovoj sezoni.

Kako bilo, takvim razmišljanjima Dalića i stožera, jasno da se traži partner Josip Šutalu na centralnim obrambenim pozicijama. Tu je dvojba između Vide i Erlića, eventualno Pongračića, a gdje bi prednost ipak dali stoperu Sassuola koji je kao kapetan standardan u svom klubu. Doduše, Vida je također standardan, čak je i asistirao za AEK protiv Lamine no u Cardiffu nije bio na visini zadatka.

Na golu će biti Dominik Livaković i to je izbornik jasno precizirao. Vratar Fenerbahçea ima puno povjerenje i sigurno ga greška protiv Turske neće koštati gubitaka pozicije. No, zadovoljstvo za Mrmića kao trenera vratara je sjajna forma Labrovića, odnosno Ivušića na Cipru.

U veznoj liniji će Modrić i Brozović na svoje pozicije, ispred njih Majer ili Pašalić. Iako, ima puno tu imena koji mogu ući u kombinacije i nadati se eventualnoj minutaži. Marco Pašalić posljednji je dobio poziv. Tu je i Martin Baturina čiji je adut sjajno nadopunjavanje s Ivanušecom. Međutim, jasno je da se mjesto ofenzivnog veznjaka traži između Marija Pašalića i Lovre Majera. Prvi je tijekom vikenda igrao poluvrijeme za Atalantu u remiju kod Udinesea, drugi je igrao par minuta više za Wolfsburg u porazu od Borussije M. (4-0).

Na desno krilo bi trebao Andrej Kramarić, na ono lijevo Luka Ivanušec dok se mjesto centralne špice podrazumijeva samo po sebi. Ante Budimir je povratak u reprezentaciju “kupio” s pet golova u posljednjih mjesec dana u dresu Osasune. Usput je i jedini centarfor u reprezentaciji i logika sugerira kako će upravo on krenuti u vrhu napada od prve minute.

OČEKIVANA POSTAVA:

HRVATSKA (4-3-3):



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićKvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti